Rendelő

A fogamzásgátló tabletta szedésének szabályai


Kérdés:
Az orvosomtól minden elõzetes vizsgálat nélkül kaptam fogamzásgátlót! Azt mondta, így kezdjem el szedni! Adott beutalót vérvételre és vizeletvizsgálatra is! Azt szeretném kérdezni, hogy nem-e elõtte kellett volna elvégezni a vizsgálatokat? Így nem merem elkezdeni a gyógyszer szedését!
Válasz:
A fogamzásgátló szedésével kapcsolatos kérdések zöme a korrekt kórelõzményi és betegségi adatok kikérdezésével tisztázható. Ez az arány akár a 99 %-ot eléri, tehát maga a klasszikus nõgyógyászati vizsgálat (bármilyen szentségtörõnek is hangzik), a gyógyszer felírása (!) szempontjából nem elsõdleges. Másfelõl tény, hogy a gyógyszerszedést nõgyógyászatilag kontrollálni kell.
Saját gyakorlatomban én is felírom  sokszor nõgyógyászati vizsgálat nélkül a gyógyszert a következõkkel: megbeszélem a szedés elkezdését, tisztázzuk, hogy az elsõ hónapban milyen "játékszabályok" érvényesek és a második levél kezdetekor vizsgálatra visszarendelem a hölgyet, azzal, hogy a nõgyógyászati szûrõvizsgálaton túl ez alkalmas az elsõ hónap tapasztalatainak megbeszélésére is. Merthogy nincs két egyforma nõ és nem véletlenül vannak
sokféle tabletták.
A módszer sok-sok év óta hiba nélkül beválik - feltételezve persze a korrekt orvos-beteg kapcsolatot!
Dr. Nagy László

Kérdés:
A barátnõm most kezd szedni elõször fogamzásgátló tablettát. Az lenne a kérdésem, hogy kell-e az elsõ hónapban még más fogamzásgátló módszert is alkalmaznunk, vagy pedig már ekkor is elegendõ védettséget nyújt a tabletta a teherbeesés ellen? 
Válasz:
Lényeges dolgot kérdezett, hogy tudniillik a fogamzásgátló szedésének kezdetén mikortól biztonságos a védelem. Ez minden tabletta vonatkozásában ugyanúgy mûködik. Ha a menses elsõ napján kezdi el a hölgy a tablettaszedést, akkor már az elsõ ciklus is teljesen védett. Néha (azért, hogy az elsõ ciklusok stabilabbak legyenek) az 5. napon történõ kezdést javasoljuk, ekkor viszont az elsõ levél szedésekor még nincs tökéletes védelem, tehát más módszert is alkalmazni kell, a második ciklustól áll be a védettség. A más módszer elsõsorban óvszert jelent, a megszakított közösülés annyira bizonytalan módszer, hogy arra nem bíznám a dolgot.
Dr. Ács Nándor

Kérdés:
A tabletta hatása fenn áll-e azon a 7 napon amikor szüneteltetni kell.(21 tabletta 7 nap szünet).
Válasz:
A tabletta védõ hatása kiterjed a szünet napjaira is.
Dr. Nagy László

Kérdés:
A Contiunin tablettát tényleg folyamatosan kell szedni? miért? és akkor miért csak 21 db van a levélben?
Válasz:
Az, hogy 21 van a levélen, egyszerû gyártástechnológiai ok: a fogamzásgátlókat 21-es levélen gyártják így nem volt szükséges új gépet beállítani....
A gyógyszert folyamatosan, egyetlen nap kihagyás nélkül kell szedni.
Indikációja elsõsorban a szoptatás melletti fogamzágátlás, ekkor a vérzésre (hiszen sokszor nincs is) nem kell tekintettel lenni.
Nem szoptatós esetben a hatékonysága messze elmarad a kombinált tablettákétól!!!
Dr. Nagy László

Kérdés:
Azt szeretném tudni, hogy a  tabletta szedésének abbahagyása után mennyi ideig biztosit még védelmet.
Válasz:
Nagyon fontos kérdést tett fel, mert õszintén szólva nem gondoltam, hogy ez a probléma nem tiszta a fogamzásgátlót szedõ nõk körében. Szóval: ha a tabletta szedését abbahagyja, a következõ ciklusban már semmiféle védelmet nem jelent a korábban szedett gyógyszer! Ha tehát nem szeretne teherbe esni, más fogamzásgátló módszert kell alkalmazni.
Dr. Ács Nándor

Kérdés:
Igaz, hogy a tablettákat bizonyos idõközönként cserélgetni kell (pl. 2-3 évente), mert úgy hozzászokik a szervezet, hogy megszûnik a fogamzásgátló képessége?
Olyat is hallottam, hogy évente egy hónapos szünetet kellene tartani a szedéssel.

Válasz:
Hozzászokás: ha a hónapok során, nem esetileg, hanem tendenciaként (!) folyamatosan csökken a vérzés mennyisége, gyakran kimaradozik - nos megfontolandó a váltás. Megfontolandó a váltás, ha legalább egy generációval a legkorszerûbbeknek tekintettnél régebbi gyógyszert hosszú évek óta szed és a szervezet hormonterhelését akarjuk csökkenteni .
Az évi egy hónapos szünet: ajánlja boldogan ellenségeinek. Ebben az egy hónapban azt teszi kockára, amiért a másik 11 hónapban szedte... Ez már húsz éve sem volt megalapozott: valakinek az egészségi állapota vagy megengedi a gyógyszer szedését, vagy nem.
Dr. Nagy László

Kérdés:
Most 4. hónapja szedem a Meliane tablettát, azóta mindig normális idõben megjön a menzesz, de sajnos a ciklus közepén is, tehát gyakorlatilag 2 hetente vérzek. A köztes vérzés persze nem olyan erõs. Mikorra rendezõdik ez, vagy gondolkodjak tabletta váltáson?
Másik kérdés: Sajnos most észrevettem, hogy 3 napig nem vettem be a tablettát. Rögtön bevettem kettõt, másnap megint kettõt, de ennek ellenére megjött a vérzés. Jobb lett volna abbahagyni teljesen és 7 nap szünetet tartani? (Még kb. 7 tabletta volt a levélen) Mit kell ilyenkor tenni?

Válasz:
A leírt "eltévelygés" valószínûleg oka az egész összevisszaságnak. A Meliane alapvetõen egy jó cikluskontrollt biztosító gyógyszer, a hol egyet-hol kettõt elv viszont bármilyen tablettánál holtbiztosan "hazavágja" a rendszert.
Én most úgy gondolom: a tárgyhót a rendes levél szerint szedje be pontosan, csináljon bármit, de soha ne felejtse el!!!. A 7 napos szünet után próbáljon meg egy teljesen szimpla Melianés hónapot csinálni: szerintem minden rendben lesz.
Dr. Nagy László

Kérdés:
Mennyi idõ alatt szívódik fel a fogamzásgátló tabletta anyaga, mármint hány óra múlva nem baj, ha hányok? És ha azonnal kihányom, mi a teendõ?
A másik kérdésem, hogy nem baj-e, hogy én a tablettát eléggé össze-vissza szedem? Pl. este 9-kor kellene  bevennem, de nagyon gyakran 10-11 felé veszem csak be, és vannak olyan esetek is, amikor csak hajnalban. Azt tudom, hogy ez egyszer nem lenne probléma, de én állandóan ezt csinálom. Sosem felejtem el, csak éppen késve veszem be...

Válasz:
A NEM nehéz vacsora után bevett tabletta általában másfél-két óra alatt felszívódik, illetve lejut a bélrendszerbe, ahol egy esetleges hányás már nincs rá hatással.
Az "összevissza" bevett gyógyszer minden nõorvos rémálma! A leírtak már önmagukban is kimerítik ezt és gyanítom, a helyzet ennél is rosszabb idõnként.
Csoda, hogy hat. Vagy csak szerencséje volt.
Kösse valami mindennapos dologhoz, hogy ne felejtse el ugyanabban az idõben bevenni, végszükség esetén állítson be a mobilján "ébresztõ" jelet a bevételi idõpontra. Néha hozzá lehet jutni spéci csipogóhoz is, ami azonos idõben riaszt- kérdezze meg orvosát, nincs-e ilyen  kütyüje?
Dr. Nagy László

Kérdés:
2. ciklusban szedem a Diane-35 fogamzásgátlót. A gyógyszert este 8-kor veszem be. Egyik nap kétszer volt székletem, de. és du. is, de egyik esetben sem volt híg a széklet. Szeretném tudni, hogy ez veszélyeztetheti-e a fogamzásgátló hatást és ha igen mennyi ideig. Szeretném továbbá megtudni, hogy melyek azok a gyógyszerek melyekkel egyidejûleg nem szedhetõ a Diane-35, illetve melyek egyidejû szedés esetén veszélyeztetik a fogamzásgátló hatást. Pl. egy enyhe megfázás esetén Kalmopyrin, vagy egyéb recept nélkül kapható gyógyszer befolyásolhatja a fogamzásgátló hatását?
Válasz:
A leírt széklet-dolgok nem befolyásolják a gyógyszer hatásosságát. A szokásos és alkalmilag beszedett pl. fenti gyógyszerek sem gyakorolhat érdemi negatív hatást, a láz annál inkább. Ilyen esetekben vagy azt tartsa szem elõtt, hogy a betegnek ne az együttléten járjon az esze, vagy  használjanak kiegészítõ védekezést, gumióvszerrel.
A gumióvszer kiegészítõ használata egyébként minden olyan napokon indokolt lehet, amikor bármely okból (ez lehet egy hányás, de extrém stressz, láz, gyógyszer, stb) úgy érzi, hogy nem a szokásos rend van ön körül.
Dr. Nagy László

Kérdés:
Tri-Regol szedésekor a levél harmadik tablettáját 17 órás késéssel vettem be. A megelõzõ két napban sor került nemi aktusra. A késést követõen a megszokott idõpontban folytatom a tabletta szedését. Mi a teendõ ilyenkor, és mennyi az esélye a teherbeesésnek?
Válasz:
Az Ön által leírtak alapján nagyon kicsi az esélye a terhesség létrejöttének. Általánosságban egyébként azt javasoljuk, hogy, ha jelentõsebb idõ telik el úgy, hogy elfelejt tablettát bevenni, akkor a ciklus hátralévõ részében óvszert is alkalmazzon.
Dr. Ács Nándor

Kérdés:
Lehet, hogy butaságot csináltam.
5 éve szedek Mercilont. Kedvesemmel elhatároztuk, hogy babát szeretnénk. A baj az, hogy nem szedtem végig a fogamzásgátlót, hanem az elsõ hét után abbahagytam.
A kérdésem az, hogy ezzel mit okoztam a szervezetemnek és hogy nem csináltam-e nagy bajt...
Válasz:
Bizony butaságot csinált. Célszerû lett volna az adott hónapot végigszedni, aztán legalább egy-két ciklusban hagyományos módon védekezni.
Az abbahagyott gyógyszer miatt nyilván jelentkezik ilyen-olyan vérzés.
Szervezete stabilitásától függ, mennyire hamar áll be a stabil ciklus és mikor lesz a fogamzást lehetõvé tevõ peteérés. Azt tanácsolom, két-három stabil vérzést követõen történhessen csak meg a fogamzás.
Dr. Nagy László

Kérdés:
Mercilon fogamzásgátló tablettát szedek (3x21) és üdülés miatt 1 héttel szerettem volna elcsúsztatni a menstruációt. Ez sikerült is úgy, hogy nem tartottam szünetet, hanem folytattam a gyógyszer szedését, de nem szedtem be a következõ levelet, csak addig a hétig amíg tartott az üdülés. Most amikor majd folytatom a gyógyszer szedését, akkor elég csak a levél maradékát beszednem vagy 21 napig kell szednem mindenképp és ezentúl mindig a levél közben kell a szünetet tartanom? 
Válasz:
A megbontott levél csak tartalékba jó! A további szedés után is hét napos szünetet kell tartania és a nyolcadik nap egy teljes, új levelet kell elkezdenie és 21 napig szednie. Minden más megoldás egyenes út a ciklus megzavarásához.
Dr. Nagy László

Kérdés:
A Tri-Regol tablettát szedem, és véletlenül - figyelmetlenségbõl - fordítva kezdtem el bevenni, és a megszokás miatt csak a 12.-nél vettem észre.
Meg tudná mondani, mi a teendõ?
Válasz:
Ebben a hónapban a teendõ a következõ: egy másik levélrõl szintén a végérõl kezdve folytassa, amíg be nem vett 21. tablettát, utána jön a szokásos 7 napos szünet, majd próbálja meg helyes sorrendben a következõ levelet.
Dr. Nagy László

Kérdés:
A  amikor a Regulon tablettát be akartam venni, kiesett a kezembõl és elgurult (7. tabletta). A tablettát pótoltam egy új csomagból. A kérdésem arra vonatkozik, hogy ilyen estben szügségszerû új csomagból pótolni vagy az is jó megoldás ha egyszerûen beveszem helyette a következõt. És így nem 21 napig hanem csak 20 napig szedem.
Válasz:
A Regulon olyan fogamzásgátló, amelyben minden tabletta ugyanazt tartalmazza, tehát, ha egy tabletta megsemmisül, akkor nyugodtan beveheti a következõt. Azt a megoldást is alkalmazhatja, amit Ön választott, azaz új csomagból pótolni, de azt is lehet csinálni, hogy ilyenkor egy nappal rövidebb lesz a ciklus.
Dr. Ács Nándor

Kérdés:
Meliane-t szedek kb 36 napja, de elfelejtettem a 7 napos szünetet betartani, és eddig a vérzésem se jött meg, lehet-e ez a szünetkihagyás miatt? Most akkor tartsak 7 nap szünetet vagy várjam meg a következõ hónapot?
Válasz:
Szedje végig ezt a második levelet és utána tartson 1x7 nap szünetet. Ha nincs áttöréses vérzés tablettaszedés közben, nem kell bajtól tartania.
Dr. Nagy László

Kérdés:
Már hónapok óta szeretnék gyógyszert felíratni, de a biológia tanárom szerint azt maximum 10 évig lehet szedni. Ezek szerint, ha én most elkezdem, 26 évesen mondjuk szülök egy gyereket, akkor onnantól nincs semmiféle védekezési módszer, mert szerinte a spirál nem ajánlatos (én sem rajongok az ötletért).
Válasz:
Vagy rosszul emlékezik a tanára mondatára, avagy õ nincs tisztában a dolgokkal...
Való igaz, egyfolytában, szünet nélkül általában tíz évig javasoljuk a tabletta szedést, legalábbis a gyermekvállalási idõ szak elõtt.
Magyarabbul: nyugodtan keressen fel egy rendelést vagy inkább egy tiniambulanciát és írasson gyógyszert. Aztán amikor szülni akar, szüljön és a dolog elölrõl, tiszta lappal kezdõdik (feltéve, hogy nem derül ki gyógyszerszedést akadályozó dolog)
Már eddig is túl nagy kockázatot vállalt!!! Ne várjon, kérjen fogamzásgátlót!
Dr. Nagy László
2002.05.15

A kérdések és válaszok egy részét a rovatban közzé tesszük.

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Legfrissebb kérdések

HELLP újra?

Üdvözlöm!7 hónapja született a kisfiam császárral, 37. hétre toxémia miatt.A műtét után lett HELLP szindrómám, ami miatt még egy napig küzdenem kellett, de szerencsére minden rendben volt. Sajnos egyedül nevelem a gyermekemet... A kérdésem az lenne, hogy ha a későbbiekben terveznék még egy gyereket (ugye másik apukától...) mennyi az esélyem egy újabb toxémiára? Több helyen hallottam, hogy ha más az apa, akkor nagyobb az esély? (nem igazán értem miért :( )Illetve érdemes-e elvégeztetnem a Leiden "tesztet", mert a családban előfordult már, és lehetséges, hogy ettől vagyok...  tovább »

Meddig kell vitamint szedni?

Jo napot. Olyan kerdesem lenne, hogy a 11.het elott egy nappal fog elfogyni a vitaminom, de uj csomaggal nem szeretnek venni. Eleg ha a 13.hetig csak folsavat szedek es magnerotot. Utana persze szedem a 2-es vitamint. Koszonom.

  tovább »

Vércukor 7 fölött

Tisztelt szakértő!A véleményét szeretném kérni a vércukorterhelés eredményemmel kapcsolatban. 75 grammos terhelés után a 2 órás cukorszintem 7.2. Ez alatta van a 7.8-as határnak, ennek ellenére nem minősül ez soknak? A védőnőm szerint, ha nem írták rá a leletre, hogy kontroll szükséges, akkor rendben van az eredmény. Viszont hallottam olyat, ahol 7 feletti értéknél már diétát írnak elő. Igyekszem ezután még jobban odafigyelni majd a szénhidrátra, de érdekelne az Ön véleménye is.Köszönettel:Bakuczné Tóth Csilla

  tovább »

Császár után természetesen

Kedves Doktor!2012 decemberben császármetszéssel született meg kisfiam (akkor 29 éves voltam). Problémamentes terhesség után, a terminus után 3 nappal magzatvízszivárgás gyanújával mentem be a kórházba. CTG-re kötöttek, ami alpján a szülés megindult, de nem éreztem semmit, tágulni sem tágultam. Burkot repesztettek, a magzatvíz mekóniumos volt és mivel még a természetes szüléstől fényévekre voltam, nem akartak kockáztatni, vágtak. 3800 grammal egészséges fiam született (én 50 kiló vagyok, később mondták, hogy a súlya miatt is volt esély a császárra). Műtét közben kiderült, hogy...  tovább »

A fogantatás időpontja

ÜDVÖZLÖM!! MELINDA VAGYOK AZT SZERETNÉM KÉRDEZNI ÖNTÖL HOHY MIKOR FOGANHAT MEG A BABA A CIKLUS SORÁNN VAN A KI AZT MONDJA A MENZESZ UTÁN 6.IK NAP KÖRÜL VAN AKI AZT A MENZESZ UTÁN A 14.IK NAP KÖRÜL NEM TUDOM SAJNOS SEGITSEN NEKEM NAGYON SZERETNÉNK BABÁT NEKEM ILYEN 26-28 MIKOR MILYEN A CIKLUSOM .HOGYAN SZÁMOLJAK A MENZESSZ UTÁN .? ELÖRE IS KÖSZÖNÖM ÜDV: MELINDA

  tovább »

   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 27 37 47 57 67 77 87 97   

X
EZT MÁR OLVASTAD?