Hány százezer forintba kerül egy kisbaba megszületése?

Arról, hogy egy párnak mennyi pénzzel is kell számolnia a terhesség idejére és a szülésre, kevés szó esik.

Fókusz utánajárt, hogy a terhesgondozástól a szülésig mennyi pénzt költ és hány zavarba ejtő, olykor megalázó szituációt él meg egy nő?

Egy gyermek világrahozatalát a világ egyik legszebb dolgának tartják, azonban arról, hogy egy párnak mennyi pénzzel is kell számolnia a terhesség idejére és a szülésre, kevés szó esik, pedig egy gyereknek már maga a születése is hatalmas összegbe kerülhet.

A Fókusz riportjában szereplő Simon Emőke elmesélte, hogy gyermeke születése előtt konkrétan rákérdezett, hogy mégis mennyibe kerül majd az, hogy egyáltalán úgy menjen be, hogy azt érezze, ő és a kicsi is életben fognak maradni. Több orvost is megkerestek és általában a 300 - 350 ezer forint hangzott el tőlük válaszként. Emellé jön még a szülésznőnek szánt összeg, ami 20 ezertől egészen 60 ezer forintig is felmehet.

Emőke az első kislányának születése előtti időre nem emlékszik szívesen, már ami a pénzügyeket illeti. A terhesség alatt ugyanis rengeteg vizsgálaton kell átesni, és ha az ember biztonságban szeretné magát tudni, akkor minden alkalommal kifizet tízezreket erre.

A kismama terhesgondozása problémamentesen zajlott, viszont mivel magánhelyre mentek, ez is 100 ezer forintba került, erre még rájöttek az extrák, vagy éppen a vitaminok. Emőke és férje nem gondolták, hogy ezen felül még bármilyen juttatással honorálniuk kellene az állami szférában őket fogadó orvosokat.

Első kislánya végül császármetszéssel jött világra, de a műtétet követően fél napig nem láthatta a kicsit, a kérdéseire nem kapott választ, és az orvos is csak akkor ment be hozzájuk, amikor az apukának gratulált a gyerekhez. Ezt az anyuka annak tudta be, hogy már nem volt több pénzük arra, hogy plusz összeget fizessenek ki az orvosnak.

Dr. Lintner Balázs szülész-nőgyógyász szerint szakmai szempontból nem lehetne különbség az állami- és a magánszféra között és szerinte nincs is. A különbség a méltó és az elvárt bánásmódnál jelentkezik, ugyanis szerinte a méltó bánásmód mindenkit megillet, de az ezen felüli elvárt bánásmód már a magánkórházak szakterülete, amit luxusnak hívnak.

Magyarországon azok, akik rendszeresen fizetik a tb-t, a közkórházakban és állami egészségügyi intézményekben ingyenes terhesgondozásra és szülészeti ellátásra jogosultak, de a hálapénz és elvárt bánásmód fogalma itt sem ismeretlen.

Emőke második gyermeke születésénél már alapból magán helyre ment, ahol kendőzetlenül megtudták beszélni az orvossal, hogy mi mennyibe kerül. Végül valamivel több, mint 600 ezer forintba került az egész, de elmondása szerint ezért az összegért legalább emberszámba vették őt is és a gyermekét is.

"Végtelenül hálás voltam még azért is, hogy lezuhanyozhattam. Az a zuhanyzó és az állami zuhanyzó nagyon más. Az ápolók és takarítók ki-be jártak, és minden rendben volt. Fel sem merült bennünk, hogy valakinek a zsebébe plusz pénzt kéne tennünk.- mondja.

Ha kíváncsi vagy a teljes riportra, itt megnézheted:

A cikk forrása: szeretlekmagyarorszag.hu
 
2018. október 13.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó