10 tény, ami azt bizonyítja, hogy a vörös hajú gyerekek különlegesek

Gyerekkoromban sokat csúfoltuk a furcsa, különc, ritka külsődleges jegyekkel rendelkező társainkat. Ide tartoztak a túl soványak, a ducik, a szeplős, az átlagosnál alacsonyabb vagy magasabb gyerkőcök, és igen: a vörös loknis lányok/fiúk is.

Aztán, ahogy teltek-múltak az évek, kritikus kisgyerekből (még kritikusabb) kamasszá, s végül jóval elfogadóbb felnőtté váltam, sok mindenen keresztülmentem, és rájöttem, hogy a világ pont ettől olyan csodálatos: attól, hogy ennyifélék vagyunk! Azóta felfedeztem a saját teltebb formáim szépségeit (ami miatt engem is gyakran csúfoltak anno), a szeplős orca báját, és a természetes vörös karakterben rejlő különlegességet is!

íme, 10 ok, amiért büszke lehetsz rá, ha neked is vörös hajú a gyerkőcöd (vagy te magad vagy az):

1. A vörös a legritkább természetes hajszín

A világ lakosságának mindössze 2%-a születik vörös hajjal! Ha csak a számokat nézzük (hány fő), Amerikában születik a legtöbb vöröshajú gyerkőc, azonban arányaiban Skócia (a lakosság 13%-a) és Írország (10%) vezet. A kékszeműek pedig még a vörösek között is ritkaságszámba mennek, hiszen a legtöbben barna szemmel büszkélkedhetnek.

2. Bármilyen etnikumú gyermek születhet vörös tincsekkel

Bár, ahogy fentebb említettük, a legtöbb vöröshajú; amerikai, mégis elmondható, hogy származásától függetlenül bármilyen családba érkezhet vörös pigmentű poronty.

3. A vöröshajúak között sokkal gyakoribb a balkezes

Minthogy mind a vörös pigmentek, mind a balkezesség ún. recesszív (lappangó) gének eredménye, és ezek a gének „párban járnak”, jóval nagyobb a valószínűsége annak, hogy a kicsi balkezes lesz, ha a haja vörös.

4. A vörös hajat nagyon nehéz festeni, színezni

Ami egyben azt is jelenti, hogy soha nem fog fakóvá, élettelenné válni a benne lévő „makacs” pigmentek miatt.

5. A vörös hajúak sosem őszülnek „szürkésen”

Idős korban gyakran elkezd szőkülni esetleg fehérré válik a vörös haj, ám sosem lesz belőle szürke, mint a többi hajszín esetében.

6. A vörös hajkorona dúsabbnak tűnik, mint a többi árnyalat

Bár egy átlagos barna hajú nőnek 140.000 tincse van, míg egy vörösnek csupán 90.000, mégis sokkal dúsabbnak tűnik ez utóbbi, mert vastagabb szálú és kevésbé lapul le.

7. A vöröseknek több érzéstelenítésre lehet szükségük életük során

Hogy ez mit jelent? Az a fehérje-mutáció, ami a vörös hajért és a fehér bőrért felelős, jóval érzékenyebbé is teszi gazdáit a fájdalomra.

8. A vörösek sokkal fogékonyabbak a hőmérséklet-változásokra

A hajuk színéért felelős MC1R gén hajlamos túlzottan stimulálni a hőérzetért felelős gént, így a vörösek szervezete szenzitívebben reagál mind a hidegre, mind a melegre.

9. A vöröshajúak szervezete minimális napfény segítségével is képes előállítani a számukra szükséges D-vitamin mennyiséget

Míg a legtöbb ember számára viszonylag sok napfény és némi táplálékkiegészítő is szükségeltetik az elegendő D-vitamin bevitelhez, addig a vörösek teste jóval nagyobb mennyiséget képes előállítani belőle - szinte magától.

10.  Rengeteg színes történet, legenda kötődik a vörösökhöz

Az ókori görögök hittek abban, hogy a vörös hajú emberek halálukkor vámpírrá válnak, Hitler elmélete szerint két vörös utódja deviáns lesz, az ókori Rómában pedig nagyobb esélye volt egy vörösnek rabszolgává válni, mint a többi hajszín birtokosának. Mai napig egy fajta misztikum övezi őket; valamiféle félelemmel vegyes csodálat.

 

A nyitókép forrása: https://www.scarymommy.com

Plézer Panna , 2019. május 23.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó