„A terhesség maga a csoda. Egy nagy lószart csoda!”

„Nekem ez most gyötrelem. Túl akarok lenni rajta.” – írja egy gyermekpszichológus a harmadik terhessége naplójában. Légy őszinte: te is éreztél hasonlót, még ha nem is merted volna leírni... Most itt egy szókimondó naplókönyv, amelyből sok mindent megtudhatsz arról, mi zajlik a terhesek lelkében.

Peer Krisztina klinikai gyermekpszichológus és férje, Kele Fodor Ákos író, még 2010-ben kezdett terhesnaplót írni első babájuk várásakor a Babanet portálnak. Nem akarták cserbenhagyni másik két gyermeküket sem, ezért a velük való terhességről is tabuk nélküli, őszinte naplót vezettek.

Amikor a hármat összeolvasták, észrevették, hogy rengeteg álmot jegyeztek fel az idők során, és azt is látták, a naplók segítségével be lehet mutatni a terhesség pszichológiáját. Ezért aztán Peer Krisztina rövid, közérthető, szórakoztató stílusú, de mégis szakmai megjegyzéseket fűzött a naplóbejegyzésekhez.

„A bulvárlapok címlapjain megjelenő jól-sminkelt celebek harmonizáló színbe öltöztetett gyerekükkel – nos az is egy (hajszálvékony) szelete a valóságnak. Aki csak onnan tájékozódik, meglepődik, mikor a nyers valóság ilyen mozzanataival is találkozik, amit ez a könyv csokorba szed.” – írja a könyv ajánlójában Varga Katalin pszichológiaprofesszor.

„A terhesség maga a csoda. Egy nagy lószart csoda!”

Mert az igazság az, hogy – ha nem akadályozza a mindennapi életet – teljesen normális a halálfélelem, a lábdagadás, a WC magasságának problémája, a horkolás, a kényszeres fészekrakás… – mind a terhesség és szülés természetes része, sőt akár meghatározó része.

Az egyszerre humoros és szívszorító könyvből sok mindent megtudhatsz arról, hogyan változnak meg a családi szerepek, hogyan kommunikálsz a magzattal, mi van a terhesség alatti szexualitással, a szülés előtti és utáni depresszióval, vagy éppen arról, miért van óriási jelentősége annak, hogyan beszélnek hozzád az orvosok... és még sok minden másról, például – ami manapság a nők közel felét érinti –: a császárról...

És nem utolsó sorban arról: hogyan néz ki az egész egy apa szemszögéből?

Babát tervezőknek, várandósoknak épp annyira élvezetes olvasmány, mint a kisgyerekeseknek, vagy akár a nagyszülőknek, mert – ahogy sok olvasó visszajelzi – ez a könyv segít emlékezni. És legyen bár a pocakon belül vagy kívül, segít a gyerekünk jelenét, múltját és jövőjét megérteni. Úgy, hogy közben őszintén magunkba nézünk.

A könyv megvásárolható a Tea Kiadó honlapján.

– –

Peer Krisztina–Kele Fodor Ákos: Megálmodtalak – lélektani napló terhes anyáknak és várandós apáknak, Tea Kiadó, 2018.

2019. október 30.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó