MIÉRT PONT A GÓLYA HOZZA A GYEREKEKET?

Az európai kultúrkörben gyakorta jelennek meg a gólyák csecsemőszállító szerepkörben, amint csőrükben hozzák a babát az újdonsült szülőknek. Ha a gyerekek érdeklődnek, honnét is pottyant ide a kistestvérük, a legegyszerűbb magyarázat időtlen idők óta: a gólya hozta. A mítosz eredetét nehéz pontosan meghatározni, ugyanis a gólyák és az újszülöttek közötti kulturális kapcsolat egyaránt megtalálható Európában, az amerikai kontinensen, Észak-Afrikában és a Közel-Keleten – írja a Live Science.

A görögöktől ered a mese?

A gólyák elegáns madarak, fehér színük miatt gyakorta a tisztasággal és ártatlansággal kapcsolja össze a népi hiedelem. Emellett nagyméretű fészket raknak, az emberhez közel élnek, illetve gyakran visszatérnek ugyanahhoz a fészekhez és társhoz – nem véletlenül társítják őket a házassághoz és a hűséghez is – véli Rachel Warren Chadd, a Birds: Myth, Lore and Legend című könyv társszerzője.

A gólyák és a kisbabák kapcsolata egyes szakértők szerint egy ókori görög mítoszra vezethető vissza. A féltékeny Héra dühében gólyává változtatta Geranát, a pigmeusok királynőjét, aki azzal kérkedett, hogy szépsége felülmúlja még az istennőét is, a királynő pedig madár alakban elragadta a saját gyermekét, hogy így mentse meg őt Hérától. A görög művészetben ezért gyakran jelent meg a gólya gyermekkel, Chadd azonban kutatásai során úgy találta, az eredeti mítoszban valójában inkább daru szerepel. Mivel azonban a korabeli folklórban a darvakat, gémeket, gólyákat gyakran összekeverték egymással, nem zárható ki, hogy valóban innen ered a történet.

Honnan ered a gólyahír? Fotó: Ilmar Idiyatullin / Getty Images Hungary

Honnan ered a gólyahír?Fotó: Ilmar Idiyatullin / Getty Images Hungary

A cikk további folytatása: divány.hu

2019. augusztus 30.
 
 
 
Címkék:  

színes világ

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó