“Ha nem tetszik, ne nézz oda.” - Baj-e, ha valakit zavar a nyilvános szoptatás?

A nyilvános szoptatásról rendszerint mindenkinek megvan a véleménye, ami változhat idővel. Az sem egyértelmű, mi számít “nyilvánosnak”, és egyáltalán, dönthet-e erről bárki az anyán kívül?

 


A Reddit nevű közösségi oldal itthon is egyre ismertebb, de Amerikában igazán népszerű. Lényege, hogy bárki névtelenül kérdéseket tehet fel, tanácsokat kérhet rajta, az oldal felhasználói pedig szintén névtelenül válaszolhatnak neki. Nemrég egy fiatal kismama kérte ki a többiek véleményét: igaza van-e a férjének, amikor nem szeretné, hogy a születendő babájukat majd a családja előtt szoptassa?

“Közeledik a kiírt nap a szülésig. A férjem családja (anyja, apja és az öccse) a szülés után eljönnek majd meglátogatni minket. A párom azt a szabályt hozta, hogy nem szoptathatok majd a jelenlétükben. Azt mondja, nem szeretné kellemetlen helyzetbe hozni az apját, ezért minden alkalommal fel kell majd mennem az emeletre, hogy megetessem a babát. Ő is velem fog jönni, hogy erősítse a kötődést a picivel. 
 

A problémám az, hogy közvetlen a szülés után nem biztos, hogy ennyit kéne lépcsőznöm. Mondtam a férjemnek, hogy ez az időszak az én felépülésemről és a kötődésünk kialakulásáról szól, ezért ha a családját zavarja a szoptatás, menjenek ki a szobából ők, vagy NE NÉZZENEK ODA. Azt is elmondtam, hogy NÉHA el tervezem takarni is magam, de nem minden alkalommal, mert még én is tanulom a folyamatot, és látnom kell. Ő továbbra is ragaszkodik az elképzeléséhez, pedig jó lenne már megállapodásra jutnunk.”
 

A kommentelők szokatlan módon nem voltak megosztottak a kérdésben: egyetértettek abban, hogy amit a posztoló férje elvár, abszurd. A válaszaikat azoknak is érdemes végiggondolni, akik párkapcsolatában ilyesmi konfliktus nem merül fel, de valahogy mégis idegenkednek a szülést követő vendégjárástól.

 

Látogatók az első héten?

 

A válaszok megmutatták, hogy a többség finoman szólva nincs a kérdésben a férj pártján. 

“Egyáltalán hogy képzeli egy férj, hogy SZABÁLYT állít fel arról, mikor és hogyan szoptasson a felesége?”

“Meg kéne mondania, hogy az Ő szabálya az, hogy akkor és ott szoptat, amikor akar, és ha apóséknak ez nem tetszik, takarják el a fejüket.”

“Ha a kérdező nem akar lépcsőzni, maradjon az emeleten, és a többiek vigyenek neki ételt, italt. Ha nincs elég jól ahhoz, hogy lépcsőzzön, nem hiszem, hogy lesz kedve lent üldögélni és vendégeskedni.” - írja egy kommentelő, ami arra is rávilágít, hogy egy frissen szült anyának általában a legkisebb gondja is nagyobb annál, mint hogy tip-top legyen a rokonoknak.

“Egy friss anyukának semmi szüksége a legelején látogatókra. Úgy fogod érezni, hogy kötelességed szórakoztatni őket, enni adni nekik stb. A látogatók ritkán jelentenek valódi segítséget, inkább csak több munkát adnak az anyának. Illene várniuk a látogatással néhány hetet.”
 

Nyilvános szoptatás pro és kontra

A nyilvános szoptatásról mindenkinek megvan a véleménye. A legtöbben - bár közel sem mindenki - úgy indulnak neki, hogy ők aztán soha, majd visznek lefejt tejet, és hazaérnek az etetésre. A gyakorlatban általában hamar rájönnek, hogy az életben nem minden megy ilyen gördülékenyen, és sokan megváltoztatják az álláspontjukat.

Vannak gátlásosabb és lazább anyák. Semmi gond azzal, aki a szobája csendjében, elvonulva szeret szoptatni. De azzal sem, aki nem szeretné ezekre a hónapokra minden társasági esemény alól kivonni magát. Egy baba szoptatása a világ legtermészetesebb dolga, és az sem igaz, hogy egy nő ilyenkor “közszemlére teszi a mellét” - igazság szerint jóval kevesebb látszik ilyenkor belőle, mint ha felvenne egy mélyen dekoltált ruhát. 

 

Sok anyának azért teher a szoptatás, mert úgy érzik, hónapokra száműzetésbe kerülnek: alig hagyhatják el az otthonukat, gyakran és órákra félre kell vonulniuk minden társaságból, nehogy megbotránkoztassanak másokat azzal, hogy a gyereküket etetik. Mintha valami bűn, vagy legalábbis szégyen lenne. Még ma is mindennapos, hogy a babájukat szoptató anyákat a mosdóba küldik, ahol jobb esetben a nekik kialakított sarokban, rosszabb esetben pedig a vécécsésze tetején ülve kell megetetniük a gyereküket.

Persze tudjuk, van, aki viszolyog tőle. Ebben az esetben ők is megtehetik azt a szívességet, hogy elfordítják a fejüket, vagy odébb mennek. 

 

Forrás: Scarymommy.com

 
Dóri , 2022. június 28.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?