Veszélyesek lehetnek a babakozmetikumok?

Nem is gondolnád, hogy a babakozmetikumokba is rengeteg veszélyes anyagot tesznek. Érdemes mindig megnézni a termék hátulján az összetevők listáját, hogy megtudd, hogy mi van benne pontosan. Különösen azért fontos ez, mert a baba bőre sokkal vékonyabb, mint a felnőtteké, így könnyebben felszívódnak rajta a káros anyagok.

Találomra átnéztünk Magyarországon általánosan használt babafürdetőket és popsikenőcsöt és sajnos azonnal találtunk több olyan anyagot, ami veszélyes lehet! Ha ezeket találod egy babatermékben, gondold át, hogy megveszed e a babádnak:
 
1. Propilén-glikol: Ezt a nedvességmegkötő hatása miatt teszik bele a babafürdetőkbe, samponokba. A propilén-glikolt petróleumból állítják elő, és az iparban fagyálló szerként használják. Az ipari felhasználásnál tilos, hogy bőrrel vagy a ruhával érintkezzen, illetve szembe kerüljön, de még a belégzése is irritációt vált ki, így csak maszkban és kesztyűben használják. Több gond is van vele – a kisebb az, hogy eltömi a bőr pórusait, így a nedvesség nem tud eltávozni a bőrből. Ezen kívül pedig májelégtelenséget és vesekárosodást okozhat, erősen irritálja a bőrt, ráadásul áthatol a bőrön és gyengíti a sejtek szerkezetét, így bekerül a véráramba és minden szervhez eljut.
Propilén-glikol
 
2. Nátrium-benzoát: a benzoesav nátriumsója is megtalálható a babafürdetőkben, amit tartósítószerként használnak. Ez az anyag nagyon kis mennyiségben előfordul a természetben is (pl. áfonyában, szilvában, fahéjban, stb.), a kozmetikumokban használt változat azonban laborban készül. Az arra érzékenyeknél asztmatikus rohamot, csalánkiütést és egyéb allergiás reakciókat válthat ki. C és E-vitaminnal együtt alkalmazva benzol szabadulhat fel belőle, ami egyrészt rákkeltő, másrészt vérszegénységet, az immunrendszer gyengülését, rendszertelen vérzést is okozhat. A Sheffield-i Egyetem tanulmánya szerint a nátrium-benzoát önmagában is veszélyes és idegi károsodással járó betegségeket, pl. Parkinson-kórt okozhat, sőt az öregedést is elősegítheti. A Mayo Klinika kutatása szerint ez az anyag fokozza a hiperaktivitást (ADHD-szindróma) a gyerekeknél.
 
3. Illatanyagokat szinte minden kozmetikum tartalmaz. Nehéz őket azonosítani, mert fantázianeveket adnak nekik. 200 különböző összetevő tartozik a kozmetikában használt mesterséges illatanyagok körébe és nem tudni 100%-ig, hogy mik ezek, mivel a cégek nem árulják el a pontos összetevőket. Ezek egyrészt bőrre kenve allergiás reakciót okozhatnak, másrészt sok kutató szerint az allergiát magát is ezek váltják ki. Az biztos, hogy egyéb légzőszervi betegségeket, asztmás problémákat, migrénes fejfájást is okozhatnak. Néhány kutatás összefüggésbe hozta már más betegségekkel is, mint pl.: sclerosis multiplex, autizmus, Alzheimer-kór, Parkinson-kór, epilepszia, diszgráfia és diszlexia. Egyes illatanyagok a hormonrendszer kóros működéséhez is hozzájárulhatnak.
mesterséges illatanyagok
 
4. Metilparabén: Ez egy gombaölő és antibakteriális tartósítószer. Tanulmányok kimutatták, hogy a bőrre kent metilparabén reakcióba léphet a nap UVB sugaraival és fokozhatja a bőr öregedését. Más tanulmányok szerint ez az anyag növelheti a mellrák kockázatát és gyorsíthatja a daganatok növekedését, továbbá kimutatták, hogy a parabének a szervezetben utánozzák az ösztrogén működését, így csökkent spermaszámhoz és -mozgékonysághoz vezethetnek.
 
5. Talkum, magyarul zsírkő: A talkumot töltőanyagként használják a kozmetikumokban, ez a babahintőporok fő alkotóeleme. Egy nagy kozmetikai céget éppen most büntettek meg rákkeltő anyag használata miatt jogerősen, mert ezt az anyagot használták és többen is petefészekrákot kaptak a terméküktől.
Talkum, magyarul zsírkő
 
Óvatosan vásárolj tehát babakozmetikumokat a babádnak! Mindig részletesen nézd végig a csomagoláson az összetevők listáját és válassz biztos helyről származó natúrkozmetikumokat, hogy megóvhasd a babád bőrének egészségét.

A cikk elkészítésében segítségünkre volt: Szabó-Vida Zsófia és a http://www.herbarting.hu/

2016. szeptember 08.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Nem születtél anyának! - TeakiadóBabázz lazán! - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó