Babafotózásra vinnéd a pár napos picit? Fogadd meg a babafotós tippjeit!

Már jó előre tudod, hogy nagyon szeretnéd megörökíttetni a kisbabád első napjait, vagy akár cuki családi fotókat készíttetni a picivel? A babafotózás szuper dolog, mert tényleg csodás emlékek lesznek a képek, nem beszélve arról, hogy otthon, telefonnal egészen más fotók születnek, mint akkor, ha egy profi készíti őket. De mivel egy pár napos csecsemőről van szó, nagyon nem mindegy, mikor, hogyan és hol készülnek a fotók – kérdéseinkre választ Göndics Kinga, a Woods&Lens különleges hangulatú családi fotósa adta meg nekünk. 

Mikor a legideálisabb a babafotózás a piciknek? Mikor érdemes fotóst keresni és egyezteti a dolgokat ezzel kapcsolatban?

Én azt szoktam javasolni, hogy a picik 5-15 napos kora között legyen a fotózás, mert akkor még elég aluszékonyak, nem nagyon zökkenti ki őket ez az esemény a megszokott kis világukból. Mivel én lifestyle stílusban fotózom, ezért nem szoktam őket pózokba helyezni, kiegészítőkből is kevesebbet használok. Aki viszont a klasszikusabb babaportrékat, illetve más stílusú fotókat kedvel, azoknak javaslom, hogy még a baba 10 napos kora előtt menjenek el. Egyszerűen azért, mert utána már egyre többet vannak ébren a picik, illetve az alvásuk is felületesebb, gyakrabban felkelnek a különböző impulzusokra. Kifejezetten szeretem, ha ébren is tudom fotózni őket, így nekem az sem gond, ha akár már 20 napos a pici.

Babafotózásra vinnéd a pár napos picit? Fogadd meg a babafotós tippjeit!

Sok fotós kijön házhoz is, sokan csak műteremben vállalják. Te mit gondolsz, mi az ideális a babának és a mamának?

Ez szerintem attól függ, hogy a szülők mit szeretnének és hol érzik magukat komfortosan. Vannak, akik kifejezetten lazán kezelik a helyzetet és szívesen mennek stúdióba újszülött babával, mások ettől picit feszültebbek lesznek, esetleg aggódni kezdenek és jobban érzik magukat otthon. Mind a két oldal teljesen érthető, ezt érdemes átbeszélniük a szülőknek, illetve felvenni több fotóssal is a kontaktot, mert a bizalom is elengedhetetlen ilyenkor. Fontos tudni, hogy az újszülött fotózásra specializálódott fotósok a stúdióikban teljesen biztonságos környezetet teremtenek, felfűtik a helyiséget a babáknak ideális hőmérsékletre és nagyon odafigyelnek a higiéniára. Ezért tényleg azt gondolom, hogy nyugodt szívvel vállalható mind a két opció.

Babafotózásra vinnéd a pár napos picit? Fogadd meg a babafotós tippjeit!

Sok fotós 2-3 órás csomagokat hirdet, hogy eddig tart a fotózás. Hogyan lehetséges ilyen sok ideig foglalkozni egy szinte újszülöttel?

Egy újszülött esetében sosem lehet tudni, hogy hogy alakul a nap. Mikor fog aludni, mikor lesz éhes, mikor kezd fájni a pocakja… A fotózás elkezdődik mondjuk délelőtt 10-kor, a szülők persze megpróbálnak mindent megtenni azért, hogy jóllakott legyen akkorra a baba, de bármi közbe jöhet. Lehet, hogy borzalmas volt az éjszaka, megcsúszhat a nap és a szülők is emiatt feszültebbek lehetnek. A legfontosabb ilyenkor a nyugalom, hiszen a babák átveszik a szülők rezgéseit. Így elengedhetetlen, hogy a fotós rugalmas legyen. Van olyan, hogy egy órán belül végzünk, de az is előfordulhat, hogy ott maradok 2-3 órát, mert 10 percenként nyűgös lesz a baba vagy nagyon hosszan igényli a szoptatást. A kulcs mindig a nyugalom, a türelem és a rugalmasság.

A fény, az ismeretlen fotós, az extra kiegészítők és ruhák nem zavarják a piciket?

Nem, abszolút nem szokták. Nekik ilyenkor a legfontosabb anya és apa közelsége. Ha ez megvan, ők biztonságban érzik magukat. A fotósok pedig nagyon odafigyelnek arra, hogy a lehető legkevesebb felhajtás érje a babákat, átöltöztetni sem szokták 2 alkalomnál többször őket. 

Babafotózásra vinnéd a pár napos picit? Fogadd meg a babafotós tippjeit!

Van valamilyen extra vicces történeted, ami babafotózáson esett meg veled?

 

Volt egy olyan kisbaba, aki a hajszárító hangjától nyugodott meg a leggyorsabban, így a fotózás egyes részei közben folyamatosan zúgott a hajszárító. A szülők lazák voltak és már ismertük is egymást, így abszolút vicces volt meghitt pillanatokat fotóznunk a hajszárító előtt.

Te, mint fotós és mint anyuka mit gondolsz, mi a legfontosabb szempont, hogyan válasszunk fotóst?

Elengedhetetlen szempont, hogy szeressük a fotós képi világát, illetve stílusát. Ezután a helyszín is fontos szempont lehet. Ha valaki nem szeretne otthon fotózni, mert túl privátnak érzi, akkor menjenek nyugodtan stúdióba a babával. Ezen kívül persze számít az ár, valamint szerintem maga a fotós személye is. Nehéz persze megítélni online felületek, illetve pár e-mail váltás vagy telefonbeszélgetés alapján, hogy mennyire lesznek közös hullámhosszon, de a szimpátia nélkülözhetetlen.

Mik lesznek idén a legmenőbb, legdivatosabb kellékek a babafotózásokon? Van olyan, amit te ki nem állhatsz, vagy már szerinted nagyon idejétmúlt kiegészítő?

 

Külföldön nagyon népszerű most a rusztikus, illetve bohó stílus, valamint a lifestyle fotózás. Szárazvirágok, pampafű, földszínek, naturális anyagok, barnás, meleg tónusok, fa, kötött, valamint csipke kiegészítők, természetesség. Ez a trend már nem csak az esküvőknél, illetve divatfotózásokon hódít, hanem begyűrűzött az újszülött fotózásba is. Szerintem ebbe az irányba haladunk Magyarországon is. Ami tőlem távol áll, azok a tüllös, "habos-babos", nagyon színes tematikák, ezek már picit idejétmúltak számomra.

 

 

Barbara , 2020. január 13.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó