Bőrápolási tippek babavárás idején: ragyogj Te is! – 1. rész

A terhesség alatt megszépülünk – ez a kép él a köztudatban: egyesek valóban egészségesebb körömmel, bőrrel és hajkoronával büszkélkedhetnek eme áldásos 9 hónapban, azonban mások koránt sem ilyen szerencsések! Ám, hogy mi magunk melyik kategóriába tartozunk, ezt kizárólag akkor tudjuk meg, amikor – szó szerint - a saját bőrünkön tapasztaljuk azt! 

 

Aknék, kiütések, színelváltozás… Sokak bőrét negatívan befolyásolhatják mindazok a hormonális változások, amiken egy kismama átmegy, de ne csüggedjenek ők sem; néhány tanács betartásával megtalálhatják a nekik való termékeket! Azt javaslom, már a terhesség legelején szedjük össze az összes eddig használt kozmetikumot, mert előfordulhat, hogy találunk köztük olyanokat is, amiket ezen túl hanyagolnunk kell! Ha készen állsz egy kis böngészésre; szánj rá egy délutánt, és tanulmányozd át minden krémed, tusfürdőd és egyéb pipere holmid összetevőit, az alábbi útmutató segítségével!

No. 1. : aknék

Ugyan hosszú évek telhettek el azóta, hogy mitesszerekkel találkoztál magadon (főleg a kamaszkorban jellemző), ne lepődj meg, ha most újra felbukkannak az állad, illetve a szád környékén. Számos krém, bőrradír, tonik létezik, amik segíthetnek a helyzeten, azonban néhány anyagot jobb, ha kerülsz. Ilyenek a benzoil-peroxid, szalicilsav vagy a retinoidok – melyek alkalmazása a szakértők szerint nem biztonságos a várandósság idején. Ezzel szemben, nyugodt szívvel vásárolhatsz ún. szulfobázisú termékeket; ilyenek a glikolsav vagy egyéb α-hidroxikarbonsav tartalmú készítmények, ill. az otthoni  mikrodermabráziós (bőrradírozó) kezelések – melyekre egy későbbi cikkünkben részletesen is kitérünk. Szintén eredményes lehet, ha olyan alapozóra térsz át, amit kifejezetten zsíros bőrre fejlesztettek ki, vagy laza állagú, ásványi eredetű púdert használsz. Ha lehetőséged van rá, nap közben arctörlőkendővel is felitathatod az arcodon képződő felesleges zsírt. Ám ha ezek nem válnának be, a háziorvos felírhat eritromicin tartalmú vényre kapható kapszulát is, ami ugyan antibiotikumnak számít, nincs semmilyen káros hatással a magzatra.

No. 2.: melasma – kloasma - terhességi maszk

A legzavaróbb terhességi bőrprobléma a terhességi maszkként is emlegetett melasma, ami nagy, sötét, pigmentációs foltok formájában jelenik meg – főleg - az arcon. A hormonális változásokkal és a napsugárzással hozható összefüggésbe a jelenség. A közvetlen napsugárzás kerülése, ill. naptej használata valamelyest csökkenteni tudja a hiperpigmentációt, de C-vitamin szedése is segíthet! A gyógyászatban használatos a bőrelváltozások ellen az ún. hydroquinone, ami egy erős bőrfehérítő hatóanyag, (az EU-ban forgalmazott kozmetikai termékekből már kitiltottak potenciális mérgező kockázatai miatt), terhesség alatt még inkább kerülendő. Azelainsav ill. glikolsav tartalmú, vagy szója alapú krémeket, alapozót, korrektort viszont biztonsággal használhatsz. 
Cikkünk folytatásaként, egy másik nagyon kényes testtájék kezelését is megnézzük; mivel kenhetjük pocakunkat, hogy a lehető legkisebb kárt szenvedje el bőrünk ez alatt a csodás 9 hónap alatt.

Plézer Panna
Sportedző 

Plézer Panna , 2016. július 21.
 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?