Életben maradt a 245 grammal született kislány

A világ legkisebb súlyú újszülöttje most öt hónaposan, egészségesen hagyhatta el a kórházat.

Az Iowai Egyetemen vezetett nemzetközi nyilvántartás szerint a 245 grammal született baba a legkisebb, életben maradt újszülött a világon, de az nem zárható ki, hogy voltak nála kisebbek is, akikről a nyilvántartást nem értesítették.

A kislányt decemberben segítették világra az anya terhességének 24. hetében császármetszéssel a San Diegó-i Sharp Mary Birch Kórházban – számol be az MTI.

Egy órát adtak neki

Az anyát azután vitték kórházba, hogy rosszul lett: terhességi toxémiát állapítottak meg nála, ami veszélyeztette a baba és az anya életét is, ezért sürgősségi császármetszés mellett döntöttek. Az orvosok a szülés után azt mondták az édesapának, hogy talán egy órája lesz a lányával, amíg életben marad.

Az egy órából kettő lett, majd egy nap, aztán egy hét

– mesélte most az anya. A család engedélyt adott történetük közlésére, de nem akarták, hogy a nevüket nyilvánosságra hozzák. Azt kérték, nevezzék a kislányt Saybie-nek, ahogy a csecsemőápolók hívták.

In this picture received by AFP from Sharp Mary Birch Hospital for Women & Newborns on May 29, 2019, shows baby Saybie, the worlds smallest surviving newborn, when she was born in December 2018 in San Diego, California. - A baby girl who weighed 245 grams (8.6 oz) and measured 23 cm (9 inches) became the smallest baby in the world, a US hospital reported after being discharged five months after being in intensive care. (Photo by HO / various sources / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Sharp HealthCare/HO" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Saybie. Fotó: HO / AFP / SHARP HEALTHCARE.

Már 2500 grammos

A kislányt születése után a kórház koraszülött intenzív részlegén gondozták. Miután szépen fejődött és gyarapodott, májusban elérte a 2500 grammos súlyt, így édesanyjával együtt hazaengedték. A kórház szerint Saybie esetében nem történt semmiféle súlyos komplikáció, ami az ilyen rendkívül kis súllyal született koraszülötteknél előfordul, sem agyvérzése, sem tüdő- vagy szívproblémája nem volt.

Saybie előtt egy 2015-ben Németországban született csecsemő volt a világ legkisebb súllyal, 252 grammal született babája.

 

A cikk forrása: 24.hu

 

2019. június 04.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?