A harmadik leggyakoribb halálozási ok a tizenévesek körében; az öngyilkosság!

A napokban egy megdöbbentő cikkre bukkantunk a www.scarymommy.com oldalán. Sajnos egyre gyakrabban hallani olyan esetekről, hogy kiskamaszok, tizenévesek megpróbálnak öngyilkosságot elkövetni, ezért, mi, a Babanetnél úgy érezzük, muszáj „beszélnünk” róla.

Ahhoz, hogy megértsük, mi áll a jelenség hátterében, fontos megvizsgálnunk a körülményeket: miből is áll a mai tizenévesek élete? Azon túl, hogy kielégítik az alapvető létszükségleteiket (evés, ivás, alvás…), tanulnak, a barátaikkal játszanak, a családjukkal töltik az időt, egyre nagyobb teret foglal el a mindennapjaikban az online szociális aktivitás is. Ha ezen területek közül bármelyik sérül (és itt a legkiszámíthatatlanabb és legveszélyesebb ezutóbbi: a virtuális valóság); úgy érzik, az egész világ összefogott ellenük. Szülői vezetés nélkül pedig sokkal rosszabbul tudják kezelni az efféle helyzeteket.

Friss adatok szerint, a 10-24 év közötti fiatalok körében az öngyilkosság a harmadik vezető halálok!

Bár a kamaszkori öngyilkosságok (vagy kísérletek) nagy részének hátterében valamilyen mentális probléma húzódik meg, amit, a korszakra egyébként is jellemző szeszélyesség mellett nehéz kiszűrni, mégis akad jónéhány olyan eset, ami megakadályozható, megelőzhető lenne, a nagyobb fokú szülői odafigyelés által.

Julie Lutz egyike azon egyedülálló anyáknak, akik érintettek az ügyben, hiszen Annie, a fiatalabbik lánya, egy évvel ezelőtt megpróbált véget vetni az életének. Julie gyönyörű, nyitott, népszerű, kedves kislányként írta le Annie-et, aki 12 éves kora körül hirtelen nagyon megváltozott, de nem igazán aggódott érte, mert a kamaszkor egyik hullámvölgyének tudta be ezt.

A harmadik leggyakoribb halálozási ok a tizenévesek körében; az öngyilkosság!

Annienek problémái akadtak a barátaival; bántották őt, az apjával kapcsolatosan is konfliktusai adódtak, ráadásul a nagyanyjánál rákot diagnosztizáltak. Először még bizalmába engedte az anyját, és elárulta neki, hogy vagdossa magát, de később, mikor folytatta ezt, már bezárult. Julie megpróbált újra közeledni felé, de a hétvége után, amit ő egy varázslatos anya-lánya élményként élt meg, a lánya megpróbált öngyilkosságot elkövetni egy nagy adag pirula bevételével.

Julie ezt a momentumot az anyasága legsötétebb pillanataként definiálta.

A történtek után Julie maximális proaktivitással állt hozzá a lánya felépüléséhez, segítséget kaptak az iskolától, külsős szakemberektől, ráadásul egy olyan programot is rakott Annie telefonjára, ami bizonyos, erőszakot tükröző szavak előfordulását figyeli a csetablakokban.

A program, az incidens után is átlagosan napi 100 értesítést küldött az anyukának azzal kapcsolatban, hogy a lánya erőszakkal, önbántalmazással kapcsolatos szavakat használ, és két hónappal később az is leleplezésre került, hogy ismét gyógyszerekhez akart nyúlni.

A legmegdöbbentőbb az, hogy az interneten az öngyilkosság körében fellelhető weboldalak fele nem a megelőzésről, a megoldásokról szól, hanem arról, hogy hogyan készülj elő a saját életed kiontására, a keresési találatok közül pedig az első három mindegyike szintén „hasznos tippeket” nyújt ehhez!

A technika rohamos fejlődése és a világhálón elérhető információk eljutása a gyermekeinkhez nem kivédhető. Egy kattintásra, egy érintésre van minden veszélyes tudás! Azonban a megfelelő kontroll mellett igenis képesek lehetünk megvédeni a kicsiket. 

 

A nyitókép: Scary Mommy

Plézer Panna , 2019. június 12.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?