6 tévhit és tanács a természetes napvédelemhez

Nyáron sajnos, a növekvő UV-sugárzás miatt egyre nehezebb a babákat megvédeni a napégéstől. Az első egy évben még egyszerű dolgunk van, de amikor a babánk már jár, sőt szalad, már nem tud egy helyben maradni. Ráadásul olyan mozgásigénye van egy ilyen babának, hogy nehezen megoldható, hogy az ember csak a kevésbé veszélyes időszakokban vigye ki a szabadba. Biztosan Nektek is ismerős a helyzet 
Ahhoz, hogy a babánknak a lehető legjobb napvédelmet biztosíthassuk, nagyon fontos tudnunk, hogy milyen lehetőségeink vannak.

 

A hagyományos, kémiai védelmet nyújtó naptejekkel alapvetően az a gond, hogy úgy működnek, hogy felszívódnak a bőrünkbe és ott elnyelik a napsugarakat. Mivel rengeteg káros anyagot tartalmaznak (hormonrendszer működését zavaró, rákkeltő, stb.), amikor használjuk az adott fényvédőt, ezeket is bejuttatjuk a baba szervezetébe, így jobb ezeket a termékeket nem használni babáknál.
Jó alternatívát nyújtanak ezek helyett az ún. fizikai fényvédők, amik olyan ásványi anyagokat tartalmaznak, amik a bőrön megtapadnak és visszaverik a káros napsugárzást. A hátrányuk ezeknek az, hogy fehér felületet képeznek a bőrünkön, de pontosan emiatt hatékonyak, így tanácsos ezzel megbarátkozni és ezeket a termékeket választani.

 

fotó: posterjack

A kémiai és fizikai védekezés után beszéljünk a biológiairól is egy kicsit – ez alapvetően azt jelenti, hogy növényekkel oldjuk meg ezt a kérdést vagy külsőleg vagy belsőleg. Egyes növények, pl. a shea vaj, a kakaóvaj, stb. rendelkeznek valamennyi fényvédő hatással, így, ha olyan készítményt választunk, amiben ezek jelen vannak, kiegészíthetik a hatást. De a legegyszerűbb megoldás mégis az, ha olyan növényeket fogyasztunk, amik belsőleg fokozzák a fényvédelmet, ilyenek például a nagy karotin-tartalommal rendelkező növények, pl. sütőtök, homoktövis és a goji bogyó.
Fontos megemlítenünk, hogy él egy tévhit a közhiedelemben a sárgarépával kapcsolatosan.   Sajnos, azonban az a tény, hogy a sok sárgarépa fogyasztása kielégítő napvédelmet adna, nem igaz. Ami igaz az az, hogy a benne található rengeteg karotin a bőr zsírsejtjeiben oldódva segít az ibolyántúli napsugarak szűrésében, továbbá az antioxidáns hatása miatt semlegesíti a szabadgyököket.

 

Érdemes tehát sok sárgarépát etetni a babával, de azért kenjük be napvédő krémmel is. Ráadásul a sárgarépában található karotin nagyon fontos a szem és a nyálkahártyák egészsége szempontjából és az antioxidáns hatása kiválóan kihasználható kozmetikumok készítésénél is. 

 

Ha már bekövetkezett a baj…
… akkor legyen otthon paradicsom. Merthogy a paradicsom a benne lévő sok likopin és E-vitamin miatt hidratálja és regenerálja a bőrt, így enyhíti a napégés tüneteit. A legegyszerűbb módszer a felhasználásra, ha paradicsompakolást készítünk: fogunk egy paradicsomot és aprítógépben pépesítjük. Majd felkenjük a bőrre és gézzel stabilizáljuk.

 

Ha nem szeretnénk pepecselni, de a babánk bőrét mielőbb meg kellene nyugtatni, segít nekünk a körömvirágos babatestápoló, mivel ez csupa bőrnyugtató anyagból áll: körömvirágolajból, kamillafőzetből, mandulaolajból, sheavajból. Így képes kezelni a nyáron előforduló jellemző problémákat, a napégést, a bőrirritációt és a kisebb horzsolásokat.
 
http://www.herbarting.hu/

 

Szabó-Vida Zsófia , 2016. augusztus 14.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Kamaszmentő - TeakiadóBabázz lazán! - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó