Ez segíthet a szülésnél: virtuális valósággal terelnék el a szülési fájdalmakról a vajúdó nők figyelmét

A cél az, hogy a kismamák relaxáljanak, és kevésbé koncentráljanak a nehézségekre, így akár a komplikált szüléseket is elkerülhetik. De nem minden anya támogatja ezt az ötletet.

21. századi technikai vívmány segíthet a nőknek szülés közben: az orvosok egy virtuális valóságot lefestő szemüveggel könnyítenék meg a vajúdást a kismamáknak. A walesi kórházakban már tesztelik ezt a módszert, és ha a tapasztalatok pozitívak lesznek, akár máshol is elterjedhet.

A BBC egy videóban be is mutatta, hogy nézne ki ez a - valódi - valóságban.

A szülőszobában a kismamák szeme elé helyeznek egy VR-szemüveget, amellyel egy teljesen más környezetbe képzelhetik magukat, és elterelheti a figyelmüket a fájdalmakról.

Ebben a videóban a nő például a tenger alatt búvárkodik a virtuális valóságban, a halak és más élőlények megfigyelése pedig annyira lefoglalja és megnyugtatja, hogy kevésbé koncentrál a hasában mozgó magzatra. De a VR-szemüveggel gyakorlatilag bárhová "elutazhatnak": tengerpartra, az űrbe, a sarkvidékre, stb.

A szülést segítő módszert a Cardiff Egyetem kezdte el tesztelni Walesben. A BBC videójában szereplő kismama azt mondta, a virtuális valóság valóban segített neki relaxálni, de csak a vajúdás korai szakaszában.

"Később már azt mondtam ’ó ne’, inkább a valóságban szeretnék lenni, vagy valami mást kipróbálni. Szerintem ez rendben van. Viszont tényleg segít, mert ha csak óránként 20 percre ki tudsz kapcsolni, az már jó lehet"

- mondta.

Ő úgy tapasztalta, hogy a tengerpart és a víz alatti merülés különösen jó hatással volt rá, mert tényleg megnyugtatta.

Security Check Required

A Cardiff Egyetem szakemberei szerint a tesztekből hasznos tapasztalatokat és információkat szerezhetnek arra vonatkozóan, hogy milyen hatással van a virtuális valóság a szülő nők testére és agyára a vajúdás egyes fázisaiban. Azoknak különösen sokat segíthet, akiknek korábban nehéz, komplikált szülésük volt, mert a VR-szemüveggel lehet, hogy nem stresszelnek annyira rá. Ráadásul a gyógyszeres fájdalomcsillapítást is helyettesítheti.

"Szerintem a VR segíthet abban, hogy kevesebb baba szülessen meg probléma nélkül, ez egy jó dolog" - írta kommentben egy nő a videó alá.

Néhány édesanya véleménye szerint viszont ez a módszer csak elterelné a figyelmüket életük egyik legszebb - igaz, a legnagyobb kihívást is - jelentő élményükről.

"Négy nehéz szülésem volt, de még mindig úgy gondolom, hogy hálás vagyok azért, amit átéltem. A babával való kapcsolatnak és a meditációnak a szülés részének kell lennie, és igen, a virtuális valóság segíthet, de csak addig, amíg nincs hatással a természetes mozzanatokra. Inkább elviselem a fájdalmat, de éber maradok, amikor világra hozom a gyerekemet"

- írta egy anya a Facebookon.

"Én inkább költök több pénzt arra, hogy képzett orvosokat és magas szintű ellátást kapjak, hogy biztos legyek abban, minden rendben lesz a szülésnél"

- vélekedett egy másik nő.

"Én fájdalomcsillapító nélkül csináltam végig. Ott voltam minden pillanatban, éreztem minden mozzanatot és minden könnycseppet. Annyira jó és csodálatos volt látni, hogy mire képes a testem. Minden fájdalom megérte! Semmit sem változtatnék ezen, mert büszke vagyok emiatt magamra"

- osztotta meg tapasztalatait egy harmadik édesanya.

Akadtak olyan kommentelők is, akik azt írták, ők el se tudnák viselni ezt a szerkezetet a fejükön, és valószínűleg már pár másodperc után elhajítanák. Míg mások elmondták, hogy nekik mi segített a szüléskor: nagy levegővételek, a családjuk jelenléte, a jó orvosok és nővérek segítsége.

 

A cikk forrása: szeretlekmagyarország.hu

 

 

2019. augusztus 14.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó