Városnézés itthon, gyerekkel: irány Pécs!

Nem titkolom, hogy gyakran hazabeszélek, amikor Pécset ajánlgatom belföldi úticélként gyerekes ismerőseimnek. Persze amikor én voltam ott gyerek, akkor még nagyon más arcot mutatott a város, mint manapság: visszagondolva akkor is remek kis hely volt, de most talán még annál is jobb. Mediterrán hangulatú belvárosi utcáin alig várja az ember, hogy kényelmesen elnyaljon egy finom fagyit, vagy hogy megigyon egy könnyű fröccsöt a meleg enyhítésére a barátaival, családtagjaival. Akárhányszor haza látogatok, szívhez szólóan hívogat a Mecsek: mindegy, hogy az őszi faleveleket rugdosva, vagy a nyári kánikulától az erdőbe menekülve kelünk útnak felnőttekkel, gyerekekkel, kutyákkal egyaránt. 

A minap épp egy olyan család kért tőlem ötleteket az utazásukhoz, akiknél egy 5 éves és egy 1,5 éves kisgyerek van, no meg egy fáradhatatlan eb. Igyekeztem olyan helyeket, program ötleteket ajánlani nekik, amelyekben mindenki talál magának egy kis szórakozást és ahol mindannyian igazán ki tudnak kapcsolódni és emlékezetessé tenni egy hosszú hétvégét.

Íme az én listám, hogy hova menj családdal, ha Pécsre visz az utatok!

A belváros számos klassz lehetőséggel kecsegtet, érdemes figyelni az aktuális programokat is. Gyakran vannak kirakodó vásárok, különféle tematikájú zenei események és gyerek foglalkozások is. De ha inkább vízpartra, vagy magaslati levegőre, túrázásra vágytok, ahhoz is van pár tippem.

Pécs belváros - Wikipedia

Belvárosi séta: induljatok a Kossuth térről felfelé a Széchenyi tér felé. A házak közé kifeszített napvitorlák kellemes árnyékot biztosítanak a nagy melegben is, és 2 perc alatt felértek a térre, ahol a lovasszobor és a lépcsős szökőkút közti területen kirohangálhatják magukat a lurkók, vagy épp tesztelhetik a legújabb kismotort, biciklit, rollert, amit magukkal hoztak.

A Széchenyi tér 1. szám alatti Tourinformba érdemes betérni és érdeklődni az aktuális programokról, idegenvezetésekről, szervezett sétákról. Tájékozódhattok az iranypecs.hu portálon, vagy a Visit Pécs! mobilalkalmazáson keresztül is.

Ha ebédidőben érkeztek, ez a hely legjobb választás, hiszen a környező utcákban rengeteg régi és új hely csábít egy kellemes családi ebédre.

 A Király utcán végigsétálva megcsodálhatjátok a régmúlt impozáns épületeit és jöhet egy kis pancsolás a Színház téren levő két szökőkútnál.

Ha inkább a Séta tér felé vennétek az irányt, ebben sem fogtok csalódni: a hatalmas gesztenyefák alatt jól esik majd andalogni, vagy épp rohanni a gyerkőcök után. J Ne hagyjátok ki a Bazilikát, a Barbakán kertet és a Cella Septichorát se! Visszafelé mehettek a Káptalan utcán, ahol megcsodálhatjátok Pécs legrégebbi házát, melyben jelenleg a Zsolnay múzeum lelt otthonra. Vele szemben nyílik lehetőségetek például a Vasarely múzeum, vagy a Bányászmúzeum meglátogatására.

Pécs Tettye - Wikipedia

Irány a Tettye!
A Tettye kész felüdülés a gyerekkel érkezőknek, hiszen remek játszóteret és csúszdát kínál, miután körbejártuk a Tettyei romokat. Ha hűsölni támad kedvetek, meglátogathatjátok a Mésztufa barlangot, ahol egy sárkány keresésére indulhattok a kicsikkel. A közelben kávézó, pince és két méltán híres étterem is található, ahol jól esik kicsit megpihenni. Tipp: a Mésztufa barlangba és a közeli Pintér kert arborétumba kapható kombinált belépőjegy is, így valamivel barátságosabb áron juthattok be mindkét helyre.

Zsolnay Kulturális Negyed - Wikipédia

Zsolnay Kulturális Negyed
Nem csak a felnőttek élvezhetik a Zsolnay család örökségeként pompázó épületeket és környezetét: a gyerkőcöket 3 játszótér is várja, de itt kapott helyet a Bóbita Bábszínház (nyáron előadások nincsenek) és a Planetárium is. Utóbbiba 6 éves kortól ajánlott ellátogatni, hiszen rendkívül izgalmas vetítésekkel, előadásokkal várják a lurkókat. A felnőttek egy szervezett séta keretében bejárhatják a Negyedet, de akár megcsodálhatják az ideiglenes és állandó kiállításokat is.

Central Wakeboard Park - okpecs.hu

Tüskésrét és Malomvölgy
Pécs Kertváros városrészéhez közel hatalmas területen várja a wakeboardozni, sportolni vágyókat a Central Wakeboard Park. Itt nem csak vízen csúszni lehet, van már strandfoci pálya is és még számos más szórakoztató elem, de ha inkább megúsznád szárazon, akár körbe is futhatod a tavat, vagy játszhatsz egyet a kicsikkel Pécs egyik legmodernebb játszóterén. Ha víz mellé, de erdőbe is kívánkoznátok, a várostól pár kilométerre fekszik a Malomvölgyi-tó, ahova akár egy könnyed bringa túrát is érdemes megejteni. Két tó partján is lehet nagyokat sétálni, szaladgálni, a horgászásról, sütögetési lehetőségekről érdemes a helyszínen tájékozódni.

Mecsek - Tv torony

Gyerünk a hegyre fel!
A Mecsek számtalan túrázási, kirándulási lehetőség kínál. Ha még nem voltatok, érdemes a Tv-toronynál kezdeni, ahonnan tiszta időben csodás kilátás nyílik nem csak a városra, de a környező településekre is. A torony Magyarország legmagasabb épülete a maga 197 méterével, ami este különféle színekben pompázik, hogy odacsalogassa a kirándulókat, és az éhes „vándorokat”, a tetején ugyanis étterem is működik.

Az általam legkedveltebb túraútvonalak közül kettőt ajánlanék: elsőként a kisebb gyerekekkel érkezőknek sem túl nehéz terepet, ami a TV-toronytól valamivel lejjebb indul egy parkolóból egészen a Kis-Tubes kilátóig; másodikként pedig a valamivel nehezebb útvonalat, mely a Pécs melletti Kővágószőlősről indul egészen a Babás szerkövekig. Mindkét helyre megéri felbaktatni, a kilátás ugyanis minden fáradtságunkért kárpótol majd.

Ha inkább kihagynátok a komolyabb túrázást, mindenképp érdemes akkor is felmenni a Mecsekre, itt ugyanis erdei kisvasút várja a gyerekeket, a nemrég felújított Pécsi Állatkert pedig egyre több lakóval kecsegteti a kis pajtásokat.

Mecsekextrém Park

Ha nem elég extrém
Ha még mindig bírjátok szusszal és úgy tűnik, hogy a kis városnézőket nem lehet kellően lefárasztani, töltsetek el pár órát, vagy akár fél napot is a Mecsextrém Parkban. Az erdőben kanyargó nyári bob pálya vár benneteket, ahol most már esti bobozást is szerveznek; de végigmehettek a Tiroli kötélpályán is, vagy kipróbálhattok számos egyéb extrém sportolási és szórakozási lehetőséget is.

 

 

Hasznos linkek:

 

www.iranypecs.hu

www.pecsiprogramok.hu

www.pecsimami.hu

www.zskn.hu

www.pecszoo.hu

www.centralwake.hu

www.mecsextrem.hu

www.pecsorokseg.hu

 A fotók: Wikipédia és http://okpecs.hu

B.F. , 2019. június 22.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Babázz lazán! - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó