Életmentő érintés - „Mit keresek én férfiként egy mellrákról szóló eseményen?”

Az Emlőrák Gyógyításáért Alapítvány elnöke, Dr. Drajkó Veronika azt tanácsolja a férfiaknak, hogy figyeljenek oda párjukra, és amint valami szokatlant tapintanak, vagy látnak, szóljanak neki és forduljanak orvoshoz. 

A mellrák szűrések fontosságára folyamatosan felhívják figyelmünket, mégis sokan még mindig nem járnak rendszeres vizsgálatra, pedig évente egyszer szükséges lenne ahhoz, hogy korai stádiumban felismerhető legyen a betegség.

Miért nem mennek a nők vizsgálatra? A többség megfeledkezik róla, legalább is ezt a választ kapom legtöbbször, amikor erről kérdezem női ismerőseimet. Többen válaszolják viszont azt is, hogy nem mernek elmenni a vizsgálatra, mert zavarja őket, hogy egy férfi orvos tapogatja a mellüket. Valóban még manapság is előfordul, hogy inkább női orvoshoz fordulnak a hölgyek a nőgyógyászati vizsgálatok elvégzéséhez, vagy el sem mennek, ha az egészségügyi intézményben kizárólag férfi orvosok elérhetők.

A szakszerű orvosi vizsgálat alapelvárás már manapság, de érthető, hogy neveltetéstől függ, ki mennyire meri felvállalni testét idegen orvosok előtt. Viszont kedvesünknek talán hamarabb megengedjük, hogy kitapíntsa mellünkön az esetleges elváltozásokat. Az Emlőrák Gyógyításáért Alapítvány sajtóközleményében ezért hívja fel a figyelmet a férfiak fontos szerepére a témát illetően.

A férfiak jelentősen tudnak segíteni a mellrák korai felismerésében. Többször tapintják, és gyakran jobban is ismerik párjuk mellét, így hamarabb észreveszik az esetleges elváltozásokat is.

„Egy párkapcsolatban sokszor nehéz a furcsa vagy rossz dolgokra felhívni a kedvesünk figyelmét, de vannak olyan szituációk, mint például az emlőben tapasztalt csomó, amikor ez akár a párunk életét is megmentheti. Ezért arra bátorítanám a férfiakat, hogy ha bármilyen elváltozást tapasztalnak a kedvesük mellében, merjenek neki szólni. A mellrákban érintett nők számára a férfiak pszichés támogatása hatalmas erőt ad. Ilyenkor sokat segít, ha elkísérik őket az orvoshoz és biztosítják a párjukat arról, hogy akkor is mellette lesznek, ha esetleg a mell eltávolítására kerülne a sor” – nyilatkozta a téma kapcsán Dr. Drajkó Veronika, aki többek között az AVON által támogatott Mellünk Egészségéért Konferencia egyik előadója is.

 „Mit keresek én férfiként egy mellrákról szóló eseményen?” Ezzel a szkeptikus kérdéssel érkezett a férfi kollegák többsége egy a mellrák hónapjában megrendezett belső vállalati eseményre”

- meséli Kósa Anita, az AVON Magyarország szóvivője. „Amint elmagyaráztam, hogy akár egy férfi is megmentheti párja életét, hiszen egy egészségesen működő párkapcsolatban a férfi társ akár jobban is ismerheti párja mellét, hamar felfigyelhet bármilyen eltérésre; hamar átérezték, mekkora jelentősége lehet akár egy érintésüknek. Egyúttal egy mulázs baba segítségével mutattuk be a résztvevőknek, hogyan lehet egyszerű otthoni mellvizsgálattal is észrevenni, ha valamilyen elváltozás alakult ki.”

A legtöbb férfi azonban sok esetben bele sem gondol abba, hogy neki is szerepe lehet párja egészségének a megóvásában, de ha megkapják erről a kellő információt, akkor biztosan még inkább odafigyelnek kedvesükre.

 

Kriszta , 2019. augusztus 18.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó