A kislány, aki 24 hetesen született, és alig fél kilót nyomott, ma igazi orvosi csodának számít

Isla Tobias a terhesség 24. hetében született, és az orvosok egy ponton alig 8-10% esélyt láttak arra, hogy életben marad. A kislány végül minden nehézség dacára mégis túlélte a megpróbáltatásokat, most 2 éves, és igazi orvosi csodának számít.


Isla alig 558 grammot nyomott, amikor 2020 szeptemberében világra jött, azonnal intubálniuk kellett, mivel nem tudott önállóan lélegezni, ugyanakkor egy orr-nyelőcső szondát is behelyeztek neki, de az eljárás rosszul sikerült, és a babának bél- és nyelőcső-perforáció miatt mindössze 3 hetes korában életmentő műtéten kellett átesnie. Az orvosok alig 8-10% esélyt láttak rá, hogy túléli a műtétet.
 

Isla összesen 140 napot töltött a Norfolki és a Norwichi Egyetemi Kórház újszülött intenzív osztályán, mielőtt 13 különböző szakorvos felügyelete alatt hazaengedték.

Mellékvese-elégtelenségben szenved, ami azt jelenti, hogy ez a belső elválasztású mirigy nem termel elegendő szteroid hormonokat, és van egy kisebb lyuk a szívén, ezért gyógyszeres kezelést kap, és több orvos valamint terapeuta is felügyeli az állapotát.
A kislány minden nehézség ellenére rácáfolt az esélyeire, és a szülei, Jasmine és Troy hálából 5000 fontot gyűjtöttek össze a kórháznak, ami megmentette a lányuk életét.
 

„Isla a legboldogabb, legszemtelenebb és legimádnivalóbb kislány” – mondta az édesanyja. „Hihetetlenül büszkék és hálásak vagyunk, hogy az életünk része lehet” – tette hozzá az édesapja is.

A szülők nyíltan beszéltek a kezdeti megpróbáltatásokról. Jasmine terhessége kezdetben problémamentes volt, de a 24. héten váratlanul görcsöket tapasztalt és vérezni kezdett, ezért kórházba szállították. „Minden teljesen normálisnak tűnt. Egyik vizsgálat sem mutatott semmilyen rendellenességet sem a baba sem az én esetemben” – magyarázta Jasmine.

„A legtöbb koraszülött azért érkezik korábban, mert vagy a magzatnak vagy az anyának egészségügyi problémái vannak. De miután engem és Islát is teszteltek, semmi konkrét oka nem volt annak, hogy korábban érkezett. Egyszerűen csak úgy döntött, felkészült a világgal való találkozásra. A WC-n ültem és mindenhol vért láttam. Kiáltottam a férjemnek, Troy-nak, és ő mentőt hívott” – mesélt az édesanya az előzményekről.

„Közölték velem, hogy vajúdok, és összehúzódásaim vannak, és nem tehettek mást, minthogy bent tartottak éjszakára megfigyelés alatt, hogy lássuk, megszületik-e természetes úton a baba” – mesélte.

A dolgok azonban másnapra rosszabbra fordultak, és egyértelművé vált, hogy orvosi beavatkozásra lesz szükség.

„Másnap reggel alá kellett írnom egy nyomtatványt, hogy engedélyezem a császármetszést, mivel a természetes szülés már nem volt lehetséges. Elmondták, hogy mivel Isla még olyan kicsi, mindössze 50% az esélye annak, hogy túléli a szülést. Azt is elmondták, hogy mivel a méhlepény közvetlenül ott helyezkedik el, ahol fel kell vágniuk, szinte biztos, hogy megreped, így nekem is csak 50% esélyem van a túlélésre” – mondta Jasmine.
 

Troy rettegett attól, hogy végig kell néznie felesége és lánya halálát. Szerencsére Isla és Jasmine is túlélte a szülést, de a megpróbáltatások ezzel még nem értek véget. „Isla előtt nagyon nehéz út állt. Három hetes korában megműtötték egy bél- és nyelőcső-perforáció miatt, amelyet az okozott, hogy az etetőcső, amit születésekor kapott, rossz helyre került. Félelmetes volt a műtét előtti beszélgetés. Minden arra utalt, hogy a kisbabánk nem éli túl. Csak 8-10% esélyt adtak neki” – emlékezett vissza Jasmine.

„De most mégis itt van, és egy élő orvosi csoda, ahogy a sebésze nevezi. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy mennyit fejlődött, ahhoz képest, hogy milyen nehéz volt a kezdet.”

Jasmine és Troy azóta minden évben megpróbál pénzt gyűjteni a kórház újszülött intenzív osztálya számára, és Troy 2022-ben egy jótékonysági bokszversenyen is részt vett ennek érdekében, amit meg is nyert, és 1570 fontot gyűjtött össze ezáltal.
 

„A boksz nem az én világom, de nagyon beleéltem magamat a küzdelembe, és még soha életemben nem kiabáltam olyan hangosan, mint aznap este, Troy-t bíztatva. Büszke vagyok rá, amiért olyan keményen dolgozott, és összegyűjtötte a pénzt” – mesélte Jasmine.

Troy valóban komoly erőfeszítéseket tett, hogy felkészüljön a meccsre. „12 hetet töltöttem intenzív edzéssel három kétperces körből álló küzdelemhez” – mondta. „Azt mondtam magamnak: Isla megnyerte a maga küzdelmét, most rajtam a sor.”

A házaspár eddig összesen 5000 fontot gyűjtött össze a kórháznak, amiből játékokat, takarókat és ruhákat vettek az újszülötteknek, valamint babanaplókat a szülőknek. „Örökké hálásak vagyunk a hihetetlen orvosoknak, ápolóknak és sebészeti csapatnak mindazért, amit Isláért tettek 140 napos kórházi tartózkodása alatt. A rokonok és a barátok is folyamatosan támogattak. Rengeteg támogatást, szeretetet, erőt és nagylelkű ajándékot kaptunk, amiért nagyon hálásak vagyunk, és valóban sokat segítettek ezen a nehéz úton” – mondta Jasmine.

Az édesanya ugyanakkor más szülőknek is igyekezett tanácsot adni: „Azt mondanám a hasonló helyzetbe kerülő szülőknek, hogy kapaszkodjanak egymásba: egy csapat vagytok, együtt haladtok ezen az úton, és ott kell lennetek egymás mellett. Fontos, hogy soha ne adjátok fel.”

A cikk forrása: twice.hu

Twice.hu , 2023. január 16.
 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?