KELL-E BIKINIFELSŐ EGY ÓVODÁS KISLÁNYRA A STRANDON?

„Ha végre itt a nyár és meleg az idő / Az ember strandra jár, mert azért van itt ő” – szól a közismert dal. De ki tud felszabadultan strandolni, amikor annyi mindenre kell figyelni? Nem elég, hogy saját bikini- vagy úszónadrágformánk miatt agyonaggódjuk a nyaralást, de arra is fel kell készülnünk, hogy akár alul-, akár túlöltöztetjük gyerekünket a strandon, lesznek olyanok, akiknek nem tetszik majd, amit látnak.

Persze hogy megint a lányok öltözködésével van a baj. Van, aki szerint kötelező, mások szerint teljesen felesleges, sőt káros egy óvodás kislányra bikinifelsőt adni a strandoláshoz. Az ebben a témában legtöbbször elhangzó érveket gyűjtöttük össze.

KELL-E BIKINIFELSŐ EGY ÓVODÁS KISLÁNYRA A STRANDON?

Pucérság vs fürdőruha

A bikinifelső problémájánál akad egy általánosabb is: sokszor vita tárgya, hogy egyáltalán mikortól kell fürdőruhát adni a strandoló gyerekre. Sokan vannak, akik úgy gondolják, élete első néhány évében nemhogy felső, de semmilyen fürdőruha nem kell a gyerekre. A kicsik sokszor egyébként is imádnak pucérkodni: nemcsak a strandon, de az esti fürdés után is örülnek, ha lehet egy kicsit csupaszkodni. Otthon és nyilvános helyen élvezni a puckérkodást viszont nem ugyanaz: az ellenzők a rossz szándékú felnőttektől, kortársaik csúfolásától, sőt akár fertőzésektől is féltik a meztelen strandolókat, a pártolók viszont úgy gondolják, teljesen természetes, és a gyereknek is jobb így.

Ha ebben a kérdésben saját neveltetésünk és gyerekkori élményeink kapcsán könnyebben állást is tudunk foglalni, a bikinifelső ügyét már nehezebb eldönteni. Ha hároméves kor körül alsót azért már jellemzően mindenki ad a gyerekre, az óvodás évek alatt már ahány ház, annyi szokás, ha a felső ügye van terítéken.

Bikini

A bikini olyan kétrészes fürdőruha, aminek a lényege, hogy nőként a lehető legnagyobb testfelületet tudjuk benne napoztatni úgy, hogy a melleinket ne tegyük közszemlére. Egy felnőtt nőnél egészen egyértelmű ez a funkció, de mi a helyzet egy olyan kislánnyal, aki még messze áll a serdüléstől és a felsőteste semmiben sem különbözik egy vele egyidős fiúétól? Neki miért is kell(ene) fürdőruhafelsőt hordania, főleg hogy nem is feltétlenül kényelmes? Játék közben a felső rendszerint el- és felcsúszik, mivel nincs ott semmi, ami a helyén tartaná, így nemcsak komikus látványt nyújt, de zavaró is lehet. Sokak szerint akkor már kényelmesebb csak a bugyi vagy az egyrészes, mások viszont ragaszkodnak a felsőhöz. Lássuk, milyen okokból!

Szokja meg, hogy a lányok így szokták        

Vannak, akik szerint jó, ha a gyerekek minél hamarabb elsajátítják a felnőtt világ normáit, és mivel ott az az általánosan elfogadott szabály, hogy szélesebb közönség előtt fedi valami a nők mellét, érdemes ehhez hozzászoktatni a lányokat. Az ellenzők sokszor épp ezt fájlalják a legjobban. Úgy gondolják, éppen elég gendersztereotípia sújtja a fiúkat és a lányokat egyaránt, és a ruhaipar is erősen állást foglal abban a tekintetben, hogy mi minősül lányos és mi fiús viseletnek. Semmi szükség még egy ilyen megkülönböztetésre olyankor, amikor a valódi funkció még hiányzik – mondják. 

Dallos Andrea pszichológus szerint 

„alapvetően a ruházat jellege és színe ad információt mások számára a gyerek nemét illetően,
és ennek megfelelően sok szülő a születés pillanatától kezdve a nemnek megfelelő színű ruházatot vásárol, így egyértelműsítve azt a külvilág számára”.

A cikk további folytatása: divány.hu 

2019. július 22.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó