Miért nem működnek, hatnak mindenkinél egyformán a különböző diéták, fogyókúrák, étkezési irányelvek? A táplálkozásról átfogóan - a testünk jelzései alapján

A táplálkozásról átfogóan - a testünk jelzései alapján – recepttel a cikkben!

Számtalan diéta, fogyókúra, étkezési irányelv létezik, így nincs könnyű helyzetben, aki nem rendelkezik kellő tapasztalattal, értéssel és önismerettel, hogy ezeket átlássa. A legtöbben azért szánják rá magukat valamilyen drasztikus változtatásra, mert fogyni szeretnének. De biztos, hogy ez a jó cél? Nem lehet, hogy el kellene gondolkodnunk azon, vajon az elhízás mögött mi minden lehet, amiről nem tudunk? És azzal, hogy a fölösleges kilókat gyorsan ledobjuk, még nem oldjuk meg a probléma gyökerét. Sőt, a sokszor rosszul megválasztott diétával, fogyókúrával a gyors eredmény reményében még nagyobb galibát, betegséget idézhetünk elő szervezetünkben, ami egy elképesztő összetett és komplex rendszer, hiszen megjelenésünk, kisugárzásunk figyelmünk, tudatunk és egész testünk összhangjáról szól.

Interjú Dr.Bugris Valéria kutató, vegyész, fitnesz-, életmód- és táplálkozási tanácsadó, szakács, cukrász, alkalmazott táplálkozás- és élelmiszertudományi szakemberrel

Melyek azok a legfontosabb táplálkozási alapelvek, amelyekre fontos lenne odafigyelnünk, hogy egészségesek legyünk és maradjunk?

Manapság jellemzően az elhízás köré épített divatdiétáktól hangos a média. Sorra válogathatunk a különféle lehetőségek és tanácsok között. A XXI. századra gyakorlatilag eljutottunk odáig, hogy átláthatatlan információdömping áll rendelkezésünkre a témában, melyek között nagyon könnyen elveszhetünk. Mindemellett egyre nagyobb számban jelennek meg különféle ételintoleranciával és/vagy hormonzavarral küzdők (melyek többsége már eleve a helytelen táplálkozás következtében alakul ki), akiknek szintén egyénre szabott diétára lenne szükségük. Nem vagyunk könnyű helyzetben, ugyanis cseppet sem egyszerű megtalálni azokat a válaszokat és megoldásokat, melyek személyre szabott problémáinkra, a saját testünk számára megfelelőek. A tanácsadók természetesen mind segíteni akarnak. Egy részük saját tapasztalataira alapozva, a maguk által kipróbált és bevált módszereket szeretné továbbadni, mellettük vannak azok a kutatók, akik a tudományos kísérleti körülmények között megszerzett megfigyeléseiket írják le, népszerűsítik.

Véleményem szerint a válasz és a megoldás valahol középúton van, ugyanis minden megfigyelés, mint ahogy minden ember, egyedi.

Ha figyeljük magunkat, figyeljük a testünket, akkor megtapasztalhatjuk azt, hogy az mindenre megadja a választ: folyamatosan beszél hozzánk és elmondja, jelzi, hogy mire van szüksége.

Minden egyes ember egyedi, így személyre szabott táplálkozást érdemes követni.

Azonban valóban van néhány olyan alapelv, amelyeket érdemes szem előtt tartanunk:

 • étkezéseink legyenek teljes értékűek
 • minél kevésbé dolgozzuk fel a felhasználandó alapanyagokat
 • ha feldolgozott élelmiszereket, gabonaféléket fogyasztunk azokat „soha” ne együk együtt színhúsokkal
 • mindig friss alapanyagokat, élelmiszereket használjunk
 • a fogyasztott zsírok minősége legyen jó
 • vegyük figyelembe, hogy a női-férfi anyagcsere különböző, amihez még hozzájönnek egyediségeink is
 • fogyasszunk sok zöldséget, gyümölcsöt
 • legyen minél színesebb a tányérunk
 • étkezés közben és utána egy rövidke ideig ne fogyasszunk folyadékot, mert csökkenti az emésztés hatékonyságát

Azt is érdemes azonban szem előtt tartanunk, hogy ami az egyikünknek jó, a másikunknak nem biztos, hogy ugyanolyan hatékonyságú lesz, hiszen nem létezik két egyforma anyagcsere sem. Számos dologban különbözünk tehát egymástól, rengeteg a befolyásoló tényező (napi rutin stb).

A legfontosabb alapelv talán mégis az, hogy figyeljük testünket és annak jelzéseit, hiszen folyamatosan kommunikál velünk. Elárulja nekünk, ha jól érzi magát, de azt is közli, ha valami hiányzik vagy nem jó neki.

Mik azok az egyéni különbségek, amiket említettél? Miben különbözik egymástól egy-egy emberi szervezet? Ez honnan eredeztethető?

Az emberi szervezet mindennél összetettebb és bonyolultabb rendszer. Szimbiózisban élünk számos bacilussal, amelyek a vékony és vastagbelünkben élő mikroorganizmusok. Ők befolyásolják és felelősek egészségünkért, működésünkért.

Az ember számára nem újkeletű információ az agy és a bélflóra közötti kapcsolat. Számos esettanulmány és kutatás igazolja bélrendszerünk és flóránk állandó, folyamatos kapcsolatát az idegrendszerünkkel. Ez az egyik, ami egyedi és különböző ember és ember között. Mindezt már a gyermekkorban kialakult táplálkozási szokások alapvetően befolyásolják, hiszen bélflóránk is innen eredeztethető. Ahogyan fejlődünk, velünk együtt fejlődnek és alakulnak ki bacilus törzseink is.

Felvetődhet a kérdés, hogy vajon miért is hasznosak számunkra ezek a kis bentlakók?

Nos, gyümölcsöző szimbiózis ez mindkét fél számára. A bennünk élő bacilusok hatékonyan tudják támogatni szervezetünket:

 • megtermelik a B- a K vitaminok és a szerotonin nagy részét
 • részt vesznek az immunitásban
 • létfontosságúak a bélhám védelmében
 • hatékonyan távolítják el a parazitákat
 • hatalmas szerepük van a testsúly, a zsírraktározás kérdéskörében
 • éhségérzetünk befolyásolói
 • hangulatszabályozók

Számos tanulmány született azokból a megfigyelésekből, melyek során depressziós betegek bélflórájának arányát vizsgálták és hasonlították össze egészséges emberekével. Miután megtörtént bélflórájuk átültetése, cseréje, megdöbbentő javulásokat értek el a betegek hangulatváltozása és állapotuk javulása tekintetében. De ez csak egy kis szelete annak, mi mindenben vesznek részt és játszanak fontos szerepet szervezetünk működésében.

Érdemes tehát szem előtt tartanunk, hogy a vastagbelünkben élő „barátságos” bacilusok sokasága egyben egészségünk záloga is, ezért mindenképp érdemes rájuk különös figyelemmel lennünk és mindenben támogatnunk.

Tanulmányok sokasága támasztja alá az autoimmun betegségek megszűnésének és a bélflóra rendezésének kapcsolatát, összefüggését, szerepét.

Ezenkívül nagyon fontos az is, hogy hogyan éljük hétköznapjainkat, milyen környezeti hatásoknak vagyunk kitéve, sportolunk-e rendszeresen, milyen jellegű munkát végzünk, mennyit stresszelünk, mennyit alszunk, általában kiegyensúlyozottak vagyunk-e, és hogy milyen a hangulatunk.

A legalapvetőbb, hogy érdemes az emberre kerek egészként tekintenünk, mert a felsoroltak mindegyike egyedi formában és mértékben hat ránk, csapódik le, és lesznek meg a személyenként teljesen eltérő következményei is.

Recept:

Amikor a marhahús és az édesburgonya találkozik! 

Hozzávalók egy nagy adaghoz:

1,5 kg darált marhahús

100 g nyers hántolt köles, amit megfőzünk háromszoros sós vízben, szűrjük és hűtjük

2 db tojás

3 gerezd foghagyma

1 fej vöröshagyma

Só, bors ízlés szerint

5-7 g olíva olaj a tepsi kikenéséhez

1,2 kg édesburgonya

Az édesburgonyát pucolás után vékony karikákra vágjuk, amivel kibéleljük az előzőleg kiolajozott/zsírozott tepsit. A megmaradt batáta karikákat félbevágjuk, ezekkel választjuk majd el a marhagombócokat egymástól.

A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a foghagymát összepréseljük, a tojásokkal és a kihűlt kölessel együtt a darált marhahúshoz adjuk, és alaposan összegyúrjuk. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd kis golyókat formáztunk az egészből, amiket szépen sorba belepakolunk az előzőleg batátával befedett tepsibe. Minden gombóc közé újabb batáta darabok kerülnek szépen sorban, egészen addig, amíg meg nem telik a tepsi.  A tepsi mérete befolyásolja a marhagolyók méretét, a sütési időt, illetve a felhasznált batátamennyiségét is.  (A képen egy 25 cm x 35 cm-est tepsi részlete látható).

Amikor megtelt a tepsi, lefedjük, előmelegített sütőbe tesszük és 200 °C -on 30 percig sütjük, majd további 30 percig fedő nélkül, de ez mérettől, sütőtől függően eltérhet.

Köretnek fermentált zöldséget, vagy citromleves, esetleg almaecetes salátát javasolunk.

Személyes és online konzultáció - elérhetőségek:
Telefon: +3670 7793284
​e-mail: bugris.valeria@fontanus.hu

 

Dr. Bugris Valéria - B.Zs. , 2021. július 23.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Babázz lazán! - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó