Minden eddiginél többet rejt a finn babadoboz, amiben a kicsik az első heteket töltik

80 éves hagyomány már, hogy az állam meglepi a gyereket váró szülőket. A születésnapra kívül-belül megújult a babakelengyés ajándék.

Szerte a világban ismerik már a finnek "babadobozát", azt az anyasági csomagot, amely babakelengyét és a szülők számára is hasznos dolgokat tartalmaz. Az ötlet remek, és bizonyára komoly segítséget jelent minden gyereket váró párnak.

Az äitiyspakkausnak nevezett doboz immár nyolcvan éves múltra tekint vissza. A jeles évfordulóra új külsőt kapott, sőt a tartalmát is megújították. Minden eddiginél több, összesen 64 darab hasznos meglepetést tartalmaz. A finn társadalombiztosítási intézet március 15-én mutatta be az idei új dobozt és a benne lévő kelengyét.

Ez a juttatás nagyon népszerű a családok körében, hiszen az alapfelszerelés egy részét így ingyen megkaphatják.A babadobozt a kicsi születése előtt két hónappal kapják meg a családok, egy feltétellel: a kismamának rendszeresen részt kell vennie a terhesgondozáson. A csomag jár az ikreknek is, és az örökbe fogadott babáknak is.

Minden eddiginél többet rejt a finn babadoboz, amiben a kicsik az első heteket töltik

Évente mintegy 40 ezer babakelengyét osztanak ki Finnországban, ez több mint öt millió euróba kerül a társadalombiztosításnak. Ugyanakkor mód van arra, hogy a családok döntsenek, a dobozt kérik, vagy a kelengye értékénél kevesebb – idén júniustól megemelt - 170 eurót. A 2018-as csomagban egyébként még több mindent adnak, a korábbi 53 darab helyett már 64 féle terméket.

A tapasztalat azt mutatja, hogy az első gyereket váró családok legtöbbje a dobozt kéri, míg a következő babánál a családok fele már inkább a pénzt.

Minden eddiginél többet rejt a finn babadoboz, amiben a kicsik az első heteket töltik

Miért alszanak a babák a dobozban?

A dobozt belülről szivaccsal bélelték ki, ezért ideális alvóhely a csecsemők részére. Ráadásul jól hordozható, így a család mindig magával tudja vinni a lakáson belül is.

Mi van a dobozban?

A babakelengye összetétele évente változik, és a szakemberek, szülők is elmondják, mire lenne leginkább szükség. Igazodnak az igényekhez, vagy akár a környezetvédelmet is szem előtt tartják, így lett az eldobható pelenka helyett megint textilpelenka a csomagban. De például a cumisüveget is kivették, hogy ezzel is a szoptatást ösztönözzék. A szülőkre is gondolnak, ezért most az óvszer mellé újra visszakerült az intim síkosító a dobozba.

A 2018-as készletben található többek között hálózsákká alakítható színes, mintás kezeslábas, kesztyű, lábvédő, vastag hálózsák, gyapjú és pamut nadrág és cipőcske, sapka, rugdalózó, body, zokni, ágynemű, fürdőlepedő, tisztasági csomag, kistányér, kanál, előke, mesekönyv, és plüss alvóka, idén egy kiselefánt.

Minden eddiginél többet rejt a finn babadoboz, amiben a kicsik az első heteket töltik

Minden eddiginél többet rejt a finn babadoboz, amiben a kicsik az első heteket töltik

Minden eddiginél többet rejt a finn babadoboz, amiben a kicsik az első heteket töltik

A babadoboz története

Finnországban a babadobozok előtti időkben igen magas volt a csecsemőhalálozás, ezer újszülöttből 65 meghalt a születést követő napokban. A dobozok segítségével sokat javult a helyzet, mára a világon itt az egyik legalacsonyabb a gyerekhalandóság. Ami egyrészt a megfelelő ruházatnak, eszközöknek köszönhető, másrészt a kismamák rendszeresen eljártak az orvoshoz azért, hogy hozzájussanak az ingyenes kelengyéhez.

1922-ben a Mannerheim Gyermekjóléti Liga szegény családoknak babakelengyét kezdett kölcsönözni. A kinőtt ruhákat később a szülők visszaadták, így azt újabb rászoruló családok kaphatták meg.

1930-as években elindult a „cserekosár”, az asszonyok ruhákat készítettek a környék szegényebb családjainak.

1938-tól már törvény volt arra, hogy a szerényebb jövedelmű családok cserekosarat kapjanak. Ezt tartják a babakelengye születésnapjának.

A háború alatt néhány dolog papírból készült, többek között a doboz is. Azóta megmaradt ez a hagyomány.

1949 óta már minden család megkaphatja a babakelengyét, amennyiben az orvosi vizsgálatokon megjelenik az édesanya.

1970-ben váltotta fel az addig fehér színű ruhákat a színes, mintás, de semleges, uniszex jellegű ruházat.

Forrás: Timaffy Lilla, finnorszag-unkari.hu

A képek forrása: A baba a dobozban képet Mavridisz Fedra készítette.

A dobozos képek forrása: Annika Söderblom © Kela

 

A cikk forrása: szeretlekmagyarorszag.hu

2018. március 17.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?