7 ok, amiért kötelezővé tenném a Szívek szállodáját minden anyuka számára

Amikor úgy körülbelül tizenöt évvel ezelőtt berobbant hozzánk is az eredeti címén „Gilmore Girls” -ként elterjedt sorozat, nagyon ódzkodtam tőle. Nem is értettem, mi ez a mánia, ami hirtelen minden barátnőmre rátört, mitől vannak úgy oda?! Csak hosszú évekkel később – amikor már lecsengett ez az egész Rory és Lorelai őrület - vettem rá magam, hogy belekezdjek a sorozatba… azóta viszont vagy háromszor végig néztem az összes évadot és rengeteget tanultam a szereplőktől!

„Egy, a gyermekét egyedül nevelő anya, és lánya története… Na bumm, kit érdekel?!” – gondoltam a kétezres évek elején, mikor az egyik kereskedelmi tévécsatorna játszotta rendszeresen a Szívek szállodáját. Amikor elcsíptem egy-egy előzetest, idegesítő, sokat és gyorsan beszélő, bugyuta csajoknak láttam Rory és Lorelai Gilmore-t – mivel nem ismertem a kapcsolati szálakat és az előzményeket, egy szót sem értettem az egészből. Igaz, akkor még az én kislányom sem született meg…

7 ok, amiért kötelezővé tenném a Szívek szállodáját minden anyuka számára

Aztán ahogy teltek- múltak az évek, megházasodtam, Timike is a világra jött, nőni kezdett és olykor-olykor már akadt időm magamra is, na meg a sorozataimra (mindig nagy sorozat-függő voltam), és valahogy előbukkant a Gilmore Girls is. Egyik legkedvesebb barátnőmnél jártam éppen vendégségben, mikor megláttam a kiszanált DVD-k között az első évadot, és lecsaptam rá. Rájöttem, hogy Lorelai zseniálisan neveli Roryt, és addig-addig néztem a részeket egymás után, hogy rám ragadt egy jó adag a két csajtól. Komolyan mondom, jobb anyává váltam a Szívek szállodájától!

Pár dolog, amit szerintem minden anyának el kellene lesnie Lorelaitól:

  1. A humor az élet minden területén fontos, a gyermeknevelésre pedig még inkább igaz ez. Nem egyszer húzott ki a csávából, illetve segített megóvni a józan eszem; egy helyzet játékos kezelése, néhány poén. Timi is sokkal szívesebben megteszi, amire kérem, ha nem véresen komoly vasszigorral állok hozzá a kötelezettségekhez (tanulás, rend rakás…).
  2. Nem kell mindent olyan komolyan venni, elég, ha csak a valódi vészhelyzetekben esünk kicsit pánikba. A hétköznapi apróságok, frusztrációk nem szabad, hogy elvegyék az energiánkat, jó kedvünket.
  3. Sokáig nem hittem benne, hogy elsülhet jól is, de valóban működik: barátként is tudod nevelni a lányod, a nélkül, hogy elvesztenéd az anyai „tekintélyed”. Azzal mai napig nem értek egyet, hogy a helyett, hogy terelnéd/fegyelmeznéd/irányítanád a gyermeked, haverkodjál vele, viszont az nagyon jól tud működni, ha a komoly ügyeken kívül lazán állsz hozzá. Hidd el, a kettő nem zárja ki egymást! A gyerkőcöknek tudniuk kell, hogy „ki a főnök”, de a bizalmuk elnyeréséhez az is fontos, hogy úgy érezzék, közel állsz hozzájuk, a koruknak megfelelően kezeled őekt.
  4. Egy szülőnek mindig tudnia kell, hogy mikor kell kijátszania az „anya-kártyát”. Az előző pontban leírtak szerint, az esetek nagy részében nincs szükség különösebb fegyelmezésre, szigorra, azonban ahogy Lorelai sem fél kiállni az nevelési elvei mellett, úgy én is olykor felemelem a hangom és büntetést is eszközölök.
  5. Tudd beismerni a hibáidat és elnézést kérni. Egyetlen szülő sem hibátlan, mind követünk el bakikat. A beismerésükhöz azonban nagy bátorság és bizalom szükséges, hogy higgyünk magunkban és a lurkónkkal kialakított kapcsolatunkban, ne aggódj, a szülői hitelességed nem csökken ez által, sőt, még nő is!
  6. Fogadd el a gyermeked olyannak, amilyen. Ő egy különálló személyiség és nem a te „bábod”, hagyni kell, hogy felépítse magát, ne akard megváltoztatni! Lorelai mindig kiáll a lánya mellett és arra neveli, hogy másoknak se engedje meg, hogy bántsák, ha nem fogadják el a véleményét/stílusát.
  7. Legyenek saját kis szertartásaitok a lurkóiddal. A Gilmore lányok közös találkozási pontja Luke kávézója, és egy jó fekete mellett mindig találnak időt arra, hogy átbeszéljék a fontos (és kevésbé fontos) dolgaikat. Mi kekszezni/sütizni szoktunk Timivel és miközben valami bugyuta sorozatot bambulunk (ha nem épp a Stars Hallow-i csajok egy újabb epizódját), kivesézzük a napot/ a hetet.

            Bár a sorozatban szereplő anya-lánya viszony csak egy kitalált sztori, mégis rengeteg inspirációt lehet meríteni belőle a szeretet megélése, az őszinte érzelem-kifejezés és a hibák kezelése terén is. Kezdjetek bele Ti is, a lányotokkal/lányaitokkal még ma!

 

A fotó : sorozatbarát.online

Judit , 2019. március 28.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?