Tanítsd meg lemászni a kanapéról!

Egy cuki videóval tanítja az anyákat egy fizikoterapeuta (és anya), hogyan “zuhanjon” le biztonságosan a baba a bútorról – ezt minden szülőnek látnia kell!

 

biztonságosan lemászni a kanapéról - Scarymommy
Attól a pillanattól kezdve, hogy megtudjuk, terhesek vagyunk, a gyermekünk biztonsága és jóléte áll az első helyen. Számoljuk a baba rúgásait, szedjük a terhesvitaminokat. Amint a baba belép a méhünkön kívüli világba, állandó orvosi vizsgálatokra visszük, befektetünk a legjobb autósülésekbe, etetőszékbe, babahintákba, és elolvasunk minden biztonsági figyelmeztetést, amit csak találunk.

Mindent megteszünk, hogy a babáink biztonságban legyenek, mert, ők jelentenek számunkra mindent. Állandó aggodalomban élünk. Mi van, ha megfulladnak? Mi történik, ha allergiásak valamire és reakciót vált ki? Gondosan ügyelünk rá, hogy egy takaró véletlenül el ne takarja az arcukat, és bújjuk a könyveket, cikkeket, hogy mi tegyünk, ha megbetegednek vagy megsérülnek?
Felmérések bizonyítják, hogy az egyik legnagyobb aggodalma a szülőknek: Mi van, ha elesik a gyerek? 

A @milestones.and.motherhood nevű Instagram porfilon egy KC nevű fizikoterapeuta (és anya) olyan videókat oszt meg az IG-TV-n, amelyekben arra bátorítja a szülőket, hogy tanítsák meg a babáikat - mármint az ici-pici babákat - hogyan kell biztonságosan lejönni a bútorokról. Mert a félelem attól, hogy leesnek, még ha csak 30-40 cm-ről is, óriási aggodalomra ad okot, hiszen egy rossz esés komoly károkat okozhat az apró testükben és a még fejlődésben lévő koponyájukban.

KC egy négy év alatti gyermek anyukája, aki videójában a nagyon fiatal, mindössze hat hónapos babájának tanítja, hogy hogyan másszon le a fotelról. A legtöbb szülő valószínűleg megvárja, amíg a kicsik jóval idősebbek lesznek, hogy elkezdjék megtanítani nekik, hogyan kell lemászni dolgokról. Ez a videó azonban bizonyítja, hogy sokkal korábban elkezdhetjük ezt megtanítani babánknak. Érdemes lenne mindenkinek ezt tenni, mert elkerülhetetlen, hogy a babáink kanapén vagy széken üljenek és bármikor leeshetnek. Szeretnénk azt hinni, hogy mindent megteszünk a biztonságuk érdekében, de mint szülők tudjuk, mindössze öt másodperc elég ahhoz, hogy a fejünket elfordítva elég időt adjunk a gyerekeinknek ahhoz, hogy megsérüljenek.

“Tudom, hogy a lépcsők és a bútorok biztonsága ijesztő lehet.” – írta posztjában KC. “Gyakran kerüljük, mert a baleset miatti félelem annyira nyomasztó. De mi lenne, ha az elkerülés és sztresszelés helyett már mozgékony korukban elkezdenénk a babáinkat biztonságosan tanítani? Ígérem, meg fogjáktok érteni, és eggyel kevesebb dolog miatt kell majd aggódnotok szülőként! HIszen nincs elég gondunk így is?!”

A koncepció valójában nagyon egyszerű, és hasonló ahhoz, amit sok szülő tanít az idősebb togyogósainak a lépcsőzésről.

“Amint a kicsi mozgásban van, tanítsd meg neki, hogy hasra forduljon, és csússzon le a bútorokról.” - magyarázza KC. “Ezt alkalmazhatod a lépcsőkön is, ha neked ez beválik!” Hozzáteszi ezt a fontos részt: “Ismétlés és gyakorlás! Eleinte lehet, hogy te fogod elvégezni a munka nagy részét, de ígérem, mire észbe kapsz, a biztonsági készséget már el is sajátította a kicsi!” 

Ez a videó konkrétan megmutatja, hogy elkötelezettségre és következetességre, de legfőképpen türelemre van szükség ahhoz, hogy a baba önállóan és biztonságosan le tudjon szállni a bútorokról. KC 6 hónapos korában kezdte el tanítani babáját, aki ekkor még “teljesen tőle függött” a biztonságát illetően, de 11 hónapos korára “már elkapta a fonalat”. Bár még felügyelnie kell, mégis egyértelmű, hogy KC gyermeke már tudja, mit kell tennie ahhoz, hogy biztonságosan le tudjon szállni egy bútorról.

Arra a kérdésre, hogy miért osztja meg olyan szenvedélyesen a biztonsági trükköket és más hasznos eszközöket a szülőknek az IG-jén, KC elmagyarázta, hogy az ő lakhelyén óriási hiány van gyermekgyógyász terapeutákból. Ennek következtében a szülők többségében várólistára kerülnek, és nem tudnak olyan gyakran és olyan hosszú ideig szakemberhez járni, mint amennyit szeretnének, és a várakozás közben tehetetlennek érzik magukat. Ezekkel a videókkal szeretne segíteni a szülőknek, hogy ők segíteni tudjanak gyermekeiknek.

KC azt mondja, hogy az a küldetése, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a gyerekek megtanulhatják, hogyan legyenek biztonságban, miközben felfedezik környezetüket. “Úgy gondolom, hogy szülőkként néha visszariadunk a bútorbiztonság vagy a lépcsőbiztonság tanításától, mert reméljük, hogy mindig ott leszünk és segíthetünk nekik, de a valóság az, hogy szerencsétlen dolgok törtéhetnek – egy idősebb testvér nyitva hagyhatja a bébikaput, a  gyermek gyorsabban feljut a kanapéra, mielőtt odaérhetnél hozzá. Ha megtanítjuk nekik, hogyan kezeljék ezeket a helyzeteket, az óriási jelentőséggel bírhat.” – mondja KC.

Természetesen a szülőknek más alapvető biztonsági lépéseket is meg kell tenniük, hogy csecsemőik és kisgyermekeik biztonságban legyenek. A bútorok – különösen a komódok – falhoz rögzítése elengedhetetlenül fontos, hiszen ahogy a gyerekek szeretnek a kanapéra mászni, úgy valószínűleg a komódok fiókjaira is fel fognak mászni.

Végső soron mindannyian ugyanazt akarjuk – hogy gyermekeink egészségesek legyenek és biztonságban érezzék magukat, valamint hogy hosszú, teljes életet éljenek. Ennek egyik módja, hogy megtanítsuk a gyermekeinket – már egészen kicsi koruktól kezdve – arra, hogyan mozogjanak biztonságosan otthonunkban.

 

A cikk és a kép forrása: Scarymommy.com  


 

 

 
B.Edina , 2021. december 06.
 
 
 
Címkék:  

színes világ

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Mi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóBabázz lazán! - Teakiadó