Eső, Táblácska, Kopasz, Balaton - a legfurább keresztnevek, amikkel a szülők bepróbálkoztak az Akadémiánál

Viszont nevezhetitek például Hattyúnak vagy Medinának a gyereketeket, ha ki akartok velük szúrni.

Egyre többen szeretnének gyermeküknek különleges nevet adni, de a kérelmeket szigorúan bírálja el az Akadémia névbizottsága.

Idén hetente 10-15 javaslatot tesznek a szülők, a sok kérelem miatt a bizottság tagjai gyakorlatilag hetente üléseznek

- közölte Raátz Judit, a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetében működő utónévbizottság tagja a Magyar Időkkel.

Tavaly 300 keresztnévjavaslat érkezett be, amelyből végül csak 38 férfi- és 18 női nevet javasoltak bejegyzésre. Ezek közül hivatalossá vált a Krizantusz, a Milen és a Lemmi, a női nevek közül pedig a Meril, a Nea és a Miletta.

Az elmúlt hónapokban elfogadták az Alekszej és a Holden férfinevet, valamint a Jola, Norella, Valina, Bogdána és Hannabella női nevet is. Elutasították viszont a Mazsola, Keti, Elizabeth, Máseny, Babi, Kiwi, Erdőcske, Hattyú, Pötyi, Zene, Éden javaslatokat.

Az utóbbi években azonban voltak ezeknél is furább nevek, amelyek tiltólistára kerültek, például Csibécske, Felhő, Eső, Bogyó, Babóca, Kopasz, Betyár, Szamos, Táblácska, Balaton, Cukorka.

Több érdekes hangzású nevet viszont elfogadtak az elmúlt években. Ilyen a Levin, a Timoti, a Bentli, a Néró, a Napóleon, tavalytól pedig adható név lett a Barla, a Naim, a Báruk, a Berkó és a Medina.

A magyar utónévlista folyamatosan bővül, már több mint négyezer nevet tartalmaz.

A névbizottságnak az a legfontosabb, hogy Magyarországon magyar állampolgárnak csak magyar helyesírással lehet nevet bejegyeznie, illetve hogy fiúnak csak fiúnevet, lánynak csak lánynevet lehet adni.

Nemrég megírtuk, melyek a legújabb tiltólistás keresztnevek, illetve melyek voltak a legnépszerűbb fiú- és lánynevek 2017-ben Magyarországon.

A cikk forrása: szeretlekmagyarorszag.hu

2018. május 23.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó