Rendelő

Fogamzásgátlók: Melyiket válasszam?

Kérdés:
Mi alapján választja ki a nõgyógyász a "megfelelõ tablettát"? Valamint az érdekelne, hogy a tabletta szedése nem borítaná-e fel a szervezetem egyensúlyát, és, hogy nem okoz-e meddõséget, ha hosszú évekig szedik.
És lenne még egy problémám: anyukám fiatalabb korában próbálkozott tabletta szedésével, de a mellében csomók jelentek meg, és ezért az orvos ettõl eltiltotta. Fennáll ennek esélye nálam is?

Válasz:
A sokféle tabletta közül alkati sajátosságok, kórelõzményi adatok alapján lehet választani, de a gyakorlat a választás próbája. Általában 3-4 hónap alatt a megfelelõ szerrel összeszokik a szervezet, ha jelentõs mellékhatások ekkor is fennállnának, szívfájdalom nélkül váltani kell.
Ami anyukája esetét illeti: abban az idõben a tabletták hormontartalma lényegesen magasabb volt és egyes készítmények arra érzékeny szervezetben valóban okozhattak ilyen tüneteket. A mai tabletták hormonterhelése nagyságrendekkel alacsonyabb, ugyanakkor tény, hogy vannak köztük, amelyek a hozzászokás elsõ hónapjaiban kis mellfeszülést (nem izolált csomókat, hanem mirigyesen tapintható feszülést) okozhatnak. Ez továbbszedés esetén megszûnik.
A megfelelõen megválasztott tabletta évekig szedhetõ és abbahagyása után a saját ciklus és fogamzóképesség az esetek döntõ többségében spontán is helyreáll. Igen kis százalékban válik szükségessé gyógyszeres kezelés és az ilyen esetek is jól reagálnak a kezelésre.
Dr. Nagy László

Kérdés:
Nem vagyok tisztában a fogamzásgátló tabletták árával. Milyen típusú tabletták vannak? Milyen vizsgálatok szükségesek a nõgyógyászati vizsgálatokon kívül, a tabletta kiírásához? Halottam a 3 hónapos injekcióról.
Válasz:
A fogamzásgátló tabletták árai között elég nagy szórás van, a legolcsóbb készítmények 3 havi adagja kb. 1400 forint, a legdrágábbaké szintén 3 hónapra kb. 4000 forint. A tabletták felsorolásától kérem, hogy tekintsen el, mert igen sokféle készítmény kapható, nõgyógyásza részletesen tájékoztatja a kérdésrõl. Egyébként természetesen a drágább készítmények valamivel modernebbek, de az az igazság, hogy a jelenleg kapható olcsóbb tabletták is teljesen megbízhatóak, és mellékhatásuk is kevés van. A tabletta felírásához szükséges egy nõgyógyászati vizsgálat rákszûréssel, és egy laborvizsgálat (vérvétel) a máj mûködési zavarainak kiszûrésére, mivel a fogamzásgátlók alkotórészeit a máj bontja le. Létezik a 3 hónapos injekció is, de én õszintén szólva nem szoktam javasolni, sokkal-sokkal több a
kellemetlen mellékhatása, mint a tablettáknak.
Dr. Ács Nándor

Kérdés:
2001 novemberében hagytam abba a Trinordiol fogamzásgátló szedését 2 év  után, mert úgy tapasztaltam, hogy meghíztam és bár lehet, hogy nem ettõl, de valószínûleg több hónapnyi erõlködés után is emiatt nem tudtam lefogyni. Most a nõgyógyász a Tri-regolt ajánlotta, én azonban tartok tõle, mert úgy tudom, hogy egy igen régi gyógyszer, talán vannak már ennél alacsonyabb hormontartalmúak is.
Válasz:
A Trinordiol és a TriRegol egy és ugyanaz csak más cég gyártja, azonos összetételben. Ha korszerûbb ilyesmire vágyik: a szintén háromfázisú Triodena abszolút korrekt gyógyszer, nagyságrendileg hatékonyabb összetevõkkel, alacsony dózisban.
Dr. Nagy László

Kérdés:
Kb. 5 évig szedtem a Tri-Regolt.  Kértem a nõgyógyászomat, hogy írjon fel valami fejlettebbet, mert a Tri-Regol amúgy sem a legújabb fajta, még ha nem is volt vele problémám hosszú távon. Gracialt írt fel. Olvastam, hogy ez egy modern tabletta, de ha jól láttam magasabb a progeszteron tartalma, mint a Tri-Regolnak.  Javasolja, hogy ezt szedjem, vagy inkább kérjem, hogy Triodenát írjanak fel?
Válasz:
A Gracial abszolút korrekt gyógyszer, hormontartalma nem magasabb a  triRegolnál: más vegyületet tartalmaz. Korszerûbbet. Ha emellett panaszmentes: szedje éveken át nyugodtan és ne töprengjen máson.
A Triodena valóban a triRegol (pontosabban a koppintás alapjául szolgáló Triquilar) "unokája". Kevesebb hormon, korszerûbb vegyületek, mintaszerûen stabil hatás. Én a TriRegol után ezt javasoltam volna, de még egyszer: ha a Gracial beválik, akkor maradjon annál: egy iskolába jártak a Triodenával..., mármint a korszerûséget és a mellékhatások iránti viszonyulást illetõen.
Kinek egyik, kinek másik, kinek mindkettõ jó.
Dr. Nagy László


Kérdés:

1,5 évvel ezelõtt szültem,  most  hagytam abba a szoptatást, a következõ babát 1-2 év múlva szeretnénk. A szülés elõtt Tri-Regolt szedtem, igaz, hogy nem volt vele problémám mégis váltani szeretnék, korszerûbb tablettára.
Önnek mi a véleménye a Harmonetrõl?

Válasz:
A TriRegol korszerû megfelelõje a Triodena. Korszerûbb hatóanyagok, biztos ciklus, alacsony hormonszint. Ha jóban volt a TR-lal, akkor ideális választás lehet. A Harmonet egy alacsony tartalmú szer, lényegében a Triodena összetevõivel, azonban kisebb mennyiségben és a havi adagban egyenletesen elosztva tartalmazza az összetevõket. Elõre nehéz dönteni, hiszen a két szer között igazából c
sak a havi adagolás "idõzítésében" van különbség. 
Dr. Nagy László

Kérdés:
Most olvastam a honlapon a Harmonet fogamzásgátló tablettáról. Az én nõgyógyászom is ezt írta fel nekem és elõször szedek ilyen gyógyszert, még soha nem szedtem ezelõtt fogamzásgátlót. Ismerõseim még nem hallottak errõl a gyógyszerrõl, és érdekelne, hogy milyen, mert a használati útmutató nem sokat árul el nekem..
Válasz:
Hát igen! Ez bizony jogos kritika a gyógyszer gyártója felé. Én minden gyógyszer-képviselõnek elmondom, hogy részletes, a paciensnek szóló tájékoztató nélkül nem szeretek gyógyszert felírni. Két nagy cég ezt annyira komolyan veszi, hogy nemcsak tájékoztatót, de folyamatos további tájékoztatást is biztosít,  *KLUB (a nevet nem írhatom le), és internetes jelenlét formájában. 
A Harmonet, amely egyébként kellõen korszerû, alacsony hormontartalmú gyógyszer, néhány tized százaléknyi részesedéssel bír a magyar fogamzásgátlók között. Lehet, hogy az amerikai tulajdonú cégnek ezért nem éri meg a költséges tájékoztatás. Persze a kör így könnyen bezárul.
A második ciklusra már valóban teljes mértékben megbízhat gyógyszerében és az esetek túlnyomó többségében mellékhatásokkal sem kell számolni, úgy is mondhatom, semmit nem vesz észre abból, hogy gyógyszert szed.
Mivel a Harmonet a Schering fejlesztésû Meliane másolata, bõvebb információért elolvashatja annak tájékoztatóját a www.schering.hu honlapon.
Dr. Nagy László


Kérdés:
A barátnõm (20 éves) nemrég elment orvoshoz fogamzásgátló tablettát feliratni. Tri-Regol (21+7)-t kapott. Önnek mi a véleménye errõl a tablettáról?
Válasz:
A TriRegol 21+7 egy abszolút megbízható fogamzásgátló, fõként azok számára elõnyös, akik esetleg vérszegények, ugyanis a +7 tabletta vasat tartalmaz.
Dr. Ács Nándor

Kérdés:
A Tri-regol nevû gyógyszerrel kapcsolatban lenne néhány kérdésem. Eddig Femoden-t szedtem, de az orvosomat kértem, hogy írjon fel egy olyan gyógyszert, ami nem túl drága és ezt írta fel. Mi az õszinte véleménye errõl a gyógyszerrõl? De most azt hallottam, hogy ennek magas a hormontartalma.  Hallottam, hogy ennek a gyógyszernek van egy korszerûbb változata, az sokkal drágább?  A korszerûbb változatnak is van +7-es fajtája?
Válasz:
A TriRegol nem minõsül korszerûtlennek. Vele azonos hatóanyag-tartalommal van még a Triquilar (ez az eredeti készítmény) és a szintén utángyártott Trinordiol. Mindhárom ma olcsónak számít, az "unokájuk" a Triodena, aminek három havi adagja kb. 3,5 ezer Ft. Az alapvetõ különbség, hogy a Tri-kezdetûek három fázisúak, a ciklus során három különbözõ összetételû
tablettát kell szedni meghatározott sorrendben. A Femoden a Triodenával minõségileg egyezik, csak minden szem ugyanazt és ugyanannyit tartalmaz.
A nõknek három típusa van: van aki csak a monofázisos (=minden tabletta egyforma), van aki csak a trifázisos készítményt tolerálja és van, akinek édes mindegy.
Nem minõsítem a TriRegolt, de Femoden helyett nálam nem kapná. Mert visszalépés; áldozat az ár miatt a minõség oltárán.
A +7 semmit nem jelent: ezek a tabletták vasat tartalmaznak (úgy tíz éve egyik ötletadó voltam hozzá...) Meg lehet szokni, hogy van 7 nap szünet és ekkor van a vérzés ideje.
Dr. Nagy László

Kérdés:
A barátnõm 21 éves és úgy döntöttünk, hogy a biztonságosabb fogamzásgátlás érdekében, fogamzásgátló gyógyszert fog szedni. Felkerestük a nõgyógyászt, és egy NOVYNETTE nevû fogamzásgátló tablettát írt fel neki.  Nem ismerjük ezt a gyógyszert, Nincsenek-e olyan mellékhatásai mint pl.: elhízás, szõrnövekedés ?
Válasz:
Egyike a legalacsonyabb hormontartalmú gyógyszereknek. Második generációs szernek kell tekintenünk, mert bizony egy mezõnnyel fiatalabbak is vannak. A nõk többsége jól tûri, tehát önmagában a leváltását nem indokolja semmi.
Amit tudni kell: az újabb gyógyszereknél valóban a  korai kezdés az elõirat, de ez nem jelenti azt, hogy nem zajlik le mellette egy rendes, vagy bõséges menstruáció. A 21 nap szedés után már nem a vérzésre kell figyelni: a hét napos szünetekben fog jelentkezni egy általában hónapról-hónapra csökkenõ vérzés (ez pár hónap után áll be véglegesre). Gond akkor van, ha: hónap közben (tehát a levél szedése közben) jelentkezik áttöréses vérzés vagy a 7 napos szünetben nem jön meg, mire újra kellene kezdeni. Mindkét eset haladéktalan nõgyógyászati konzultációt igényel. A pici tablettától nem lehet elhízni, e téren ez jónak mondható. Persze ha esetleg az étvágy nõ, nem kell fokozni a kalóriabevitelt. Szõrnövekedést az utóbbi 15 évben forgalomba került szerek nem okoznak.
Dr. Nagy László

Kérdés:
Kb. fél évig szeretnék csak fogamzásgátló tablettát szedni, ugyanis azután babát szeretnénk. A nõgyógyászom a Novynette filmtablettát javasolta. A kérdésem, hogy szülés elõtt valóban ez a tabletta-e a megfelelõ.
Válasz:
A Novynette az én olvasatomban a futottak még kategória, ráadásul hosszabb távon nem õrzi meg a méhnyálkahártyát. (lehet, hogy a gyártója perre megy velem emiatt, de tény - ez a Mercilon utángyártott klónja)
Javaslom pl. a Triodena vagy a Yadine tablettákat. Ha max fél évig akar csak gyógyszert szedni és utána három ciklust kivárt a teherbe eséssel, akkor igazából persze bármelyik 10 éven belül forgalomba hozott gyógyszer megfelelõ lehet.
Dr. Nagy László

Kérdés:

A legelsõ tabletta amit 2 évvel ezelõtt szedtem a Diane 35 volt, amivel elégedett is voltam mert az arcbõrömet is közben rendbe tette. Most a Triodena tablettát szedem, és szeretném tudni, hogy visszaválthatok-e a Diane 35-re mindenféle probléma nélkül.

Válasz:
A Triodena egy megbízható, igazi fogamzásgátló, a Dianénak tulajdonképpen csak "mellékhatása" a fogamzásgátlás: õ elsõsorban férfihormon ellenes szer: ezért jó pattanásos, szõrös bõrre.
A Triodena jól megõrzi a méhnyálkahártyát egy késõbbi terhességre, a Diane sorvasztja.
Dr. Nagy László

Kérdés:
A Diane-35-öt fogamzásgátlóként írta fel a nõgyógyászom, de a bõröm pattanásossága miatt. Mennyi idõ alatt várható a javulás a bõrömön és meddig szedhetõ a Diane-35. Kell félnem a mellékhatásaitól?
Válasz:
A bõrhatások pár hónap után észrevehetõek. A gyógyszer 1-2 évig gond nélkül szedhetõ, utána a távoli hatásai miatt célszerû más fogamzásgátló tablettára áttérni.
Dr. Nagy László
A Diane-35 egy ugyanolyan fogamzásgátló, mint bármelyik másik, azzal az eltéréssel, hogy kifejezetten jó hatása van a bõrre, illetve gátolja a fokozott szõrnövekedést. Mellékhatása éppen ezért csak annyi lehet, mint a többi fogamzásgátló tablettának. Kedvezõ hatása általában egy-két hónap után már érezhetõ. 
Dr. Ács Nándor

Kérdés:
Elsõsorban azért fordultam nõgyógyászhoz, mert 23 éves korom ellenére még mindig nagyon pattanásos a bõröm, és azt vettem észre h. különösen akkor, amikor peteérésem van, vagy a menstruációm közeledik. Az én orvosom  a Regulont írta fel nekem. Nem tudom hogy valóban az én panaszaimnak megszüntetésére alkalmas gyógyszert kaptam- e vagy sem.
Válasz:
Nem azt kapta. Ez akkor is tény, ha a gyártója megkövez érte. Jelenleg két gyógyszer van forgalomban, amelynek bizonyított ilyen irányú hatása: az egyik a Diane, azonban inkább a sokkal korszerûbb Yadine-t javaslom, mert ez fogamzásgátlóként is stabilabbnak tûnik.
Dr. Nagy László

Kérdés:
25 éves vagyok, még nem szültem. 3-4 hónapja abbahagytam egy monofázisos fogamzásgátló (Femoden) szedését, mert hajlamosított a gombás fertõzésekre, de 2-3 hete csúnya pattanásos lett a bõröm a homlokomon és a hátamon is annak ellenére, hogy mindig nagyon szép bõröm volt, még kamasz koromban sem kínlódtam pattanásokkal.
Megfelelõ-e ilyen típusú panaszokra az egyfázisú tabletta (Femoden), vagy hatékonyabb a 2, 3 fázisú?
Válasz:
Kezdem azzal: nem a Femoden hajlamosította a gombás fertõzésekre: ahhoz kell maga a gomba. Tehát vagy a személyi higiénében, vagy a partnerében van hiba, ami "behozza" a gombát a rendszerbe... Egyes tabletták a helyi ellenállás csökkentése révén, arra érzékeny szervezetben valóban könnyítik, hogy a megjelenõ kórokozó teret nyerjen...
A Femoden egy kellemes nõies tabletta, jó a bõrnek. Mivel a tabletta vegyileg meghatározható komponensein múlik a bõrre gyakorolt hatás, igazából lényegtelen, hogy mono, bi vagy trifázisos készítményt szed. De azért is van sokféle, hogy az egyénnek megfelelõt, optimálisat megtaláljuk.
Úgy tûnik, Önnek a Femoden bevált volt.

Dr. Nagy László

Kérdés:
Mik azok a fogamzásgátló tabletták, amik egy 16 éves fiatal lánynak jók (amitõl nem hízok és kevés hormont tartalmaz)?
Válasz:
Számtalan olyan alacsony hatóanyagú tabletta közül lehet választani az alkati sajátosságok figyelembe vételével, amely eredményes és gondmentes lehet. A teljesség igénye nélkül: Meliane, Harmonet, Mercilon, Triodena, Gracial, stb. De gyógyszert csak orvosi javaslatra lehet elkezdeni.

Dr. Nagy László

Kérdés:
A Minulet fogamzásgátló tablettát milyennek tartja a többi jelenleg forgalmazott tablettával összehasonlítva? Én 3 éve ezt szedem. Ennél a tablettánál felmerül az, hogy egy bizonyos idõ után szünetet kellene tartani?

Válasz:
Megbízható, alacsony hormontartalmú szerként ismerem. Ha semmilyen tünet vagy panasz sincs, a vérzések is stabilak, ciklustartóak, nem szükséges szünet. Az idõszakos ellenõrzéseket persze - ugye nem is kell mondanom?- nem illik mellõzni.
Dr. Nagy László

Kérdés:
Három éve szedem a Cilest fogamzásgátló tablettát. Errõl az interneten találtam már némi leírást, hogy második generációs fogamzásgátló tabletta, és már a harmadik generációsok is léteznek. Még 3-4 évig szeretnék gyógyszert szedni, ezért az orvosom úgy döntött, érdemes gyógyszert váltanom. Kihagyok egy hónapot (egy ciklust) és utána kezdem szedni a Loette tablettát. Errõl a tablettáról viszont semmit sem találtam az interneten, ezért szeretnék érdeklõdni, hogy ez a tabletta hányadik generációs, illetve milyen hormonok vannak benne többségében, alacsony hormonszintû tabletta-e?
Válasz:
Az az igazság, hogy nem kell misztifikálni a fogamzásgátlók generációs kérdéseit, ugyanis például több cikk szól arról, hogy a harmadik generációs készítmények esetén több szövõdmény jelentkezett alvadási tekintetben. A Loette tablettát most vezették be Magyarországon, ezért nem találhat róla sok mindent, kis hormontartalmú tabletta, amelyben a progeszteron hormon nem harmadik generációs. De még egyszer mondom, ez nem sokat jelent.
Dr. Ács Nándor

Kérdés:
Azt szeretném tudni, hogy a Continuin tabletta hogyan hat, és hogy mennyi ideig kell szedni, hogy a védettség kialakuljon?

Válasz:
A Continuin tabletta csak progeszteron hormont tartalmaz, szemben a többi fogamzásgátlóval. Hatékonysága nagyon jó, a ciklus stabilitása kicsit gyengébb, mint a kombinált tablettáké. Egyrészt a peteérést gátolja, másrészt a spermiumok feljutását a méhûrbe. Néhány hét után már biztos a védettség, ha a ciklus elsõ napjától szedi, elvileg már az elsõ ciklus is védett.
Dr. Ács Nándor

Kérdés:
Én a Mercilon nevû fogamzásgátlóról tértem át a Cerazette nevû gyógyszerre az alacsonyabb ösztrogén tartalom miatt. A két gyógyszer között azonban volt fél év szünet, amikor semmilyen fogamzásgátlót nem szedtem. Most egy hónapja szedem a Cerazette-et és észrevettem, hogy nem kívánom a sexet. Tudom, hogy ez sok hormonális fogamzásgátló mellékhatása, de nekem ez így nem megfelelõ.
Válasz:
A Cerazette-ben egyáltalán nincs ösztrogén, ez un. minipill. Olyanok is szedhetik, akik valamilyen ok miatt ösztrogéntartalmú gyógyszert nem kaphatnak. "Csak úgy" azonban nem igen indokolt a 40 év feletti életkor+még valami kockázati tényezõ, vagy a szoptatás idõszaka kivételével. A példa is azt sugallja: a normális libidóhoz az a kis ösztrogén is hozzátartozik...
Ráadásul a Cerazette mellett nincsenek ciklustartó vérzések: a nagy statisztikák szerint egy évben átlag 6-7-szer jelentkezik csak valamiféle vérezgetés...
A Magyarországon ma kapható fogamzásgátlók közül a legkevesebb ösztrogént (ez tablettánként 20 mikrogramm) a Mercilon, a Meliane és az utóbbival teljesen azonos Harmonet tartalmazza.
Dr. Nagy László

Kérdés:
Igaz-e, hogy az Anteovin nem jó gyógyszer?
Válasz:
Szó sincs arról, hogy rossz lenne! Csak nem a legkorszerûbbek közé tartozik, tehát amennyiben anyag lehetõségei engedik, érdemes alacsonyabb hormontartalmúra, korszerûbbre váltani. De 15 éve még õ volt az akkor legkorszerûbb és az akkori lányok-asszonyok ma már boldog anyák.
Dr. Nagy László

Kérdés:
26 éves vagyok, 5 éve nem szedek fogamzásgátlót. Most azonban kértem az orvosomat, hogy írjon fel valamilyet. A Loette nevû tablettát írta fel. A kérdésem az lenne, hogy a mai fogamzásgátló tabletták széles palettáján ez a gyógyszer milyen helyet foglal el?
Válasz:
Õszinte leszek: ez nem minõsül korszerû összetételûnek és tapasztalataim szerint gyakoribb mellette a vérzési zavar. A gyártóval is közöltem, én jó lelkiismerettel nem tudom javasolni. Ebben az árfekvésben szinte bármelyik tabletta korszerûbbnek és mellékhatások szempontjából kedvezõbbnek tekinthetõ. Ennyi. Nem szeretek mellébeszélni.
Dr. Nagy László2002.05.15

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Legfrissebb kérdések

HELLP újra?

Üdvözlöm!7 hónapja született a kisfiam császárral, 37. hétre toxémia miatt.A műtét után lett HELLP szindrómám, ami miatt még egy napig küzdenem kellett, de szerencsére minden rendben volt. Sajnos egyedül nevelem a gyermekemet... A kérdésem az lenne, hogy ha a későbbiekben terveznék még egy gyereket (ugye másik apukától...) mennyi az esélyem egy újabb toxémiára? Több helyen hallottam, hogy ha más az apa, akkor nagyobb az esély? (nem igazán értem miért :( )Illetve érdemes-e elvégeztetnem a Leiden "tesztet", mert a családban előfordult már, és lehetséges, hogy ettől vagyok...  tovább »

Meddig kell vitamint szedni?

Jo napot. Olyan kerdesem lenne, hogy a 11.het elott egy nappal fog elfogyni a vitaminom, de uj csomaggal nem szeretnek venni. Eleg ha a 13.hetig csak folsavat szedek es magnerotot. Utana persze szedem a 2-es vitamint. Koszonom.

  tovább »

Vércukor 7 fölött

Tisztelt szakértő!A véleményét szeretném kérni a vércukorterhelés eredményemmel kapcsolatban. 75 grammos terhelés után a 2 órás cukorszintem 7.2. Ez alatta van a 7.8-as határnak, ennek ellenére nem minősül ez soknak? A védőnőm szerint, ha nem írták rá a leletre, hogy kontroll szükséges, akkor rendben van az eredmény. Viszont hallottam olyat, ahol 7 feletti értéknél már diétát írnak elő. Igyekszem ezután még jobban odafigyelni majd a szénhidrátra, de érdekelne az Ön véleménye is.Köszönettel:Bakuczné Tóth Csilla

  tovább »

Császár után természetesen

Kedves Doktor!2012 decemberben császármetszéssel született meg kisfiam (akkor 29 éves voltam). Problémamentes terhesség után, a terminus után 3 nappal magzatvízszivárgás gyanújával mentem be a kórházba. CTG-re kötöttek, ami alpján a szülés megindult, de nem éreztem semmit, tágulni sem tágultam. Burkot repesztettek, a magzatvíz mekóniumos volt és mivel még a természetes szüléstől fényévekre voltam, nem akartak kockáztatni, vágtak. 3800 grammal egészséges fiam született (én 50 kiló vagyok, később mondták, hogy a súlya miatt is volt esély a császárra). Műtét közben kiderült, hogy...  tovább »

A fogantatás időpontja

ÜDVÖZLÖM!! MELINDA VAGYOK AZT SZERETNÉM KÉRDEZNI ÖNTÖL HOHY MIKOR FOGANHAT MEG A BABA A CIKLUS SORÁNN VAN A KI AZT MONDJA A MENZESZ UTÁN 6.IK NAP KÖRÜL VAN AKI AZT A MENZESZ UTÁN A 14.IK NAP KÖRÜL NEM TUDOM SAJNOS SEGITSEN NEKEM NAGYON SZERETNÉNK BABÁT NEKEM ILYEN 26-28 MIKOR MILYEN A CIKLUSOM .HOGYAN SZÁMOLJAK A MENZESSZ UTÁN .? ELÖRE IS KÖSZÖNÖM ÜDV: MELINDA

  tovább »

   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 27 37 47 57 67 77 87 97   

X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Mi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóBabázz lazán! - TeakiadóNem születtél anyának! - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó