Rendelő

Szalmonella

Kedves Szülõk!
Válaszaim értékelésénél kérem, vegyék figyelembe, hogy az csak az Önök által közölt adatok alapján, és a kórelõzmény valamint a gyermek vizsgálata nélkül kialakított vélemény.
Dr. Péter György


Kérdés:
Gyermekem (2 éves, kisfiú, nem szobatiszta) széklete nyár közepe óta laza, krémes. Eleinte nem aggódtunk, mert sokféle gyümölcsöt evett, arra fogtuk. Néhány hete azonban egyik éjjel hõemelkedéssel ébredt és ráadásul bekakilt. Aznap még hatszor volt széklete. Ezt követõen az orvos székletvizsgálatot küldetett az ÁNTSZ-be, ahol megállapították, hogy szalmonellás. Egyéb tünete azóta sincs, a diétára nem jelentõsen reagál. Napi 1-2 széklet, továbbra is laza. Nem tudjuk, hol kaphatta el (a szomszédék kiskutyája állítólag szalmonellás volt, jártunk kecskefarmon állatok között, benyalhatta az utcán, de valami fertõzött ételt is kaphatott, bár a családból senki másnál nem jelentkeztek tünetek), ahogy azt sem tudjuk, pontosan hogyan tudnánk kigyógyítani. Milyen diétás étrend javasolható és meddig kell diétáztatni a gyereket? Mennyire súlyos ez a betegség és mennyi idõ alatt múlik el? Mennyire szigorúan kell betartani, hogy nem mehet gyerekek közé ( a tisztiorvos szerint játszótérre nyugodtan mehet)?
Válasz:
Az elmondott történet napjainkban elég gyakori, és adott esetben a családnak, illetve a kezelõ személyzetnek is sok gondot okozhat. - A Salmonellás fertõzések nagyon terjedõben vannak. Sokszor nem deríthetõ ki, hogy honnan erednek, számtalan forrásuk lehet a gyermekek környezetében is.
A Salmonella fertõzést - az Ön által leírtak inkább az úgynevezett tünetmentes Salmonella ürítés fogalomkörébe tartoznak - legtöbbször nem kezeljük.  Gyógyszeres kezelést csak akkor igényel, ha a gyermek védekezõ rendszere valamely okból csökkent, ha fiatal csecsemõrõl van szó, ha a Salmonella mellett generalizált fertõzésre utaló tünetek is megjelennek, illetve ha a Salmonella mellé társuló másodlagos fertõzés, kórfolyamat alakul ki. Ez utóbbi esetben a megfelelõen kiválasztott antibakteriális kezelés az elfogadott.
Egyéb esetekben pedig marad a diétás és kiegészítõ kezelés. Ma már - ha nincsenek kifejezett bélhurutra utaló jelek - a diéta sem túl szigorú, sõt vannak vélemények, hogy az egyáltalán nem szükséges.  Ez bizonyára érvényes a tünetmentes ürítõk esetén.
A betegség legtöbbször nem jár súlyos tünetekkel, következményekkel, azonban az ürítés sokszor hetekig-hónapokig megmarad. (Ezt fõleg azoknál figyelték meg, akik a Salmonellajuk kezelésében antibiotikumot is kaptak.)
A gyermekekkel való kapcsolatban igen fontos a megfelelõ hygiene, a gyakori kézmosás, a használati tárgyak megfelelõ kezelése, adott esetben fertõtlenítése. Ugyanis a fertõzés szájon át juthat be.
A játszótérre pedig nyugodtan menjenek le.
Dr. Péter György

Kérdés:
Négyéves kislányunk átesett egy szalmonella fertõzésen, pár napig még a László Kórházban is kezelték. Az óta teljesen tünet mentes, normális széklet, nincs láza, nem hány stb. Jó étvágya van, vidám, szemmel láthatólag egészséges. A székletében azonban még mindig kimutathatók a fertõzés jelei. Nehezen tudjuk vele elfogadtatni hogy még beteg és nem járhat óvodába. Mi magunk is nehezen bírjuk a bizonytalanságot, szeretnénk, ha életünk visszatérne a normális medrébe. Valóban nem vihetjük oviba még délelõttre sem amíg kimutatható székletében a baktérium?
Válasz:
A Salmonella fertõzés napjainkban igen elterjedt.
Ennek az adott gyermek mellett a közösségre is van konzekvenciája. Ma azt tartjuk, hogy az ilyen fertõzést csak ritka esetben kell kezelni, mivel éppen a tünetmentes ürítés idõtartamát nyújtja meg.
Ugyanakkor az érvényes járványügyi szabályok határozottan megszabják a Salmonella fertõzéssel kapcsolatos rendszabályokat. Ebbe beletartozik az, hogy gyermekközössége - ha ez a fertõzés kiderül - csak negatív széklet lelet után engedik a gyermeket.  Ezen túlmenõen vannak olyan foglalkozások, munkahelyek, amelyek szintén ürítõk illetve Salmonella pozitívak számára nem megengedettek, éppen a fertõzés esetleges továbbvitele szempontjából. És ezek szabályok, amiket be kell tartani, illetve be kell tartatni.
Dr. Péter György

Kérdés:
Kisfiam 2 és fél éves, szalmonella fertõzést kapott. Ennek most 4. hete. 3 hete minden nap egyszer, az utóbbi 2 napon kétszer is lázas volt (a legmagasabb eddig 38,9 Celsius). A széklete még mindig híg, "taknyos". 5 napig (az elején) kapott antibiotikumos kezelést. Ezt befejezve 2 napig kiütései voltak, majd eltûntek, illetve még egy napra (1 héttel késõbb) visszajöttek.  A körzeti orvos szerint ezt már nem okozhatja a szalmonella hanem esetleges vírusfertõzés. Az általa javasolt terápia lázcsillapítás és más semmi. Valóban ennyi lenne, vagy tehetünk-e valamit?
Válasz:
Levelére nem könnyû válaszolni, hiszen arról Ön nem számolt be, hogy megismételték-e a széklet bakteriológiai vizsgálatot, és az negatív-e már, vagy éppen még pozitív. Ha a kisgyermek ugyanis még hordozza a baktériumokat, és még tünetei is vannak, idõnként, sõt akár rendszeresen is lázas lehet. 1 éves kor alatt ilyenkor általában antibiotikumot adunk.  Ha a nagyobb gyermek ill. felnõtt állapota nem rossz, a hasmenés tûrhetõ, az antibiotikum adásától eltekintünk, mivel annak adása után érdekes módon a kórokozó a szervezetben akár tünetmentesen, sokáig bent marad. Úgy mondjuk ezt, hogy a fertõzött egyén tünetmentes ürítõ marad.  Hogy egy kisgyermeknél az alkalmazott antibiotikum, vagy a bélgyulladás alatt az áteresztõ bélfalból könnyen felszívódó allergizáló molekulák, vagy egy még közbejött vírusfertõzés okozta-e a kiütéseket, nehéz eldönteni, sokszor szinte lehetetlen. Mindezek megítéléséhez a gyermek vizsgálata (kiütések jellege, ideje) a kórtörténet és a széklet eredmények ismerete szükséges.
Dr. Gömöri Ágnes


2002.07.05

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Legfrissebb kérdések

HELLP újra?

Üdvözlöm!7 hónapja született a kisfiam császárral, 37. hétre toxémia miatt.A műtét után lett HELLP szindrómám, ami miatt még egy napig küzdenem kellett, de szerencsére minden rendben volt. Sajnos egyedül nevelem a gyermekemet... A kérdésem az lenne, hogy ha a későbbiekben terveznék még egy gyereket (ugye másik apukától...) mennyi az esélyem egy újabb toxémiára? Több helyen hallottam, hogy ha más az apa, akkor nagyobb az esély? (nem igazán értem miért :( )Illetve érdemes-e elvégeztetnem a Leiden "tesztet", mert a családban előfordult már, és lehetséges, hogy ettől vagyok...  tovább »

Meddig kell vitamint szedni?

Jo napot. Olyan kerdesem lenne, hogy a 11.het elott egy nappal fog elfogyni a vitaminom, de uj csomaggal nem szeretnek venni. Eleg ha a 13.hetig csak folsavat szedek es magnerotot. Utana persze szedem a 2-es vitamint. Koszonom.

  tovább »

Vércukor 7 fölött

Tisztelt szakértő!A véleményét szeretném kérni a vércukorterhelés eredményemmel kapcsolatban. 75 grammos terhelés után a 2 órás cukorszintem 7.2. Ez alatta van a 7.8-as határnak, ennek ellenére nem minősül ez soknak? A védőnőm szerint, ha nem írták rá a leletre, hogy kontroll szükséges, akkor rendben van az eredmény. Viszont hallottam olyat, ahol 7 feletti értéknél már diétát írnak elő. Igyekszem ezután még jobban odafigyelni majd a szénhidrátra, de érdekelne az Ön véleménye is.Köszönettel:Bakuczné Tóth Csilla

  tovább »

Császár után természetesen

Kedves Doktor!2012 decemberben császármetszéssel született meg kisfiam (akkor 29 éves voltam). Problémamentes terhesség után, a terminus után 3 nappal magzatvízszivárgás gyanújával mentem be a kórházba. CTG-re kötöttek, ami alpján a szülés megindult, de nem éreztem semmit, tágulni sem tágultam. Burkot repesztettek, a magzatvíz mekóniumos volt és mivel még a természetes szüléstől fényévekre voltam, nem akartak kockáztatni, vágtak. 3800 grammal egészséges fiam született (én 50 kiló vagyok, később mondták, hogy a súlya miatt is volt esély a császárra). Műtét közben kiderült, hogy...  tovább »

A fogantatás időpontja

ÜDVÖZLÖM!! MELINDA VAGYOK AZT SZERETNÉM KÉRDEZNI ÖNTÖL HOHY MIKOR FOGANHAT MEG A BABA A CIKLUS SORÁNN VAN A KI AZT MONDJA A MENZESZ UTÁN 6.IK NAP KÖRÜL VAN AKI AZT A MENZESZ UTÁN A 14.IK NAP KÖRÜL NEM TUDOM SAJNOS SEGITSEN NEKEM NAGYON SZERETNÉNK BABÁT NEKEM ILYEN 26-28 MIKOR MILYEN A CIKLUSOM .HOGYAN SZÁMOLJAK A MENZESSZ UTÁN .? ELÖRE IS KÖSZÖNÖM ÜDV: MELINDA

  tovább »

   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 27 37 47 57 67 77 87 97   

X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Nem születtél anyának! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóBabázz lazán! - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó