Borzasztó: Császármetszés közben az orvos megvágta a baba arcát is

Császármetszés közben megvágták egy budapesti csecsemő arcát. Ki ilyenkor a felelős? Egyáltalán lehet-e hibáztatni a szülészorvost? A Bors utánajárt.

Császármetszéssel jött a világra egy budapesti házaspár harmadik gyermeke, s a szikével megvágták a pici arcát. Az anya – akinek korábbi két gyereke természetes úton született – kétségbeesve kért segítséget a Facebookon. Érthetően azt szeretné, hogy a most kéthetes baba arcán nem maradna meg a szülészorvos által ejtett seb. A család ezenkívül orvosi műhiba miatt fontolgat jogi lépéseket, de – mint írták – ez most másodlagos kérdés.

Lehet-e azonban ilyen esetben arról beszélni egyáltalán, hogy az orvos elszúrt valamit?

– Ez nem tartozik a szakmai hibák közé – foglalt állást a Borsnak dr. Tahy András szülész-nőgyógyász, gyermeknőgyógyász. – A császármetszés egyébként az anyára és a gyermekre nézve is veszélyes. Sokan ráadásul azért választják, mert azt gondolják, hogy nem fáj. Én mindig igyekszem szakmai keretek közé szorítani ezt a kérdést. Ha nem szükséges, akkor megpróbálom meggyőzni a leendő anyát, hogy már természetes úton is lehet fájdalommentesen szülni. Nem feltétlenül a császármetszés a legjobb megoldás, van persze, amikor ez az egyetlen lehetőség.

A fővárosi újszülött arcán a seb. A fotót a szülők posztolták a Facebookon © Facebook

– Előfordul ilyen eset, de ritka, és még ritkább, hogy utána plasztikai beavatkozásra legyen szükség – fejtette ki dr. Lintner Balázs szülész-nőgyógyász. – Ilyenkor egyébként nem feltétlenül az számít, milyen hosszú a seb, hanem hogy milyen mély. Mennyire kellett sietni, mennyire volt sürgős a császármetszés? Mennyire feszült rá a méh a babára? Mennyi magzatvize volt az anyának? – sorolta a szempontokat a szakember. Hozzátette: ismernie kellene a részleteket ahhoz, hogy tudjuk, hibázott-e valaki a konkrét esetben.

Megkerestük a budapesti há­zaspárt is. Elmondták: újszülöttjük sebével kapcsolatban dr. Novoth Béla plasztikai sebész segítségét kérték. A szakember azt mondta nekik, hogy három hónap múlva újra megnézi a sebet, és ha szükséges, fél vagy egy év múlva lehetséges bármiféle beavatkozás.

 

A cikk forrása és további fotók: borsonline.hu

2018. január 11.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?