Rendelő

Endometriozis

Kérdés:
Császármetszésem után pár hónappal erõs hasfali fájdalom miatt mentem orvoshoz. A diagnózis: endometriózis.
Kérdésem, hogy lehet-e az endometriózist gyógyszeres úton kezelni (esetleg fogamzásgátló tablettával)?
Lehet-e az endometriózis rákos állapot kiváltója?

Válasz:
Az endometriózis oka, hogy méhnyálkahártya szövet kerül méhen kívül - gyakorlatilag bárhová. Császármetszés után általában a hasüregben, legtöbbször a méh mögött, a has legmélyebb pontján tapad meg, ezt a méhnyak latin neve alapján retrocervikális endometriosisnak nevezik.
A betegségre jellemzõ, hogy a 'rossz' helyen levõ méhnyálkahártya sziget is résztvesz a ciklusos mûködésben és helyzettõl függõen a ciklus jellemzõen utolsó idõszakában okoz tüneteket.
Kezelése lehet gyógyszeres is (ebben az idõszakban fogamzásra nincs lehetõség), de sajnos nem egyszer kényszerülünk mûtéti megoldásra. Cisztás jellegû elváltozásokat a legtöbb mikrosebészeti - un. laparoszkópiás - módszerrel meg lehet operálni. A mai mûtéttechnikák mellett általában sikerül olyan megoldást találni, amely végleges gyógyulás hoz és a késõbbi fogamzóképességet sem befolyásolja.
Rosszindulatú elfajulással gyakorlatilag nem kell számolni.
A fogamzásgátlók a saját hormontermelés visszaszorítása révén pozitívan befolyásolják a tüneteket, de oki kezelésre nem teljes értékûek.
Dr. Nagy László

Kérdés:
31 éves vagyok, még nem voltam terhes és abortuszom sem volt. 2000-ben volt egy laparoszkópiám, melynek során "klasszikus endometriózist" diagnosztizáltak nálam. A mûtét után gyógyszeres kezelést nem kaptam. Ez év augusztusában az orvosom azt állapította meg, hogy 2,6 cm-es "endometrikus  ciszám van", ennek csökkentésére Orgametril nevû gyógyszert írt fel  októberben. A gyógyszer szedése óta nem menstruáltam, viszont folyamatos  kismedencei fájdalmat érzek. Folyamatosan nyomást érzek a kismedencémben és mintha belülrõl égetnék (nem tudok rá jobb szót találni hirtelen), ezen  kívül néha szúr a szeméremcsontomnál is. Lehetséges, hogy ez a gyógyszernek  valamilyen mellékhatása, vagy esetleg az endometriózison kívül van valamilyen más betegségem is?
Válasz:
Az endometriózis lényegében egy "máshol" levõ méhnyálkahártya sziget, amely együtt él a ciklussal. Ezt laparoszkópos mûtéttel gyógyítani lehet, ha nem sikerült teljes egészében, javasolt az Orgametrilé vagy hasonló, de errõl tudni kell, hogy "hazavágja" a ciklust. Ettõl nem menstruál, viszont, mert a szervezete protestál, vannak a leírt tünetei. Pár hónap szedés (ami valóban indokolt lehetett!) után illik abbahagyni és lehetõleg spontán  teherbe szokás esni... És ez a legjobb megoldás az endometriózisra!!!
Másra ne gondoljon.
Dr. Nagy László

Kérdés:
A petevezetõk átjárhatóságának vizsgálata közben derült ki az endometriosis ténye, néhány göböt sikeresen el is távolítottak, de  maradhatott még a látókörön kívül. A további kezelésrõl egyenlõre csak annyit tudok, hogy egy meglehetõsen drága hormonkészítményt fogok kapni, aminek hatására "klimaxolni" fogok, vagyis felfüggesztik a ciklusomat egy idõre, amitõl várhatóan a megmaradt "szigetecskék" is visszafejlõdnek.
A kérdésem az esetleges mellékhatásokra vonatkozik elsõsorban: maradhat-e vissza a hormonkezelésbõl valami, ami meggátolhatja a késõbbi terhességet (pl. "tartós" klimax)?
Van-e tapasztalat, vagy értékelhetõ számadat arra vonatkozóan, hogy egy ilyen irányú hormonkezelés után mi az esélye egy spontán terhesség kialakulásának ha a petefészkek, petevezetõk rendben vannak (egyenlõre)?
És az egyik legfontosabb: mitõl, vagy hogyan kerülhet a méhnyálkahártya a méhen kívülre??
Válasz:
A méhnyálkahártya lehet veleszületetten a méhen kívül, pl. akár a tüdõben, sõt az agyban is, bizony okoz tüdõ sõt agyvérzést is. Leggyakrabban azonban a menses alatt kerül ki méhnyálkahártya sziget a petevezetõn át (visszafelé!!) a hashártyára, de többnyire nem tapad meg. Ha mégis (nem tudjuk miért) akkor ott is hatnak rá a hormonok ("menses") és hashártya vérzést okoz. További lehetõség a szülés, császármetszés alkalmával kerülhet nyálkahártya sziget a méh falába ( a mûtéti hegbe) vagy a gátmetszés hegébe és ott lesz menstruáció: fájdalmas duzzanat a menses elõtt-alatt.
Kezelése lehet mûtéti: a szigetek, vérömlenyek eltávolítása és gyógyszeres kezelés: a ciklikus mûködés leállítása gyógyszerrel. Ez utóbbi vérzéshiányt (mint a klimax) okoz, hogy ebben az idõben a vérömlenyek felszívódjanak és a szervezet eltakaríthassa a szigeteket. Gyakran hatásos a kezelés és a kezelés abbahagyásakor a rendszer spontán helyre áll. Ezután, ha gyereket akar gyorsan ki kell használni a kedvezõ alkalmat, mert a szigetek eltüntetése ritkán teljes ..
Dr. Csákány M. György
2004.04.08

Kérdés:
Mi  az a csokoládé-ciszta, és hogyan befolyásolja a teherbeesést?

Válasz:
A csokoládé ciszta az endometriózis nevû betegség esetén szokott kialakulni. A teherbe esés esélyét nem maga a ciszta rontja, hanem az, ha az endometriózis például elzárja a petevezetõket. Önmagában egy csokoládé ciszta miatt nem kell
aggódnia. Persze az is fontos lenne, hogy mit írt le a szövettani vizsgálat.
Dr. Ács Nándor

Kérdés:
A csokoládécisztát távolítottak el, most 3 hónapig férfi hormont (Danoval) kapok, napi 2x1 mennyiségben. A tervek szerint ez után kapok egy kis stimulációt (4. hónap), és reménykedünk a terhesség létrejöttében.
Kérdésem: mi a véleménye a gyógymódról? nem káros ez a nagy mennyiségû férfi hormon bevitele?
Válasz:
Az endometriózis gyógyszeres kezelésének alapvetõen két lehetõsége van.
Az egyik a GnRh injekciók, amelyeket azonban csak a kijelölt klinikákon adhatunk a rászorulóknak, a kórházakban erre nincs lehetõség. A másik megoldás a Danoval, gondolom Ön is azért kapja ezt, mert kezelõorvosa nem írhatta fel az injekció kúrát. A Danovalt azért nem nagyon szeretjük egyébként, mert nagyon kellemetlen mellékhatásai vannak. De ártani természetesen nem árt.
Dr. Ács Nándor

Kérdés:
24 éves vagyok, terhes még nem voltam. 2001 májusában endometriózissal mûtöttek, laparoszkópiával "leszívták" a jobb petefészkemen talált cysta egy részét, majd 6 hónapig GnRH analóg kezelést kaptam. Egy idõ elteltével újra orvoshoz mentem, mert a hasamban idõnként "szurkáló" érzés volt. Ultrahangra elküldött, ahol a helyi orvos teljes biztonsággal állította, hogy a BAL oldalon 3x3 cm-es endometrikus cysta található.
elsõ alkalommal az endometriózisnak részemrõl "csak" annyi volt a tünete, hogy barna folyásom volt (csokoládészínû), valamint igen bõ volt a menstruációs vérzésem. Most viszont kb. félidõtõl (fogamzásgátló mellett) folyamatosan ugyanolyan deréktáji fájdalmaim voltak, mint az egészséges nõknek menstruáció idején.
Kérdésem: mi alapján lehet megállapítani, hogy endometriózisom van-e
ismét?
Válasz:
Az endometriózis olyan betegség, amely többször is kiújulhat, mindekét petefészken is megjelenhet, és ez ellen még a GnRh-analog injekciós kúra sem tud teljes védelmet nyújtani.
Ultrahang alapján általában sejteni lehet, hogy mi okozhatja a cisztát, de teljes bizonyossággal nem lehet véleményt mondani. Az endometriózis kizárása csak mûtét, illetve szövettani vizsgálat útján lehetséges, ha a cisztája nem múlik el, minden bizonnyal ezt fogják is javasolni Önnek.
Dr. Ács Nándor

Kérdés:
28 éves vagyok és endometriózis miatt kialakult 10 centis ciszta miatt tavaly augusztusban volt egy hasi mûtétem. Melynek során kivették az egyik petefészkemet. Meddig lehet  az idõt kitolni, mennyi esélyem van arra, hogy a késõbbiekben is lehessen babám?

Válasz:
Sajnos az endometriózis lefolyása, esetleges kiújulása teljesen egyénien szokott alakulni, nem tudunk esélyeket mondani arra, hogy mi, hogy fog történni. Mindenesetre azt gondolom, hogy egy ép petefészekkel is jó esélyei vannak a terhességre.
Dr. Ács Nándor

Kérdés:
27 éves vagyok. 2 hónapja mûtöttek endometriosissal, amúgy tünetmentes voltam csak egy erõs vérzés derített fényt a problémára. Az endometriosis szigeteket eltávolították Danoval kapszulát szedek most. A kérdésem: azt hallottam az endometriosis meddõséghez vezethet. Minden esetben, vagy csak az egyik oka lehet? Szeretném tudni lehet e kisbabám, mert nagyon szeretnék.
Válasz:
Az endometriózis egy jóindulatú betegség, amely azonban igen csúnya dolgokat mûvelhet. Egyrészt okozhat jelentõs fájdalmakat, másrészt, ha a petevezetõket elzárja, akkor valóban kialakulhat meddõség. Ez szerencsére elég ritka, és a mai technika mellett megoldható szövõdmény. Emiatt nagyon nem kell aggódnia. A Danoval-nál viszont van sokkal korszerûbb kezelési mód, a GnRH injekciók, ezek kijelölt centrumokban hozzáférhetõk.
Dr. Ács Nándor



2001.12.27

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Legfrissebb kérdések

HELLP újra?

Üdvözlöm!7 hónapja született a kisfiam császárral, 37. hétre toxémia miatt.A műtét után lett HELLP szindrómám, ami miatt még egy napig küzdenem kellett, de szerencsére minden rendben volt. Sajnos egyedül nevelem a gyermekemet... A kérdésem az lenne, hogy ha a későbbiekben terveznék még egy gyereket (ugye másik apukától...) mennyi az esélyem egy újabb toxémiára? Több helyen hallottam, hogy ha más az apa, akkor nagyobb az esély? (nem igazán értem miért :( )Illetve érdemes-e elvégeztetnem a Leiden "tesztet", mert a családban előfordult már, és lehetséges, hogy ettől vagyok...  tovább »

Meddig kell vitamint szedni?

Jo napot. Olyan kerdesem lenne, hogy a 11.het elott egy nappal fog elfogyni a vitaminom, de uj csomaggal nem szeretnek venni. Eleg ha a 13.hetig csak folsavat szedek es magnerotot. Utana persze szedem a 2-es vitamint. Koszonom.

  tovább »

Vércukor 7 fölött

Tisztelt szakértő!A véleményét szeretném kérni a vércukorterhelés eredményemmel kapcsolatban. 75 grammos terhelés után a 2 órás cukorszintem 7.2. Ez alatta van a 7.8-as határnak, ennek ellenére nem minősül ez soknak? A védőnőm szerint, ha nem írták rá a leletre, hogy kontroll szükséges, akkor rendben van az eredmény. Viszont hallottam olyat, ahol 7 feletti értéknél már diétát írnak elő. Igyekszem ezután még jobban odafigyelni majd a szénhidrátra, de érdekelne az Ön véleménye is.Köszönettel:Bakuczné Tóth Csilla

  tovább »

Császár után természetesen

Kedves Doktor!2012 decemberben császármetszéssel született meg kisfiam (akkor 29 éves voltam). Problémamentes terhesség után, a terminus után 3 nappal magzatvízszivárgás gyanújával mentem be a kórházba. CTG-re kötöttek, ami alpján a szülés megindult, de nem éreztem semmit, tágulni sem tágultam. Burkot repesztettek, a magzatvíz mekóniumos volt és mivel még a természetes szüléstől fényévekre voltam, nem akartak kockáztatni, vágtak. 3800 grammal egészséges fiam született (én 50 kiló vagyok, később mondták, hogy a súlya miatt is volt esély a császárra). Műtét közben kiderült, hogy...  tovább »

A fogantatás időpontja

ÜDVÖZLÖM!! MELINDA VAGYOK AZT SZERETNÉM KÉRDEZNI ÖNTÖL HOHY MIKOR FOGANHAT MEG A BABA A CIKLUS SORÁNN VAN A KI AZT MONDJA A MENZESZ UTÁN 6.IK NAP KÖRÜL VAN AKI AZT A MENZESZ UTÁN A 14.IK NAP KÖRÜL NEM TUDOM SAJNOS SEGITSEN NEKEM NAGYON SZERETNÉNK BABÁT NEKEM ILYEN 26-28 MIKOR MILYEN A CIKLUSOM .HOGYAN SZÁMOLJAK A MENZESSZ UTÁN .? ELÖRE IS KÖSZÖNÖM ÜDV: MELINDA

  tovább »

   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 27 37 47 57 67 77 87 97   

X
EZT MÁR OLVASTAD?
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó