Itt a nyár, irány a játszótér!

Jó időben nincs jobb program a gyerekeknek, mint kint lenni a friss levegőn. Nem muszáj agyonszervezni napjainkat különböző babaprogramokkal. A totyogóknak a legjobb program úgyis a játszótér: annyit mozoghatnak a friss levegőn, amennyit csak akarnak, tanulnak mászni, építeni, labdázni és nem utolsó sorban szocializálódni. Az anyukáknak is kiváló lehetőség, hogy más gyermekekkel és szülőkkel találkozhassanak kötelezettségek nélkül.

Amikor játszóteret választunk, mindig figyeljük oda, hogy gyermekünk korának megfelelő játékokkal legyen felszerelve. Hiába ajánlja a legjobb barátnőnk, ha az ő gyermeke már 6 éves, a mi togyogni tanulónk nem biztos, hogy talál ott magának megfelelő elfoglaltságot. Érdemes nem túl messze utazni, hogy a gyermek a haza utat is jól viselje. A nagy melegben pedig legyen lehetőség árnyékba vonulni is.

Itt a nyár, irány a játszótér!

Vannak jobban és kevésbé jobban felszerelt vagy éppen elhasznált játszóterek. A lényeg, hogy a következő pár dolgot nem árt mindig magunkkal vinni, ha elindulunk kicsi gyermekünkkel: kalap, naptej, víz, ragtapasz, esetleg fertőtlenítő és pelenka.

Mindenképp védjük a picik fejét sapkával. A legpraktikusabbaknak a pamutvászonból készült napellenzős vagy karimás sapkákat tartom. Ezek elég vékonyak ahhoz, hogy ne izzadjon bele a buksijuk.

Amikor naptejet választunk, lehetőleg magas (50-es) faktorszámú, gyermekeknek kifejlesztett terméket vegyünk. Sokan érvelnek azzal, hogy az ő idejükben nem naptejezték a gyermekeket, mégsem lett semmi bajuk, de az a helyzet, hogy az utóbbi években sokkal károsabbak az UV sugarak. Védjük a picik bőrét! Én személy szerint még otthon be szoktam kenni a kislányomat, így eggyel kevesebb dolgot kell cipelnem.

Víz! Víz mindig legyen nálunk. Vannak ugyan csappal felszerelt játszóterek, de abból babát, togyogót itatni kihívás. Legyen nálunk egy kulacs, palack, itatópohár, mindegy. Játék közben ne felejtsük el megkínálni őket vízzel. A játék hevében a gyermekek könnyen megfeledkeznek szomjúságukról.

Balesetek előfordulhatnak. Érdemes magunknál tartani pár darab színes ragtapaszt, esetleg sebfertőtlenítőt. A víz ilyenkor is jól jöhet. Kisebb sérülések esetén is használhatjuk a ragtapaszt arra, hogy könnyebben megnyugtathassuk az ijedt csöppségeket.

Végül, de nem utolsó sorban, gondoljunk magunkra is! A napon töltött órák alatt a szülőknek ugyanolyan fontos a bőrük védelme, a vízutánpótlás vagy a napszúrás elleni védelem!

Széles Júlia , 2017. június 02.
 
 
 
Címkék:  

mozgás - sport

X
EZT MÁR OLVASTAD?