Rendelő

Skarlát


Kérdés:
A skarlátról szeretnék megtudni minél többet.

Válasz:
A skarlát baktérium - nevezetesen Streptococcus pyogenes - által okozott akut fertõzõ betegség. Cseppfertõzéssel terjed. Kb. egy hét lappangás után láz, torokfájdalom, nyaki nyirokcsomó-duzzanat, majd pontozott, apró elemû bõrkiütés lép fel - ekkor típusos a kép. Adott esetben igen jellegzetes, lobos garatképletek észlelhetõk.
A kiütés leginkább a hajlatokban - a melegnek kitett helyeken - látható, és az egyébként összefolyó pírral borított orcák mellett szintén jellemzõ módon megkímélt - sápadt - a száj körüli terület. A nyelven elõször vaskos fehéres lepedék, majd annak leválása után a kissé fellazult, erõsen pipillázott nyelv (málnanyelv) látható.
A torokból rendesen kitenyészthetõ a kórokozó. A kiütés ennek egyik toxinjának a következménye.
A skarlát obligát módon (ha a beteg arra nem érzékeny) Penicillinnek kezelendõ - ez jelenthet szájon át való kezelést is.
Esetleges szövõdmények a szívet, izületeket érinthetik.
Dr. Péter György

Kérdés:
Nagyobbik kisfiam júniusban lesz öt éves, pár hete küzdünk egy betegséggel. Szeretném ha tanácsot tudna adni, illetve segítene eldönteni, tulajdonképpen kinek lehet igaza.
A gond február 15-én kezdõdött, reggel 39,1 C fokos lázzal ébredt kisfiam, borzasztóan fájt a feje és a torka. A háziorvos diagnózisa csak annyi volt, hogy valamilyen vírusfertõzés lehet, a torka nagyon csúnya hólyagos. Semicillint írt fel. Következõ nap estére kiütések jelentkeztek a törzsén, továbbra is láza volt, hányt. A nemi szerve és a herezacskók vörösek és duzzadtak voltak, érintésre fájt. Az ügyeleten azt mondták gyógyszerallergia és különben sem kell vírusfertõzésre antibiotikumot szedni. Öt nap múlva nézte meg újra az orvos és a torka még mindig nagyon csúnya volt. Újabb antibiotikumot írt fel, aminek a nevére sajnos már nem emlékszem és egy váladékmintát vett le a torkából, hogy baktérium tenyésztésre elküldjük.
Az eredmény öt nap múlva érkezett meg : Streptococcus pyogenes. Kiderült, ami gyógyszert szedett eddig, az nem jó erre a baktériumra. Ekkor kapta az Augmentint, ami négy nap alatt elfogyott. Másnap újabb mintavétel, hogy a baktériumot sikerült-e kiirtani. (A torka továbbra is piros volt de más tünet nem volt.) 
A laboratóriumban csodálkozva kérdezték, hogy hány napig szedte a gyógyszert a kisfiú és hány nap telt el a gyógyszer elfogyása óta. Ott már mondták, hogy ez nagyon kevés volt (a négy napos kúra és az egy nap utána), az eredmény nem biztos, hogy tükrözni fogja a valóságot.
Természetesen negatív lett. Ezután eltelt két nap és a kisfiam tetõtõl talpig kipöttyösödött. Elõször a nyakán, majd a törzsén, végül mindenhol. Fájt a nyaka is, ha fordította a fejét. Megint az ügyeletre kellett mennünk, ahol azt a csodálkozó választ kaptuk, miután elmeséltük az egészet, hogy ez egyértelmûen skarlát. Ezt nem lehet nem felismerni.
Most már remélhetõleg a megfelelõ kezelést kapjuk (Ospen). De a háziorvos nem ismeri el, hogy skarlátos a kisfiam hetek óta, holott a skarlát bakériuma már két és fél hete kimutatható volt benne. Létezik, hogy ilyen hosszú ideig húzódjon ez a betegség, valóban hetek óta skarlátos a kisfiam, csak a kiütések most jelentek meg? Ha igen, nem lehetnek szövõdményei, hiszen annyi mindent hallani a skarlát veszélyeirõl?
Ugyanakkor az ügyeletes orvos azt mondta, ne vigyük közösségbe, a háziorvos viszont az ellenkezõjét mondja. Nyugodtan mehet gyerekek közé. Most fertõzõ ez a betegség vagy nem? Ha lefut a betegség, el kell valamilyen célzott vizsgálatra vinnem a kisfiamat, hogy az esetleges szövõdményeket kiszûrjék?
Válasz:
A scarlatina okozója valójában a Streptococcus pyogenesnek azon törzsei, amelyek un. erythrotoxint termelnek. Emiatt alakul ki a jellegzetes kiütés. A lázon, torokgyulladáson, végtag-és hasi fájdalom kívül ilyenkor megjelennek a jellegzetes bõrkiütések és a málnanyelv. A streptococcus pyogenes fertõzéskor feltétlenül minden esetben antibiotikum adása szükséges, amely lehetõleg penicillin, vagy annak valamilyen származéka. Abban az esetben, amikor a kezelés nem, vagy nem megfelelõ ideig (10 nap) ill. nem megfelelõ antibiotikummal történik, a betegség elhúzódóvá válhat, visszaesések elõfordulhatnak.  Lehetséges, hogy a kisgyermeken a magas láz után megjelent kiütések is már a streptococcus fertõzés bõrjelenségei voltak. Ezt egyértelmûen azonban csak vizsgálattal lehet eldönteni és utólag már lehetetlen. A scarlatina ma már jóval szelídebben zajlik, mint pl. az 50-es években,  azonban elhúzódó gyógyulás esetén ma is célszerû az esetleges szív-és veseszövõdményeket kizárni (EKG-és vizeletvizsgálat). Megfelelõ idejû antibiotikus terápia után 4-5 nappal végezzük el a torokváladék bakteriológiai vizsgálatát és a vérmintából a gyulladásos faktorokat ellenõrizzük. Az elõforduló egyéb szövõdmények,  mint pl. középfülgyulladás, arcüreggyulladás, a nyirokcsomók gyulladása, tályog, izületi gyulladás a tünetek alapján felismerhetõk és a megfelelõ szakorvosok kezelik. Kisfia esetében, mivel a betegség, ill. a gyógyulása elhúzódó, a közösségbe menést, csak a teljes gyógyulás, és laboratóriumi kontroll vizsgálatok negatív eredménye után javasolnám.
Dr. Gömöri Ágnes

Kérdés:
Kisfiam bölcsödébe jár. Az egyik kislányról kiderült, hogy skarlátos, s ezért a doktornõ az összes gyereknek antibiotikumot írt fel. Azt szeretném tudni, hogy ez szükséges lépés volt-e?
Válasz:
Igen, azt gondolom, hogy a gyógyszeradás érthetõ, és elfogadható lépés volt.
Még akkor is, ha napjainkban a skarlát súlya, súlyossága csökkenni látszik.
Dr. Péter György

Kérdés:
Reagálni szeretnék a arra a válaszára, amelyet arra a kérdésre adott, hogy "jogos" volt-e antibiotikum adása egy egész ovis csoportnak, mivel egy gyermek skarlátos lett. Az elmúlt évben az én lányom kapta meg ezt a betegséget. Az óvodában kb. 30 gyerek érintkezik rendszeresen, ebbõl még egyetlen gyerek kapott tüszõs mandulagyulladást, semmi más, ebbõl eredõ megbetegedés sem történt. A városban több helyrõl hallottam egy-egy skarlátos esetrõl, de járvány nem lett. A lányom nagyjából öt nap alatt teljesen tünetmentessé vált.
Valóban indokolt ebben az esetben egészséges gyerekeknek antibiotikumot adni megelõzésként?
Elnézést a "tamáskodásért", hiszen én nem vagyok orvos.
Válasz:
Kérdését nem tamáskodásnak tekintem. 
Annál is inkább, mert abban igaza van, hogy a skarlátos betegek környezetének antibiotikum kezelésének egyértelmû - bizonyítékokkal igazolhatóan - nincs alapja.
Azonban azt kell mondjam, hogy az orvoslásban mûködnek a hagyományok, az orvosi tapasztalat és intuíció. Nos, mindezek alapján azt gondolom, hogy ha az én gyermekem egy olyan ovis csoportba járna, ahol skarlátos beteg volt, én adnék neki penicillint. Természeten csak akkor, ha egy légtérben (egy csoportba járna a beteggel.) Még akkor is, ha napjainkban a skarlát már nem olyan súlyos kérdés, mint korábban.
Tudja, a penicillin jelen tudásunk szerint mellékhatással gyakorlatilag nem rendelkezik, meglehetõsen szûk hatásspektrumú - kevés kórokozóra hat, de arra jól - így azt gondolom, nem okozok kárt. Azonban esetleges betegség kialakulásáét meg tudom akadályozni. Tehát a tevékenységem esetleges kárát, a nem cselekvés esetleges kockázatát, illetve a gyógyszeradás elõnyét mérlegelve, ez utóbbi javára billen ki az egyensúly.
Ezzel persze ismét lehet vitatkozni, hogy máskor, mástól össze lehet szedni a bajt, azonban úgy gondolkodom, hogy ezt a lehetõséget itt és most ismerem, ezért megpróbálok ellene tenni.
Azt azonban be kell vallanom, hogy ezt nem minden alapjában tudományos megközelítés. (De ezt vállalom.)
Dr. Péter György

Kérdés:
4 éves lányom skarlátos lett. Elkaphatjuk-e, mi szülõk, s ha igen nálunk felnõtteknél mit kell errõl tudni.
Válasz:
A skarlát jellegzetesen gyermekkori kórkép, a fogékonyság az óvodáskorúakban a legnagyobb. Általában a felnõttek nem kapják meg, bár az elvi lehetõség erre megvan.
A skarlát Streptococcus pyogenes bizonyos törzsei által okozott fertõzõ betegség, a lappangási ideje k. egy hét.
Antibiotikummal kezelhetõ és kezelendõ. Ugyan a felnõttek betegségeiben nem érzem magam avatottnak, azonban azt tartjuk, hogy az ilyen jellegû fertõzéseket a felnõttek nehezebben viselik. Bár ismét hangsúlyozom, hogy jól kezelhetõ kórkép, és napjainkban általában szövõdménymentesen gyógyul.
Általában is elmondható, hogy súlya az utóbbi évtizedekben csökkeni látszik.
Dr. Péter György

Kérdés:
Tegnap közölte fõnököm, hogy kisfia skarlátos lett. Két napja viszont bent volt az irodában, és jóformán az egész délutánt vele töltöttem.  Az egyetlen kérdésem, hogy most nyugodt szívvel mehetek-e nõvérem gyerekeinek közelébe? Hiszen - az oldalukon olvastam - egy hét a betegség lappangási ideje. Viszont nem szeretném megfertõzni a kicsiket.
Válasz:
A gyors és rövid válasz: igen nyugodtan mehet a nõvére gyermeke közé. Ugyanis a fertõzés ilyen áttételes terjesztése valószínûtlen.
Dr. Péter György

Kérdés:
Mennyire fertõzõ a skarlát (oviban már vannak betegek), és újszülöttre (szoptató anyára) milyen egyéb veszélyei vannak?
Válasz:
Általában az mondható röviden, semmi. A felnõttek fogékonysága igen alacsony, az újszülött korosztályra egyáltalán nem jellemzõ ez a fajta Streptococcus fertõzés.
Dr. Péter György


2002.07.23

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Legfrissebb kérdések

HELLP újra?

Üdvözlöm!7 hónapja született a kisfiam császárral, 37. hétre toxémia miatt.A műtét után lett HELLP szindrómám, ami miatt még egy napig küzdenem kellett, de szerencsére minden rendben volt. Sajnos egyedül nevelem a gyermekemet... A kérdésem az lenne, hogy ha a későbbiekben terveznék még egy gyereket (ugye másik apukától...) mennyi az esélyem egy újabb toxémiára? Több helyen hallottam, hogy ha más az apa, akkor nagyobb az esély? (nem igazán értem miért :( )Illetve érdemes-e elvégeztetnem a Leiden "tesztet", mert a családban előfordult már, és lehetséges, hogy ettől vagyok...  tovább »

Meddig kell vitamint szedni?

Jo napot. Olyan kerdesem lenne, hogy a 11.het elott egy nappal fog elfogyni a vitaminom, de uj csomaggal nem szeretnek venni. Eleg ha a 13.hetig csak folsavat szedek es magnerotot. Utana persze szedem a 2-es vitamint. Koszonom.

  tovább »

Vércukor 7 fölött

Tisztelt szakértő!A véleményét szeretném kérni a vércukorterhelés eredményemmel kapcsolatban. 75 grammos terhelés után a 2 órás cukorszintem 7.2. Ez alatta van a 7.8-as határnak, ennek ellenére nem minősül ez soknak? A védőnőm szerint, ha nem írták rá a leletre, hogy kontroll szükséges, akkor rendben van az eredmény. Viszont hallottam olyat, ahol 7 feletti értéknél már diétát írnak elő. Igyekszem ezután még jobban odafigyelni majd a szénhidrátra, de érdekelne az Ön véleménye is.Köszönettel:Bakuczné Tóth Csilla

  tovább »

Császár után természetesen

Kedves Doktor!2012 decemberben császármetszéssel született meg kisfiam (akkor 29 éves voltam). Problémamentes terhesség után, a terminus után 3 nappal magzatvízszivárgás gyanújával mentem be a kórházba. CTG-re kötöttek, ami alpján a szülés megindult, de nem éreztem semmit, tágulni sem tágultam. Burkot repesztettek, a magzatvíz mekóniumos volt és mivel még a természetes szüléstől fényévekre voltam, nem akartak kockáztatni, vágtak. 3800 grammal egészséges fiam született (én 50 kiló vagyok, később mondták, hogy a súlya miatt is volt esély a császárra). Műtét közben kiderült, hogy...  tovább »

A fogantatás időpontja

ÜDVÖZLÖM!! MELINDA VAGYOK AZT SZERETNÉM KÉRDEZNI ÖNTÖL HOHY MIKOR FOGANHAT MEG A BABA A CIKLUS SORÁNN VAN A KI AZT MONDJA A MENZESZ UTÁN 6.IK NAP KÖRÜL VAN AKI AZT A MENZESZ UTÁN A 14.IK NAP KÖRÜL NEM TUDOM SAJNOS SEGITSEN NEKEM NAGYON SZERETNÉNK BABÁT NEKEM ILYEN 26-28 MIKOR MILYEN A CIKLUSOM .HOGYAN SZÁMOLJAK A MENZESSZ UTÁN .? ELÖRE IS KÖSZÖNÖM ÜDV: MELINDA

  tovább »

   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 27 37 47 57 67 77 87 97   

X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Kamaszmentő - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóBabázz lazán! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó