Gyógyító polipok, amelyek már meghódították a világot

Meghódította a világot az amigurumi horgolási technika, és ezt tovább fejlesztve olyan állatkákat készítenek fonalból, amelyek megnyugtatják az újszülötteket, és barátságossá varázsolják a korházi környezetet.

Hogy mitől is különlegesek ezek az állatkák?

Gyógyító polipok, amelyek már meghódították a világot

Az anyaméhben tekergő köldökzsinórra emlékeztető spirálos nyúlványok a különlegessége annak a játékfajtának, amelyet most világszerte alkalmaznak az újszülötteknél és a kicsi babáknál. Az újszülöttek fogóreflexe még aktív a szülést követő időszakban, ezért szinte mindenbe belekapaszkodnak, ami a kezük ügyébe kerül. A Korip névre hallgató polip lábacskái alkalmasak arra, hogy a korházi csövek helyett a kicsik inkább azokat szorongassák. Megfigyelték, hogy azok az újszülöttek, akik kapnak Korip figurát, sokkal gyorsabban gyógyulnak, mint akik nem.

Honnan indult el a kezdeményezés

A Korip állatkák gyártása egy dán kezdeményezés. Az elkészítésre vonatkozó előírások már világszerte elérhetők. A formák, tekeredések előállítása egy speciális horgolási technikával készíthető el, ám nem nehéz annak, aki szívesen forgatja a horgolótűt. Sok anyuka kezdett már bele az amigurumi hobbi szinten űzésébe, az újszülötteknek segítő polip elterjedésével pedig rengeteg fórum és horgoló csoport alakult. A legtöbb ember kedvesen és segítően reagált a kezdeményezésre, ezért sokan, akik nem tudnak vagy nem akarnak horgolni, de támogatni szeretnék a tevékenységet, fonalakat visznek a horgolócsoportoknak. Előírás szerint kizárólag 100%-os pamut fonalakból készülnek a Korip figurák, mert ezt lehet a legbiztonságosabban fertőtlenítve használni a kórházakban. Ha a kórházak gyerekosztályain sétálgatunk, biztosan belebotlunk majd egy felhívó plakátba, hogy hol fogadnak nagyon szívesen fonaladományokat a horgolócsoportok.

A magyarországi Koraszülöttekért Országos Egyesület (KORE) 2015-ben csatlakozott a kezdeményezéshez, azóta igyekszik minden magyarországi kórházba ellátni az újszülötteket egy-egy figurával. A Korip figurákat a KORE önkéntesei készítik és juttatják el az osztályokra, valamint ellenőrzik és kicserélik az esetleg nem megfelelő fonalból vagy nem jó technikával készített állatkákat.

Az amigurumi állatfigurák valóban nagyon kellemes, kedves, puha, biztonságos figurák, könnyedén emlékeztetik a gyerekeket az anyai test megnyugtató közelségére. Az ölelés, a gondoskodás, a babusgatás javít a közérzeten, ezzel segítve a gyógyulást. Rab Tímea és Man Viktória megalapította a Horgoljunk együtt a beteg gyermekeknek – Amigurumi jótékonysági csoportot, amely küldetése, hogy minél több beteg gyereknek juttasson el különféle figurákat a kórházakba. A csoporthoz sokan csatlakoztak, általában otthon készülnek a figurák, amiket eljuttatnak a központi csoportba, de létrejöttek kis közösségek, amigurumi körök. Ez a megnyugtató hobbi egyszerre kellemes tevékenység, pihentető az agynak, jó mozgás a kéznek, és az eredménye nagyon hasznos gyógyító, nyugtató játék a gyerekeknek.

SZHK , 2019. október 01.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó