Finnországban 7 hónap fizetett szülői szabadság jár az apáknak

Ausztriában például egy hónap extra szabadságot kapnak az apák, Magyarországon viszont csak 5 nap jár, ikrek esetében pedig 7.

Finnországban 7 hónap fizetett szülői szabadság jár az apáknak

Hét hónap fizetett szülési szabadságot biztosít a finn kormány a nők és a férfiak számára egyaránt - írja a Forbes Sanna Marin miniszterelnök bejelentése alapján.

Az új szabályozás 2021 őszén lépne életbe. A tervek szerint pedig az azonos nemű, a heteroszexuális párok, valamint az egyedülálló szülők is igénybe vehetik majd. A gyermeküket egyedül nevelő szülők számára jár a két szülőre számított 14 hónap. Párok esetében pedig mindkét szülő egyenlő kvótát fog kapni, amely 164 fizetett nap, körülbelül 6,6 hónap, és a szülők a kvótájukból 69 napot áthelyezhetnek a másik szülőre.

"A reform jelentős változást hoz, mivel javítja a szülők közötti egyenlőséget és megkönnyíti a családok életét. Az új szabályozás minden családot támogatni fog, és egyenlő szabadságot biztosít a gyermekek számára, függetlenül a család formájától"

- nyilatkozta Aino-Kaisa Pekonen szociális és egészségügyi miniszter.

A kormány becslései szerint a megnövekedett szabadság 100 millió euróba kerül majd. Finnország jelenleg körülbelül négy hónapos szülési szabadságot ad, az apák számára körülbelül két hónapot engedélyez.

Az apák Ausztriában például egy hónap extra szabadságot kapnak. Magyarországon viszont csak 5 nap jár, ha ikrek érkeznek a családba, 7 szabadnapot is kivehetnek az apák - írja a hvg.hu.

 

A cikk forrása: szeretlekmagyarorszag.hu

2020. február 08.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó