„A kislányom még csak 4 éves, de már beszélgetek vele a menstruációról – elmondom, miért”

Egy nő nyílt levele, ami sokak számára inspiráló lehet.

Az elmúlt időszakban (szerencsére!) egyre inkább napirendi ponttá válik a gyerekek testpozitív és szexpozitív nevelése. Hogy mit is jelent ez pontosan? Röviden összefoglalva annyit, hogy

a későbbi önértékelési problémák, tabukkal tűzdelt kommunikáció és szexuális zaklatások nagy része elkerülhető lenne, ha az emberek már kiskoruktól kezdve szeretet- és tiszteletteljes kapcsolatot alakítanának ki a testükkel, megértenék annak működését és határait, és saját maguk döntenék el, mi a jóleső, és mi nem.

Bár mindez magától értetődőnek tűnik, a gyereknevelésbe beültetni cseppet sem egyszerű. Mégis hány éves kortól, milyen szavakkal, milyen módon lehet erről beszélni a kicsikkel úgy, hogy az ne legyen zavarba ejtő vagy ijesztő számikra?

A Popsugar közzétett egy nyílt levelet, amiben egy édesanya megosztotta saját tapasztalatait, és elárulta: ő már a négyéves kislányával is nyíltan beszél a menstruációról. Angela Repke szerint nincs olyan, hogy "túl korai" - már a legkisebb kortól természetessé kell tenni a gyerekek számára a test működésének folyamatait.

"Egy napon a kislányom vért látott a fürdőszobában, és nagyon megijedt. Ekkor elmagyaráztam neki, hogy ez a menstruáció, minden hónapban jön, és nem sérülést jelent. Szerettem volna, hogy megértse, hogy attól még, hogy vérzek, nem ért semmilyen sérülés, nincs szükség orvosra és ragtapasztra" - fejtette ki az anyuka.

Repke hozzátette: ahogy kislánya idősödik, mindig egy kicsivel többet mond neki a témában.

"Szeretném, ha normális dolognak látná a menstruációt, és nem ijedne meg, ha neki is elkezdődik. Még az is lehet, hogy büszke lesz rá! A havi vérzés persze nem mindig kellemes, de szeretném, ha a lányom egy pillanatig sem érezné magát kényelmetlenül miatta. Nagyon unom már, hogy rejtegetnem kell a tamponokat a kezemben, ha egy étterem mosdójába megyek" - tette hozzá Angela, aki szeretné, ha végre minden ember természetes jelenségként tekintene a női test működésére, és olyan könnyedséggel beszélhetnénk az efféle témákról, mint az aznapi ebédünkről.

Ti egyetértetek Angela gondolataival?

 

A cikk forrása: szeretlekmagyarorszag.hu

2019. június 07.
 
 
 
Címkék:  

színes világ

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?