Nyári Dia: Ha van rendszer, akkor minden rendben van!

Nyári Dia kifejezetten tudatos és magabiztos anyuka, pedig viszonylag fiatalon, 24 évesen szülte meg kisfiát, Zétényt. A fiatal színésznő elárulta, milyen anyukának tartja magát, és mesélt arról is, szerinte mi a legfontosabb egy kisbaba életében.

24 évesen váltál szülővé: te milyen anyukának tartod magad?

Nagyon lazának! Persze nem vagyok túlzottan laza, de általában meglepődnek az emberek azon, ahogy csinálom a dolgokat.  Úgy gondolom, felelősségteljes vagyok, viszont nem akarok feleslegesen stresszelni. A napirendet betartom, tudom, ez nagyon fontos, ez ad a picinek biztonságot. Viszont lényegtelen dolgokon nem aggódok: talpraesett gyereket szeretnék nevelni, olyat, aki megállja a helyét az életben. Inkább megtanítom mászókára mászni, semmint megtiltom, hogy felmenjen rá.

Van segítséged a mindennapokban?

Anyukám nagyon sokat segít, most különösen, mivel szinte nálunk lakik, amíg az ő lakását felújítják. Zétény keresztszülei és egy bébiszitter is be szokott nekünk segíteni, ha szükségünk van rá. Zétény pedig most szokik be a bölcsibe, így amíg ő ott van délelőttönként, elintézhetem az ügyeimet.

Zétény 15 hónapos: tudatosan terveztétek, hogy bölcsis lesz?

Én és a párom és jártunk bölcsibe, nagyon szerettük, a szüleink szerint jót is tett nekünk a dolog, így mi is úgy voltunk vele, hogy megpróbáljuk. De nem tudtuk, nyitott –e rá a kisfiunk. Szerencsére találtunk a környéken egy szuper állami bölcsit, gyönyörű a hely, és nagyon jó szakemberek dolgoznak ott. Zétény pedig egyszerűen imádja, látszik, hogy nagyon élvezi.  Most szokik be, de ragyogó arccal jön haza és a maga is nyelvén meséli, mik történtek vele, tényleg nagyon szereti. Ha nem így lett volna, nem erőltetjük, de szerencsére jó helye van ott.

Ha van egy kis énidőt, azt mire fordítod?

Gondolom mindenhol nehéz a logisztika, ki mikor hova menjen. Mi igyekszünk úgy összehozni, hogy nekem és a páromnak is legyen külön énideje, illetve ketten is el tudjunk menni, ha akarunk. Ha nekem van pár órám, például most a bölcsi miatt, akkor elmegyek futni, takarítok és főzök. Ezek ki is kapcsolnak engem, plusz igyekszem egészséges ételeket az asztalra tenni, mert nem mindegy, mit eszünk meg sem mi, sem a gyerek.

Anyuka vagy apuka a szigorúbb nálatok?

Mindketten elég tudatosak vagyunk, viszont még nem dőlt el teljesen, ki a jó és ki a rossz zsaru.

Rengeteg tanácsot kap egy friss anyuka, pláne, ha fiatal. Van olyan tanács, amit megfogadtál, és jól tetted?

A legfőbb tanácsadóm a védőnőnk volt, nagyon jó kapcsolat alakult ki közöttünk, sosem adott kéretlen tanácsot. Ő is mindig mindenre azt mondta, próbálkozzunk, mert sokszor nem lehet megmondani, mi a biztos receptje a dolgoknak. Egy biztos, és ezt ő is javasolta: a rendszer nagyon, nagyon fontos.  Én is rájöttem: lazaság ide vagy oda, rendszer kell, hiszen ez neki támpont az életében. 

Barbara , 2019. október 17.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó