Rendelő

PCO

PCO (polycystás ovarium syndroma )

 A PCO (de szokták PCOS-ként, illetve PCOD-ként is rövidíteni) a policisztás ovárium rövidítése, ami annyit jelent, hogy a petefészekben nincs normális peteérés, ehelyett számos apró ciszta helyezkedik el a külsõ kéreg alatt. Lényege, hogy ez egy komplex szabályozási rendellenesség, ami a nõi hormonokon kívül pl. a cukoranyagcserét is befolyásolja. 
A betegség diagnózisa elsõsorban a jellegzetes tünetek, a vérzészavar, meddõség, magasabb férfihormon szintek következményei (
aknék, hajhullás, szõrösödés) alapján merülhet fel.  A betegség hormonális háttere meglehetõsen összetett. Peteérés a legtöbb esetben nincs, vagy ritkán van, de ez egyáltalán nem jelent biztonságot, tehát, amíg nem szeretne terhes lenni, védekezni mindenképpen kell.
Sajnos a PCO kialakulásának okát nem tudjuk megmondani. A kialakulásban nincs jelentõsége az életkornak, ez a kezelési lehetõségeket nem befolyásolja. Általában ez egy krónikus állapotot jelent, de, amikor szükséges, ki tudjuk kezelni.
A PCO kialakulásában az inzulin érzékenység csökkenésének is szerepe lehet, de közvetlenül  a diabétesszel nem  függ össze. (Az édességek megvonása nem fogja megoldani a kórképet.) 
A diagnózishoz ultrahang vizsgálaton is jellegzetes képet kapunk, a pontos diagnózis a megfelelõ hormonvizsgálatok elvégzése után lehetséges korrekt módon. Ilyen kivizsgálás olyan klinikán, vagy kórházban lehetséges, ahol van ultrahang és hormonlabor.
Van, amikor spontán létrejön terhesség, de a legtöbb esetben orvosi segítség szükséges. Általánosságban elmondható, hogy kezelés nélkül a teherbe esés esélye minimális. 
A kezelésnek alapvetõen három lehetõsége van. Ez régen egyértelmûen mûtétet jelentett. Régen hasi mûtétet végeztek, és a petefészkekbõl kimetszettek egy darabot. Késõbb laparoszkópiával a petefészkek felszínét néhány helyen átégették, ez a módszer ma is széles
körben elterjedt. De (és ezt büszkén mondhatom, hogy klinikánkon dolgoztuk ki és azóta számos helyen átvették a módszert) most már van ennek a betegségnek gyógyszeres megoldása is, az úgynevezett "hormonális ékrezekció", amely teljes sikert biztosíthat mûtét nélkül. Ez egy kifejezetten elegáns terápiáját jelenti az egyébként nehezen megoldható kórképnek. Olyan asszonyoknál alkalmazzuk tényleg nagy sikerrel, akiknél az egyszerûbb kezelés nem vezet eredményre, illetve azon is múlik a terápia beállítása, hogy az elõzetes hormonális kivizsgálás pontosan mit mutat. Ha tényleg PCO-ról van szó, akkor alig van olyan beteg, akinél így nem tudtuk a peteérést elérni. Ez nem egy gyógyszer adását jelenti, hanem egy pontosan felépített, több szerbõl álló kezelési séma alkalmazását.
A lényege, hogy egy pontos és részletes hormonális kivizsgálás után beállítunk egy testre szabott kezelést, amely egyrészt a petefészek és a mellékvese-kéreg hormontermelésének elnyomásából, majd a
peteérés stimulálásából áll. Ha valóban PCO-ról van szó, akkor az eljárás gyakorlatilag 90%-ban teljes sikert biztosít.
A PCO kezelésénél alkalmazott gyógyszeres eljárás nem krónikusan szedett gyógyszereket jelent, ezért azt gondolom, hogy akkor is szó lehet róla, ha valaki egyébként nem szedhet hormontartalmú gyógyszereket. Ezt természetesen a korábbi leletek  ismeretében
lehet csak eldönteni.

Dr. Ács Nándor

2001.09.28

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Legfrissebb kérdések

HELLP újra?

Üdvözlöm!7 hónapja született a kisfiam császárral, 37. hétre toxémia miatt.A műtét után lett HELLP szindrómám, ami miatt még egy napig küzdenem kellett, de szerencsére minden rendben volt. Sajnos egyedül nevelem a gyermekemet... A kérdésem az lenne, hogy ha a későbbiekben terveznék még egy gyereket (ugye másik apukától...) mennyi az esélyem egy újabb toxémiára? Több helyen hallottam, hogy ha más az apa, akkor nagyobb az esély? (nem igazán értem miért :( )Illetve érdemes-e elvégeztetnem a Leiden "tesztet", mert a családban előfordult már, és lehetséges, hogy ettől vagyok...  tovább »

Meddig kell vitamint szedni?

Jo napot. Olyan kerdesem lenne, hogy a 11.het elott egy nappal fog elfogyni a vitaminom, de uj csomaggal nem szeretnek venni. Eleg ha a 13.hetig csak folsavat szedek es magnerotot. Utana persze szedem a 2-es vitamint. Koszonom.

  tovább »

Vércukor 7 fölött

Tisztelt szakértő!A véleményét szeretném kérni a vércukorterhelés eredményemmel kapcsolatban. 75 grammos terhelés után a 2 órás cukorszintem 7.2. Ez alatta van a 7.8-as határnak, ennek ellenére nem minősül ez soknak? A védőnőm szerint, ha nem írták rá a leletre, hogy kontroll szükséges, akkor rendben van az eredmény. Viszont hallottam olyat, ahol 7 feletti értéknél már diétát írnak elő. Igyekszem ezután még jobban odafigyelni majd a szénhidrátra, de érdekelne az Ön véleménye is.Köszönettel:Bakuczné Tóth Csilla

  tovább »

Császár után természetesen

Kedves Doktor!2012 decemberben császármetszéssel született meg kisfiam (akkor 29 éves voltam). Problémamentes terhesség után, a terminus után 3 nappal magzatvízszivárgás gyanújával mentem be a kórházba. CTG-re kötöttek, ami alpján a szülés megindult, de nem éreztem semmit, tágulni sem tágultam. Burkot repesztettek, a magzatvíz mekóniumos volt és mivel még a természetes szüléstől fényévekre voltam, nem akartak kockáztatni, vágtak. 3800 grammal egészséges fiam született (én 50 kiló vagyok, később mondták, hogy a súlya miatt is volt esély a császárra). Műtét közben kiderült, hogy...  tovább »

A fogantatás időpontja

ÜDVÖZLÖM!! MELINDA VAGYOK AZT SZERETNÉM KÉRDEZNI ÖNTÖL HOHY MIKOR FOGANHAT MEG A BABA A CIKLUS SORÁNN VAN A KI AZT MONDJA A MENZESZ UTÁN 6.IK NAP KÖRÜL VAN AKI AZT A MENZESZ UTÁN A 14.IK NAP KÖRÜL NEM TUDOM SAJNOS SEGITSEN NEKEM NAGYON SZERETNÉNK BABÁT NEKEM ILYEN 26-28 MIKOR MILYEN A CIKLUSOM .HOGYAN SZÁMOLJAK A MENZESSZ UTÁN .? ELÖRE IS KÖSZÖNÖM ÜDV: MELINDA

  tovább »

   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 27 37 47 57 67 77 87 97   

X
EZT MÁR OLVASTAD?