Huszonöt éve fogant gyermek született, az anya csak egy évvel idősebb nála

Világrekorder kislány született november 25-én az amerikai Tennessee államban.

Emma Wren Gibson ugyanis a történelem leghosszabb életű embriójából fejlődött ki, akit negyedszázada, 1992. október 14-én fagyasztottak le.

A szülők, Tina és Benjamin Gibson maguk is megdöbbentek, amikor közölték velük a fiatalasszonyba beültetett embrió „korát”. Tina ugyanis mindössze egy évvel idősebb nála. „Hihetetlen, akár a legjobb barátnők is lehettünk volna” – nyilatkozta Tina a CNN-nek. A beültetést a knoxville-i National Embryo Donation Centerben végezték március 13-án.

Gibsonék egy másik, nevüket elhallgató pártól kapták az embriót. Benjamin ugyanis cisztás fibrózisban szenved, és ez a betegség gyakran vezet terméketlenséghez. A 3 kilóval született Emma alaposan megjavította a mélyhűtöttségi rekordot, mivel az előző csúcstartónak „csak” 20 évet kellett várnia arra, hogy a hibernálásból életre keljen.

Huszonöt éve fogant gyermek született, az anya csak egy évvel idősebb nála

Végre teljesült Gibsonék vágya, akik hét éve házasok, és gyermektelenségüket sokáig azzal igyekeztek pótolni, hogy hosszabb-rövidebb időre nevelőszülőséget vállaltak. Aztán egy szép napon Tina apja felhívta a figyelmüket az „embrió örökbefogadás” lehetőségére, amiről a hírekben hallott.

“Emma édes kis csoda – mondta a boldog apa – Úgy vélem, teljesen jól néz ki ahhoz képest, hogy annyi évig fagyott állapotban élt.”

A National Embryo Donation Centre szerint minden évben 25 százalékkal nő azoknak a gyermekeknek a száma, akik az asszisztált megtermékenyítések után fel nem használt, jégen konzervált embriókból születnek. Eddig náluk 700 amerikai gyermek köszönhette nekik életét.

Dr. Jeffrey Keenan, aki Emmát a világra segítette, reményét fejezte ki, hogy ez a történet megihleti az embrióikat hosszú távon tároló szülőket, és adományozás révén minél többüknek adhatnak lehetőséget a megszületésre. Még az is előfordulhat, hogy Emma két, ugyancsak hiberált testvére is megérkezik néhány éven belül a Gibson-családba. Tina ugyanis nem zárkózik el újabb fogadott embriók kihordásától.

Képeink illusztrációk. Fotó: Pixabay

A cikk forrás: szeretlakmagyarorszag.hu

2017. december 21.
 
 
 
Címkék:  

színes világ

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?