A babás szülők egyik rémálma!

Amikor a kislányunk megszületett, hatalmas fekete haja volt, ami az elmúlt 21 hónapban is csak egyre nagyobb és nagyobb lett – most már be lehet fonni copfba. smiley Minden városi legenda ellenére nem hullott ki és kezdetektől igazi hajállaga volt, így mi kihagytuk a babás pihéket. Pár hónapos lehetett, amikor megjelent a hajában egy is sárgás folt, amitől elsőre eléggé megijedtünk, mert nem tudtuk mi az. Elkezdtük olvasni az interneten található anyagokat a témában és még jobban megijedtünk. Mert nem elég, hogy a koszmó szó gyanúsan emlékeztet a koszra, ráadásul azt is írják, hogy az ekcéma, illetve gombás és bakteriális fertőzések jele is lehet.

De mi is valójában a koszmó?

A koszmó gyakorlatilag túlzott, zsíros korpaképződés a hajas fejbőr területén. Ha nagyon elterjed, akkor egybefüggő, vastag, zsíros, büdös lerakódás alakul ki, ami alatt a bőr vörös és néha sebes. Alapvetően genetikai hajlam okozza, így véglegesen nem lehet kikezelni, hanem a korral elmúlik.

Hogyan lehetne kezelni?

Mindegyik népszerű módszert teszteltük már a koszmó kezelésére, most megosztjuk tapasztalatainkat, hogy hogyan váltak be.

Az egyik legnépszerűbb módszer az olajos ledörzsölés. Hagyományos babaolajjal, napraforgóolajjal, esetleg mandulaolajjal történik, de most már vannak kifejezetten koszmó elleni olajak is. Tapasztalatunk szerint ez alapvetően hatékony, mert az olaj valóban segít abban, hogy ledörzsöld a koszmót. Viszont mivel a koszmó zsíros korpaképződés, azért a további olajozás nem tesz igazán jót. Ráadásul a baba haja teljesen összetapad tőle és szörnyen kényelmetlen is használni. Lehet, hogy egy kevés hajú, pihés babafejen ez a jó módszer, de, amelyik babának több haja van, ott horror használni.

A másik népszerű módszer, amit a legtöbb koszmó elleni sampon is alkalmaz az az, hogy szalicilsavval lehámlasztják a koszmót a bőrről. A szalicilsav zsírban oldódik, így képes a pórusok belsejébe is behatolni és kifejteni a hámlasztó hatását. Ráadásul segít a sejtregenerációban és gyulladáscsökkentő hatású is. Az egyetlen gond az, hogy általában a koszmó elleni samponokba mesterségesen előállított szalicilsavat tesznek, ami irritáló hatású lehet és hosszabban alkalmazva a bőrt kimarhatja.

Azonban van erre alternatíva – a szalicilsav ugyanis megtalálható a fűzfa kérgében természetes formában és az ugyanolyan hatékony, mint a szintetikus társa, azonban mellékhatások nélkül!

Ami nekünk bevált!

Az egyik dolog, ami nekünk nagyon bevált az a fésűvel történő eltávolítás, ami remek kiegészítő módszer.

Emellett érdemes még olyan sampont használni, ami természetes szalicilsavat tartalmaz és így hámlaszt. Már lehet kapni kifejezetten koszmó elleni babasampont. Ennek alapja bio kamillából készült kamillafőzet, amihez a leglágyabb kókusztenzidet adták, ami a legkíméletesebb természetes habosító anyag. Tartalmaz még finom bio mandulaolajat és minőségi sheavajat, melyek puhítják és ápolják a bőrt, illetve a természetes szalicilsavat tartalmazó fűzfakivonatot, ami végez a koszmóval. Lágy összetétele miatt nem csípi a baba szemét és nem szárítja a hajat, hanem finom puhává teszi. Ha a termék nem tartalmaz semmilyen illóolajat, akkor egészen 0 hónapos kortól használhatod, és garantáltan nem fogja megzavarni a babád érzékeny szervezetét!

A cikk elkészítésében segítségünkre volt: Szabó-Vida Zsófia és a http://www.herbarting.hu/

2016. augusztus 30.
 
 
 
Címkék:  

szépségápolás

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X