Így válassz a kicsinek nevet, ha nem akarsz túl átlagosat

A legtöbb szülőnek fogalma sincs róla, milyen nevet adjon a pocaklakónak. Nagy a tét, hiszen ez egy életre szóló döntés, és bizonyos teóriák szerint a nevünk nagyon is meghatározza a személyiségünket – avagy a név kötelez. Ha Te is attól tartasz, hogy túl populáris keresztnév mellett döntesz, íme, néhány tanács, amit nem árt megfontolni a véglegesítés előtt.

 A terhesség rengeteg izgalommal jár; az egyik legizgisebb pillanat, mikor kiderül a baba neme, és elkezdhettek agyalni azon, hogyan fogjátok szólítani – bár, sok párnak már előre van a tarsolyában néhány fiú és lány név is, de olykor még az is előfordul, hogy egy újabbat keresnek.

Senki szeretné, ha a név elhangzása után egyszerre tíz gyerek rohanna oda a játszótéren, vagy az osztályban „Péter2”-nek hívnánk a fiát, esetleg „a barna hajú Zsuzsi”-nak a kislányát, hogy megkülönböztessék a druszáitól. A másik dolog, amit –véleményünk szerint legalábbis- érdemes elkerülni, az az új trend, hogy a picit valamilyen celebről nevezzük el: egy új sorozat főszereplőjének filmbéli keresztnevéről, vagy a sztár valódi nevéről, esetleg egy híresség babájától lopjuk a megszólítást. Zárójelben jegyezzük meg, hogy valószínű, aki ilyet választ a gyerkőcének, az nem attól tart, hogy túl népszerű lesz a név, hanem talán inkább attól, hogy ha nem választ elég különleges, felkapott elnevezést, a kicsi is csak átlagos lesz?! Érdekes lenne utána járni, hogy mennyire függ a tehetség a névtől, és mennyire genetikaileg kódolt/ kellő kitartással és szorgalommal „kiérdemelhető”… Hiszen, ha belegondolunk, a történelemben megannyi kiemelkedő alak található, akik Sándorok, Józsefek, Erzsébetek vagy épp Bélák voltak!

Így válassz a kicsinek nevet, ha nem akarsz túl átlagosat

Érdemes tehát, a választás előtt néhány egyéb szempontot is figyelembe venni:

  1. Ajánlunk két linket, ahol egyrészt hiteles visszajelzést kaphattok arról, hogy Magyarországon valóban hivatalosan is bejegyzett, használható-e a kiszemelt megszólítás, illetve különböző szempontok szerint is nézelődhettek: mik a legnépszerűbbek, milyen magánhangzókat tartalmazzon, mikor ünneplendő, illik-e a vezetéknévhez: 
    http://www.nytud.mta.hu/oszt/nyelvmuvelo/utonevek/index.html
    https://magyarnevek.hu/
  2. Főleg az újabb keletű, esetleg idegen eredetű nevek esetében ajánlott megnézni, hogyan kell helyesen írni, illetve hány féle helyesírása létezik, és mi a jó kiejtés. Ha nem akartok a gyereknek sok kellemetlenséget, érdemes elkerülni a sok variációs neveket.
  3. A hivatalos ügyeket kivéve, az esetek nagy részében beceneveken szólítjuk egymást. Végig gondoltátok már, hogy milyen becézési lehetőségek merülnek fel az adott elnevezés kapcsán? Tetszenek ezek az alternatívák, vagy egy hosszú névre gondoltatok, aminek nincs megfelelő rövidebb változata? Az nem lesz praktikus.
  4. Azonnal megállapítható a névből a baba neme? Vagy inkább uniszex? Te szívesen viselnél olyan nevet, ami alapján akár ellenkező neműnek is gondolhatnának? Ne feledd, a csúfolódásra is elég okot ad, ha rosszul választotok.

Ha beleszerettetek egy névbe; nincs mese, teljesen mindegy, mennyire populáris, azt kell választanotok! Ha pedig a bébi világra jön, és belenéztek a szemébe, rögtön érezni fogjátok, hogy valóban illik-e rá – még akkor sem késő újra gondolni.
 

Plézer Panna , 2019. április 30.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó