Rendelő

Kérdések a nemi élette kapcsolatban

Kérdés:
Ha a tampon felhelyezése nehezen megy, ettõl tudok-e meg sexuális életet élni?
Válasz:
Semmi kizáró okot nem látok, hacsak nem teljesen zárt a hüvely (ekkor vérzése sem lenne, helyette irtózatos görcsei vérzés nélkül). Ha netán a szûzhártya túl vaskos és merev, pár perces orvosi beavatkozással segíteni lehet. De túlnyomó többségben nincs erre sem szükség: a szeretkezés sikerül és utána majd a tampon is.
Dr. Nagy László

Kérdés:
A barátnõm 21 éves és még szûz és már eljutottunk oda, hogy szeretkezzünk, de sehogy nem tudok behatolni a hüvelyébe, nagyon szûk. Már többször próbálkoztunk és mikor megpróbálok behatolni, akkor mindig nagyon fáj neki. Mi lehet ennek az oka? Lehet, hogy a szûzhártya átszakítása ilyen nagy fájdalommal jár? És mi lehet a megoldás? Esetleg van valamilyen póz amivel nem fájna annyira neki, vagy nedvesítõszert kéne használni?
Válasz:
Valóban próbálkozhatnak az elõjáték  elmélyítésével, hogy a lehetõ optimális nedvesedést elérjék, ha ez nem megy, síkosító anyagokkal lehet próbálkozni. A pózok közül segíthet a nõ háton fekvõ helyzetében, ha a popsija alá kispárnát téve az kicsit megemelõdik.
Nem gyõzöm hangsúlyozni a lelki ellazulás fontosságát is!
Az elõjáték során pedig arra is van lehetõség, hogy ujjal meggyõzõdjenek a szûzhártya vastagságáról, táguló képességérõl. Ha mutatóujjal átjárható és rugalmas, akkor csak türelem, óvatosság és odafigyelés kérdése. Ha nem, mielõbb célszerû orvoshoz fordulni aki pár perces (érzéstelenítésben végzett) beavatkozással megszabadítja Önöket a problémától.
Dr. Nagy László

Kérdés:

22 éves lány vagyok. A kérdésem az lenne, hogy az anális szeretkezésnek mennyiben lehetnek késõbb káros következményei? (pl. aranyér) Tehát jó-e, szabad-e olykor-olykor vagy jobb nem próbálkozni ezzel a módszerrel?
Válasz:
Egy régi kínai mondás szerint: még senki sem evett ingyen ebédet...
Minden dolgot úgy érdemes kipróbálni/alkalmazni, hogy tudomásul kell vennünk az esetleges veszélyeit. Ez még a menza-kajára is igaz :)
Az anális szeretkezés - valljuk be, és ez nem prûdség még - nem éppen az élettani szituáció... Kipróbálni érdemes, biztos, hogy összeszokott párnak élményt jelent, de tudomásul kell venni, hogy az élmény-haszon (vagy károsodás) arány pontosan megfelel annak, amit a biológiai "hasznossága" jelez. Vagyis: az érzésen túl pozitív dolog semmi, de lehet eredménye akár
egy széklettartási zavar is...
Rendszeres együttlétre végképp nem tanácsolnám...

Dr. Nagy László

Kérdés:
Milyen káros hatásai lehetnek az anális szeretkezésnek?
Válasz:
Igazából az anális szeretkezésnek káros hatásai nem lehetnek, esetleg arról lehet szó, hogy a végbél baktérium flórája a hímvesszõre átkerül, illetve onnan például a hüvelybe. De emiatt különösebben aggódni nem kell, sokan gyakorolják az anális szexet, minden következmény nélkül.
Dr. Ács Nándor

Kérdés:
A Rendelõben adott válaszok között olvastam, hogy a menstruációs napok alatt nem ajánlott a szexuális kapcsolat, mert szövõdményt okoz. Kérdezném, hogy milyen szövõdményrõl van szó?

Válasz:
A menstruáció idején történõ együttlétnek valóban vannak veszélyei. Ilyenkor ugyanis a méh nyakcsatornája nyitva van, bármilyen fertõzés sokkal könnyebben feljut a méhbe, illetve a petevezetõkbe, ahol esetleg komoly gyulladás is kialakulhat. Az is rontja a helyzetet ilyenkor, hogy a menstruáció idején a hüvelybe jutó vér a hüvely savas közegét megváltoztatja. Ez a tejsavas közeg viszont nagyon fontos tényezõje a fertõzések elleni védelemnek. Ezek miatt a változások miatt okozhat a  menstruáció alatti szexuális élet akár komoly gyulladásokat is. Ezen túlmenõen az is felmerült, hogy az ilyenkor történõ együttlét endometriózis kialakulásához is vezethet.
Dr. Ács Nándor

Kérdés:
4 hónapja szültem. Kb. 1 hónappal a szülés után próbáltuk meg újra szeretkezni, sajnos nekem fájt. A 6 hetes kontrollvizsgálaton megjegyeztem a nõgyógyászomnak, aki azt mondta, hogy ez normális, mivel a hüvely még száraz, de ez az elsõ menstruáció után megszûnik. Egyébként a szülésnél csak egy egészen kicsit repedtem, az orvosom szerint nagyon izmos a hüvelyfalam. Régóta végzem a Kegel gyakorlatokat. Szóval én úgy gondolom, hogy nem a szárazság a gond, abban sem vagyok biztos, hogy esetleg szûkebb lenne a bemenet. Egyszerûen fáj.
Válasz:
Pedig az a "szárazság" lehet valós is. Szoptatás alatt a hormonok téli álmot alszanak, a hüvelyhám sokkal vékonyabb, sérülékenyebb és a mirigyek sem termelnek kellõen nyákos "síkosító" anyagot. Még akkor sem, ha úgy érzi, hogy "vizesnek vizes". (A kádban, tóban, tengerben való szeretkezés sokszor fájdalmas a nõknek, mert az a folyadék messze nem azonos az izgalomra létrejövõ hüvelyváladékkal!) A hormonháztartás pedig csak a szoptatás végén, a saját menstruáció visszatérte után áll vissza a normális "ügymenetre".
Dr. Nagy László

Kérdés:
Négy és fél éve élek együtt a barátommal, 27 éves vagyok. A szexuális életünkkel nagyon sokáig minden rendben volt, azonban már legalább egy éve fájdalmas számomra a szeretkezés. Pedig a partnerem igencsak figyelmes, és én is rá tudok hangolódni az együttlétre. Azonban ahogy a nemi izgalmam fokozódik, fájó, szúró érzést érzek. Ekkor még egyáltalán nem történt meg semmilyen behatolás. Arra gyanakszom, hogy talán van egy seb a hüvelyem falán, ami a vérbõségtõl húzódik. Sajnos, ma már annyira félek az együttlétektõl, hogy egyre kevesebbet, rendkívül ritkán élünk nemi életet, és amikor mégis, talán a fájdalomtól való félelem miatt, jóval kevésbé nedvesedek mint korábban.
Válasz:
Az egyszervolt fájdalom a hozzá kapcsolódó lelki fixálódás miatt önmagát is fenntartó folyamatot indíthat el, tehát halogatásnak nincs helye.
Keressen fel megbízható nõgyógyászt, aki vizsgálattal ki tudja zárni, hogy bármilyen, ön által is említett betegség, vagy beljebb, a kismedencében levõ kórok okozhatja-e a panaszokat.
Ha ezeket sikerül kizárni, a dolog a megnyugvástól is megoldódhat, fõleg ha partnerével kellõ empátiával közelednek egymáshoz. Ha a lelki okok fixálódtak, pszichológus tanácsát is érdemes kikérnie.
Dr. Nagy László

Kérdés:
Hátrahajló méhem van. Azt olvastam, hogy ez esetben a hátulról történõ együttlét javallott elsõsorban. A kérdésem az lenne, hogy az aktus után milyen testhelyzetben feküdjek inkább, hanyatt vagy hason? Úgy vettem észre, hogy amikor hason fekszem, akkor minden bennem marad, míg hanyattfekvésnél "szivárgás" van.
Válasz:
Maradjon hason. A lényeg ugyanis tényleg az, hogy az ondó ott maradjon a méhszájnál.
Dr. Nagy László

Kérdés:
Szexuális aktus után a hüvelybemenetemnél kisebb repedések keletkeznek, mintha herpesz jönne elõ, de 1-2 nap alatt elmúlik, ha óvszert használunk, ha pedig nem, akkor akár egy hétig is eltart a gyógyulás. A kérdésem az lenne, hogy lehetséges -e, hogy a szexuális aktuskor keletkezett váladék okozza ezeket a repedéseket? (nem a síkossággal van a probléma)
Válasz:
Az az igazság, hogy amikor kialakulnak ezek a kis repedések, akkor kellene megmutatni ezt nõgyógyászának. Érdemes lenne hüvelyváladék vizsgálatot is végezni, hogy nincs-e valamiféle fertõzés. Partnerének váladéka biztosan nem okozhatja ezeket a sérüléseket, hiszen akkor óvszer használata után nem lenne probléma. Esetleg mégis érdemes lenne kipróbálni valamiféle síkosítót is, illetve a repedésekre helyi kezelést.
Dr. Ács Nándor
2001.12.27

Laevolac-lactulose

lápiszolás

abortusz

ADHD

adottság

agyhártyagyulladás

agyvelőgyulladás

ajánlás

akaratosság

alhasi fájdalom

állattartás

allergia

allergiateszt

altatás

aluszékonyság

alvás

alvászavar

anafilaxiás sokk

angolkór

antibiotikum

anyajegy

anyatej

apgar

arcbőr

arcüreggyulladás

Asperger-szindróma

Összes címke »

Legfrissebb kérdések

HELLP újra?

Üdvözlöm!7 hónapja született a kisfiam császárral, 37. hétre toxémia miatt.A műtét után lett HELLP szindrómám, ami miatt még egy napig küzdenem kellett, de szerencsére minden rendben volt. Sajnos egyedül nevelem a gyermekemet... A kérdésem az lenne, hogy ha a későbbiekben terveznék még egy gyereket (ugye másik apukától...) mennyi az esélyem egy újabb toxémiára? Több helyen hallottam, hogy ha más az apa, akkor nagyobb az esély? (nem igazán értem miért :( )Illetve érdemes-e elvégeztetnem a Leiden "tesztet", mert a családban előfordult már, és lehetséges, hogy ettől vagyok...  tovább »

Meddig kell vitamint szedni?

Jo napot. Olyan kerdesem lenne, hogy a 11.het elott egy nappal fog elfogyni a vitaminom, de uj csomaggal nem szeretnek venni. Eleg ha a 13.hetig csak folsavat szedek es magnerotot. Utana persze szedem a 2-es vitamint. Koszonom.

  tovább »

Vércukor 7 fölött

Tisztelt szakértő!A véleményét szeretném kérni a vércukorterhelés eredményemmel kapcsolatban. 75 grammos terhelés után a 2 órás cukorszintem 7.2. Ez alatta van a 7.8-as határnak, ennek ellenére nem minősül ez soknak? A védőnőm szerint, ha nem írták rá a leletre, hogy kontroll szükséges, akkor rendben van az eredmény. Viszont hallottam olyat, ahol 7 feletti értéknél már diétát írnak elő. Igyekszem ezután még jobban odafigyelni majd a szénhidrátra, de érdekelne az Ön véleménye is.Köszönettel:Bakuczné Tóth Csilla

  tovább »

Császár után természetesen

Kedves Doktor!2012 decemberben császármetszéssel született meg kisfiam (akkor 29 éves voltam). Problémamentes terhesség után, a terminus után 3 nappal magzatvízszivárgás gyanújával mentem be a kórházba. CTG-re kötöttek, ami alpján a szülés megindult, de nem éreztem semmit, tágulni sem tágultam. Burkot repesztettek, a magzatvíz mekóniumos volt és mivel még a természetes szüléstől fényévekre voltam, nem akartak kockáztatni, vágtak. 3800 grammal egészséges fiam született (én 50 kiló vagyok, később mondták, hogy a súlya miatt is volt esély a császárra). Műtét közben kiderült, hogy...  tovább »

A fogantatás időpontja

ÜDVÖZLÖM!! MELINDA VAGYOK AZT SZERETNÉM KÉRDEZNI ÖNTÖL HOHY MIKOR FOGANHAT MEG A BABA A CIKLUS SORÁNN VAN A KI AZT MONDJA A MENZESZ UTÁN 6.IK NAP KÖRÜL VAN AKI AZT A MENZESZ UTÁN A 14.IK NAP KÖRÜL NEM TUDOM SAJNOS SEGITSEN NEKEM NAGYON SZERETNÉNK BABÁT NEKEM ILYEN 26-28 MIKOR MILYEN A CIKLUSOM .HOGYAN SZÁMOLJAK A MENZESSZ UTÁN .? ELÖRE IS KÖSZÖNÖM ÜDV: MELINDA

  tovább »

   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 27 37 47 57 67 77 87 97   

X
EZT MÁR OLVASTAD?