"Tudtam, hogy képes vagyok rá” 57 évesen egy kisfiúnak adott életet, miután agydaganat miatt elvesztette tizenéves lányát.

Barbara Higgins 57 évesen, IVF (in vitro fertilizáció: szervezeten kívüli megtermékenyítés) segítségével fogadott fiút, miután tragikusan elvesztette lányát. A New Hampshire-i anyuka beszél a tapasztalatairól, és arról, hogy mit tanácsol másoknak, akik idősebb korban IVF-en gondolkodnak.

 


Az újrakezdés reményében

Néhány évvel ezelőtt Barbara Higgins és férje, Kenny Banzhoff két lányukat nevelték: A 15 éves Gracie-t és a 13 éves Mollyt. Ám 2016-ban tragédia történt, amikor Molly egy nem diagnosztizált agydaganat következtében elhunyt. Nem sokkal ezután Higgins, a New Hampshire-i tanárnő álmokat kezdett látni, amelyekről kezdetben nem beszélt senkinek, a gyászfolyamatnak tulajdonítva őket. Az álmok, amelyek folyamatosan előfordultak, arról szóltak, hogy újabb babát vár.

Nem hittek bennem

Miután ráhangolódott az intuíciójára, Higgins konzultációkat kezdett IVF-klinikákkal, hogy megtudja, lehetséges-e a fogamzás az ő korában. Akkoriban Higgins 53 éves volt. "Gyakran az orvostudomány annyira tényszerű tud lenni, hogy szem elől tévesztjük az intuíciót" - osztja meg Higgins. "Amikor az emberek azt kérdezik: ’Hogyan tudtad ezt megtenni? Mert meg tudtam csinálni - és tudtam, hogy meg tudom csinálni"."

Amikor Higgins megosztotta gondolatait Banzhoffal, először azt gondolta: "Ez nem lehet lehetséges". Hozzáteszi: "Egy percig gondolkodtam rajta, és csak azt mondtam: "Nos, nem tudom, hogy ez megtörténhet-e, de lássuk, mi történik".".

Más volt, mint a többi

Higgins szülészorvosa támogatta, de a legtöbb termékenységi klinika nem fogad új pácienseket 50 éves kor felett. Higgins mégis úgy vélte, hogy fizikai fittsége, amelyet a következetes, napi edzésprogramnak és a futásnak, valamint a mobilitásra és a törzs erősségre való összpontosításnak tulajdonít, lehetővé teszi számára az egészséges terhességet.

Végül az előrehaladott anyai korú terhesség specialistájához irányították. Útközben Higgins még egy MRI-vizsgálatnak is alávetette magát, amely kimutatta, hogy három agydaganata van. Szerencsére jóindulatúak voltak, és 2019 januárjában eltávolították őket. Ezt követően az elszánt anyuka úgy döntött, hogy folytatja az IVF-folyamatot.

Orvosi látványosság

Körülbelül egy évvel ezután, 57 évesen Higgins második IVF-kísérlete sikeres volt. A 13-14. héten végre megosztotta a hírt lányukkal, Gracie-vel is. "Nagyon nehéz volt neki - úgy érezte, mintha kihagyták volna" - emlékszik vissza Higgins. Végül a tinédzser is megértette, hogy Higgins addig nem akarta elmondani, amíg nem lett biztos.

Eközben Higgins a terhessége alatt minden lehetséges vizsgálatnak alávetette magát. A felkeresett orvosok közül egyik sem kezelt még 57 éves terhes nőt, és a számítógépek még a nyomtatványokat is hibásnak jelezték, feltételezve, hogy az egészségügyi szolgáltatók rossz életkort adtak meg.

Felülírta azt, amire számított

"Miért olyan nagy dolog, ha valaki 57 évesen szül?" - kérdezte Higgins. "Azért, mert nem nagyon fordul elő." 2021 márciusában, a 37. héten Higginsnél megindították a szülést, és gyorsan világra hozott egy egészséges kisfiút, akit ő és Banzhoff Jacknek neveztek el. Higgins még hónapokkal később is felébredt éjszaka, ránézett a fiára, és azt gondolta: "Ó, Istenem, sikerült! Van egy kisbabám." Az akkor 20 éves Gracie is azonnal kötődött a kistestvéréhez. "Ők ketten nagyon kötődnek egymáshoz" - jegyzi meg Higgins. "Ez egy többgenerációs család, még akkor is, ha egy anya és egy apa nevel két gyereket".

Visszatekintve Higgins azt mondja, hogy a legjobb tanácsa egy olyan előrehaladott anyai korú nőnek, mint ő maga, ha fontolgatja az IVF-eljárást, hogy tegye meg az első lépést, és végezzen egy kis kutatást is. "Keressen egy olyan intézményt, amely idősebb nőkkel foglalkozik" - tanácsolja. "Lehet, hogy sok ajtón kell majd kopogtatnia". A büszke anyuka elismeri, hogy olykor azon kapta magát, hogy töpreng és aggódik, és hagyja, hogy ez a “baba-álma” megvalósításának útjába álljon. De azt ajánlja, hogy szakadj el a folyamatos aggodalmaktól vagy "idegen fecsegéstől", lépj hátra egy lépést, és telefonálj! Végül is, ha bízol magadban, ahogy Higgins tette, az egy örömteli új fejezethez vezethet.


A Videó megtekintéséhez kattints a képre!

 

A cikk és a képek forrása: parents.com

D. Dominika , 2022. április 19.
 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?