13 terhességi mítosz, amiről a nők többsége rosszul tud és ami sok mindent megváltoztat!

A statisztikák szerint a párok mindössze 30%-ánál sikerül első alkalommal teherbe esni, míg 85%-nak csak 12 hónapon belül és vannak, akik évekig is próbálkoznak. Függetlenül attól, hogy mennyi idő telik el a megtermékenyülésig, minden leendő anyuka előszeretettel tájékozódik különböző forrásokon a terhességről.

Sajnos sok téves és pontatlan információ terjed a neten is, ami nem sokat javít a leendő anyukák helyzetén. Lássunk ezek közül néhányat.

13 terhességi mítosz, amiről a nők többsége rosszul tud és ami sok mindent megváltoztat!

1. A széles csípő könnyebbé teszi a szülést.

A szélesebb csípő többnyire szélesebb csípőcsontra utal, azonban valójában a csípőcsontok közötti távolságnak semmi köze a szülőcsatornához. A medence közepén található kerek lyuk formája és mérete számít. Ezt a medence bemenetnek nevezik, és ugyanakkora lehet egy széles és egy kevésbé széles csípőjű nőnél is.

2. A hasa mérete és formája jelzi, hogy a csecsemő fiú vagy lány.

Nagyon egyszerű lenne a baba nemének ilyen módon történő azonosítása, de sajnos nem ilyen egyszerű a helyzet. Két dolog van, amelyek befolyásolhatják a terhes nők pocakjának alakját és méretét: a magzat mérete és az anyaméhben elfoglalt helyzete.

3. Többszöri ultrahang nem biztonságos a baba számára.

Nincs tudományos bizonyíték arra nézve, hogy egy megfelelően elvégzett születést megelőző ultrahang károsítaná az anyát vagy a magzatát. Az ultrahang nem használ sugárzást; nagyfrekvenciás hanghullámokat használ, amelyek visszaverődnek a bébiről, hogy róla képet kaphassunk. Ezeknek a hullámoknak az intenzitása nagyon alacsony és az eljárás igen gyors.

4. A csecsemőnek rossz, ha a kismama a hasán fekszik.

A baba mélyen el van rejtve az izmos méhen belül, védett helyen. Egy terhes nő fekhet és alhat a hasán, amíg  neki kényelmes. Ha úgy érzi, hogy rendben van, akkor nem fogja károsítani a babát.

5. Terhesség közben nem szabad futni.

A terhesség nem jelenti azt, hogy fel kell adni a futást. Ha egy nőnek nincs komplikált terhessége, akkor biztonságos és egészséges dolog eljárni futni. Természetesen kerülni kell a futást, ha olyan komplikációk vannak, mint az emelkedett vérnyomás, a több gyermekkel való terhesség, de akár az is, hogy egyszerűen nincs a kismama a futáshoz szokva.

6. Az émelygés és hányinger csak reggel és csak az első trimeszterben fordul elő.

Ez a terhesség leggyakoribb tünete. A terhes nők közel 80%-a valamilyen módon tapasztalja ezt az állapotot, de mindössze 2%-a szenved tőle reggeli órákban. A nap bármely szakában előfordulhat.

7. Nem emelheted a karodat a fejed fölé, mert megfojthatod a babát.

Az igazság az, hogy a mozgásnak semmilyen formája nem befolyásolja a köldökzsinór elhelyezkedését. Számos gyerek születik úgy, hogy a köldökzsinór a nyaka köré van tekeredve, de ezt az orvos 1-2 manőverrel könnyen eltávolítja.

8. Meg kell szabadulnod a macskától.

A macskák egy olyan ritka betegséget hordozhatnak, amelyet toxoplazmózisnak neveznek, és amely gyermekeknél születési rendellenességeket okozhat. Ez azonban nem jelenti azt, hogy meg is kell szabadulnod tőle, azonnal a teherbe esés után. azt viszont jobban teszed, ha nem te takarítod a macskaalmot, vagy ha mégis, akkor eldobható kesztyűben tedd és alaposan moss kezet utána.

9. Minden nő boldognak érzi magát a terhesség alatt – ez az életük legszebb időszaka!

Mindenki úgy gondolja, hogy a terhesség a nő életében a legboldogabb időszak, de sok terhes nő tapasztal stresszt, zavartságot, félelmet és más boldogtalan érzéseket. Ez azért történik, mert a hormonális változások hatással lehetnek az agyra.

10. Néha meg lehet inni 1-2 italt.

Ha terhesen megiszol egy pohár sört vagy bort, akkor a babád is. Az alkohol szabadon haladhat át a placentán. A terhesség alatti ivás növeli annak kockázatát, hogy a baba fizikai, szellemi vagy idegrendszeri rendellenességgel születik.

11. Szülés után lemegy a terhességi súlytöbblet.

A terhesség súlya a csecsemő, a placenta, a növekvő méh és a melle súlyának, a szervezetben felhalmozódott folyadék és az extra zsírszövet kombinációja. A szülés után azonnal levonódik a baba, a magzatvíz és a méhlepény súlya. A következő néhány hétben a felhalmozódott folyadék súlya. Ami marad, az az extra zsírszövet, ami a mennyiségétől és az anya életmódjától függően megy majd le.

12. A császármetszés egyszerű út.

Sok várandós nő előnyben részesíti a császármetszést, még akkor is, ha orvosilag nem indokolt. Sokan úgy vélik, hogy ez egy kevésbé fájdalmas, biztonságos út, azonban valójában a természetes szüléstől eltérő fájdalom a szülést követően jelenik meg. Ezenkívül a későbbi komplikációkhoz is társítható.

13. A magzatra nincs hatással a külvilág.

Az orvosok rájöttek, hogy a babák hallanak hangokat, különösen az anya hangját, amely megnyugtatja őket. Érzékelik a fényt a hasfalon keresztül, és ha túl erősnek ítélik meg, akkor elfordulhatnak. Álmodni is képesek és reagálnak a körülöttük levő világra.

 

A cikk forrása: tudásfája.com

2019. július 11.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó