Rendelő

Krupp


Kedves Szülõk!
Válaszaim értékelésénél kérem, vegyék figyelembe, hogy az csak az Önök által közölt adatok alapján, és a kórelõzmény valamint a gyermek vizsgálata nélkül kialakított vélemény.
Dr. Péter György

Kérdés:
A kruppot és a nem allergiás eredetû asztmát meg lehet-e elõzni valamivel, pl. párásítással? Vagy valami mással?
Válasz:
Én nem ismerek olyan módszert, amivel az említett betegségek biztonsággal megelõzhetõk. Kialakulásukban több tényezõ, részben veleszületett adottságok, részben több különbözõ környezeti tényezõ, fertõzések játszanak szerepet.
Hogy pontosítsam kérdését: a croup megelõzhetõ - egyébként kötelezõ - oltással. Maga a croup kifejezést a korábban országunkban is gyakori diftériára alkalmazták. (Néhány környezõ országban ismét terjedõben van.)
Ön bizonyára a pseurodocroupra gondol, amely általában vírus fertõzések kapcsán alakulhat ki, arra hajlamos betegekben. Másrészt pseudocroupot okozhat a Haemophilus B nevû baktérium is, amely ellen a kötelezõ oltási rendszerben már van oltás. De hangsúlyozom, ennek ellenére pseudocroupot még lehet kapni. 
A pseudocroup - és rokon betegségek - vezetõ tünete, az érces, ugató (kutyaugatás vagy klasszikusan fókaugatás) jellegû köhögés, nehezített légvét, mely inkább a belégzést érinti. Ezért alakul ki a szakma által stridorosnak nevezett légvét. Ez érdes, kaparó, nehéz belégzést jelent, melyhez erõltetett légzõ mozgás, a bordák közötti és alatti izmok behúzódása.
A sípoló légzés az én értékelésemben inkább a kilégzési nehezítettséget jelöli, mely inkább az asthmára jellemzõ. Ilyen fújtat, zihál a beteg, mellkasa belégzési állapotban van, felfúvódik.
A párásítás a már kialakult pseudocroup egyik alapvetõ kezelési módszere.
Dr. Péter György

Kérdés:
Kisfiam 3 éves. Az utóbbi 3 napot kórházban töltöttük, mert befulladt. Laringitis- mondták, mert zárójelentés nélkül engedtek haza egyenlõre hétvégére bennünket. Szeretnék errõl többet megtudni. Mik a legelsõ tünetei, mire figyeljek elsõsorban? Elõfordulhat-e a legközelebbi megfázásakor, hogyan lehet megelõzni, egyáltalán lehet -e, ha elõfordul mit tegyek, amíg a kórházba érünk?
Válasz:
A laryngitis subglottica (pseudocroup) általában enyhe felsõ légúti hurutos tünetek után hirtelen, heves tünetekkel, nehezített légvéttel járó betegség.
Éjszaka szokott fellépni.
A fertõzés mellett alkati tényezõk is szerepet játszanak, hiszen vannak olyan gyermekek, akiknél soha sem, míg másoknál halmozottan fordul elõ. A jellegzetes, ugató - kutyaugatásra, illetve klasszikusan fókaugatásra jellemzõ - köhögés, légzési nehézség a gége bizonyos szakaszának, a hangszalag alatti területnek duzzadásának a következménye. A tünetek közül a folyamat súlyosságát nem is annyira a köhögés jellege, mint a nehézlégzés súlyossága utal. Általában a fiatal gyermekkorban fordul elõ, a késõbbi életszakaszokban kevésbé gyakori, illetve a kor elõrehaladtával a gyakorisága csökken.
Fertõzéses alapra utal, hogy halmozottan fordul elõ, inkább a nedves, hûvös évszakokban.
Elsõ segítségnek megfelel a hideg levegõ, gyógyszeres segítségként pedig a különbözõ steroid tartalmú gyógyszerek jönnek szóba. Vannak kúp formájában is adható készítmények.
Kiegészítõ, de igen hasznos segítség a környezet hideg párásítása.
Ez az egyike azon betegségnek, ami igazán ügyeleti, orvosi ellátást igényel. Bár gyakorlott, a betegséget már ismerõ szülõk már rendszerint jól meg tudják ítélni a folyamat súlyosságát. Azonban a legkisebb bizonytalanság esetén orvost kell hívni, mivel a betegség esetenként - leginkább megfelelõ kezelés nélkül - alattomosan romolhat, a nehézlégzés fokozódásához vezethet.
Egyébként a mai módszerekkel kezelhetõ, bár ritkán vannak súlyos, intenzív és gégészeti ellátást is igénylõ esetek is.
Dr. Péter György


Kérdés:
Gyermekem 7 hetes most, és kissé szörcsög. Az orvos orrcseppet javasolt, melyet használunk is. A gondom az, hogy  az unokaöcsém (két és fél éves) kruppos lett, és most kórházban van. Nem lehet, hogy az orrdugulás annak a jele, hogy Attila fiam is megkapta a kruppot?  Mennyi az esélye, hogy megkapja az unokatestvérétõl, akivel két nappal a betegség megnyilvánulása elõtt és még a betegség megjelenésekor is találkozott. Még annyit, hogy mennyi a krupp lappangási ideje?

Válasz:
A krupp a hangszalagok alatti terület gyulladása következtében  kialakult párnaszerû, körkörös duzzanat miatt létrejött rekedt, ugatásszerû köhögés, ill. ennek a duzzanatnak a fokozódása  következtében akár fulladozás, fulladás, arra hajlamos kisgyermekekben  (ált 0,6- 5 éves korig ). Ez utóbbi  állapot kórházi ellátást igényel. Tehát az állapot kialakulásához  kellemek bizonyos vírusok és bizonyos gyermekek! A krupp tünetei megjelenhetnek egy náthás , hurutos betegség kezdetén, közben, de akár a javulónak tûnõ szakban is, tehát lappangási ideje nincs. Kisbabája még fiatal, ebben az életkorban tehát kicsi a valószínûsége a betegség megjelenésének. Náthás, hurutos állapot azonban már ekkor is kialakulhat, esetleg lázzal, étvágytalansággal, hasmenéssel. Ekkor keressék fel újra orvosukat.
Dr. Gömöri Ágnes

Kérdés:
Lányomnak, aki most múlt 3 éves októberben volt kruppos rohama. Akkor meg is jártuk a László kórházat. Azóta ilyen nem volt, de bármi probléma adódik, komoly pánikba kerülök. Senki nem tud semmi konkrétumot mondani errõl a betegségrõl, hogy mikor nagyobb a veszélyeztetettség (pl.: nátha, influenza, mandulagyulladás), és hogy meg lehet-e elõzni biztonsággal a betegséget. Mehetünk-e nyaralni valahova a tengerpartra? Hány éves korban leginkább veszélyes? (a válaszok 5-14 éves korra teszik a betegség megszûnését!) Most épen mandulagyulladása van, konkrét kérdésem, hogy ebbõl milyen esélye van a krupp kialakulásának???
Válasz:
A croup-betegség 2/3-áért a vírusok felelõsek. Ezek leggyakrabban az un parainfluenza-vírusok, de esetenként adeno ill. influenza valamint un. RS vírusok fertõzése mutatható ki ezeknél a gyermekeknél. A megbetegedés 3 hónapos és 5 éves kor között a leggyakoribb. A 3-7 éves kor között jelentkezõ croup hátterében bizonyos bakteriális fertõzések is húzódhatnak. A betegség õsztõl tavaszig halmozottan fordul elõ. A betegség fiúkban gyakoribb, és gyakran családi halmozódás figyelhetõ meg ( testvérek, rokonok), tehát a kórokozók mellet alkati adottság is szükséges a kialakulásához. A betegséget biztonsággal megelõzni tehát nem lehet, de ha a szülõ azt idejében felismeri és otthon a megfelelõ gyógyszerek: duzzanatcsökkentõ-légúttágító-nyugtató kúp, erõs gyulladáscsökkentõ kúp, és persze a hûvös, párás levegõ rendelkezésére állnak, meg tudja elõzni a betegség gyors romlását, akár a kórházi kezelést. Többek között az idejében fel nem ismerés-kezelés miatt, rendszerint az elsõ croupos rohamnál kerül leggyakrabban kórházba a kisgyermek. A mandula-gyulladáshoz akkor társulhat croup, ha azt az említett kórokozók okozzák, ez azonban ritka. Leggyakrabban un streptococcus nevû baktérium okoz mandulagyulladást kisgyermekkorban, ebben a vírusok másodlagos szerepet játszanak. Nyaralni bárhová mehet a család, a megfelelõ gyógyszereket azonban vigyék magukkal, mert a betegség ritkán ugyan, de bármikor, bárhol kialakulhat fertõzés esetén. A gyógyszerek vénykötelesek és a pontos adagolásuk nagyon fontos. Ezt beszéljék meg kezelõorvosukkal.
Dr. Gömöri Ágnes

Kérdés:
Unokám 3 éves múlt áprilisban. Az eltelt idõszakban krupp-nak nevezett köhögéssel kezelték kórházban. Most nálunk, vidéken is volt ehhez hasonló köhögése, de l db theophilin kúp elegendõ volt ahhoz, hogy nem kellett kórházba vigyem. A kérdésem, hogy van-e valami spray, vagy más szer amit hasonló esetekben használhatunk, mivel szeretnénk egy családi kirándulásra magunkkal vinni unokánkat is Erdélybe. Kórház van a közelben, kb. egy órán belül juthatnánk el oda, mivel a hegyekben tartózkodnánk, de nem sátorban. Az oda-vissza utazást vonattal (háló kocsiban) tennénk meg.
Válasz:
Azoknál a kisgyermekeknél, akik "krupp"-ra hajlamosak célszerû otthon is tartani, de fõleg nyaralásra, utazásra elvinni bizonyos gyógyszereket. Már induló köhögés, nátha esetén is célszerû un antihisztaminikus hatással rendelkezõ gyógyszert adni a kisgyermeknek, amelyet érdemes kiegészíteni nyákoldó adásával. A már krupp-ra gyanús, kicsit is ugató köhögésnél- fõleg éjszaka- az ilyen esetekben használható oedema csökkentõ ill. légút tágító kúpot ajánlatos használni. Létezik ilyen hatású gyógyszer aeroszolban is. Persze fontos az ablaknyitás, a hûvös párás levegõ biztosítása is. Ha mindezek nem hozzák meg a kellõ javulást, mód van  ma már erõs gyulladás és oedema csökkentõ kúp otthoni beadására is. Mindezek azonban vénykötelesek, az adagolást, valamint a megfelelõ használatukat( idõ! ) a gyógyszereket felíró orvossal kell megbeszélniük.
Dr. Gömöri Ágnes

Kérdés:
Ha a gyereknek kruppos, száraz ugató köhögéssel jelentkezõ panasza van, adható-e calcium injekció szájon át, ha igen milyen hígításban, persze csak abból a megfontolásból, hogy idõ legyen arra, hogy orvoshoz jussanak vele, idõnyerés céljából.
Válasz:
Ha a kruppra hajlamos gyermek elkezd szárazon, kissé ugató jelleggel köhögni, valóban célszerû az ödémás duzzanatot csökkentõ gyógyszerek közül valamelyiket elkezdeni. Ez lehet az említett gyógyszer is, amelyrõl azonban kiderült, hogy kissé szárítja a nyálkahártyákat, ez ilyen esetben viszont nem elõnyös. Ha alkalmazzák, még fontosabb a levegõ hûvös párásítása, nyákoldók idõben való elkezdése. 10 éves korig napi 1 ampullát adunk: kb. 12 óránként fél-fél ampullát. Hirtelen rosszabbodás esetén esetleg még fél ampulla megitatható a gyermekkel. Vannak azonban egyéb, a fenti hatással rendelkezõ, kruppos roham kialakulását és súlyosbodását megakadályozó, ill. csökkentõ gyógyszerek is, amelyeket otthon is lehet alkalmazni. Beszéljék ezt meg kezelõorvosukkal.
Dr. Gömöri Ágnes

Kérdés:
A kruppról szeretnék érdeklõdni. Egyik újságban olvastam, hogy ha a forróvíz gõzét belélegeztetjük a gyermekkel az is jótékony hatással van rá, ugyanakkor mindenhol a hideg, párás levegõt említik. Hogy van ez? Egyébként én magam is kipróbáltam a forróvízgõzt, a lányomnak 2 perc múlva szakadozott is a lerakódása.
Válasz:
A croup - helyesen pseudocroup, vagy subglotticus laryngitis - kezelése a hideg pára. Ez egyértelmû.
A korábban igen favorizált meleg vizes párásítás, gõzölés inkább a hurutos tüneteket enyhítheti. Vigyázat! Könnyen lehet vele forrázást csinálni.
Dr. Péter György

Kérdés:
Három éves kisfiam kruppos lett. Azt szeretném megtudni, hogy erre a betegségre hatásos gyógymód e a sóbarlangos terápia!
Válasz:
A pseudocroupban leginkább a környezet hideg párásítását ajánlják. Mi is ezt alkalmazzuk. Az akut croupos rosszullétben nem gondolom megfelelõnek a sóbarlangot. (Nekem nincs közvetlen tapasztalatom ezzel.) A roham akut ellátást igényel, ekkor nincs sem idõ, sem lehetõség a sóbarlangban való elhelyezésre.
Ugyanakkor nagyon sok légúti betegségben sikerrel alkalmazzák, továbbá a pseudocroup hátterében álló megbetegedéseket - pl. arcüreg-gyulladás, hörghurut - jól gyógyítja. Inkább krónikus betegségekben, továbbá esetleg megelõzésben látom szerepét.
Dr. Péter György

Kérdés:
Két kislányom van,  3 éves és 14 hónapos. Sajnos mindkét gyerek hajlamos a befulladásra. A hideg idõ beköszöntével sajnos a fenti gondjaink újra jelentkeztek. Elvittük õket az ügyeletes orvoshoz, ahol egyik nap azt mondták, hogy adjunk nekik Rectodelt kúpot. Másnap már csak a kicsinek adtam kúpot, de a magas láza miatt visszavittem. Ott elmondtam, hogy a gyereknek a betegsége miatt adtam a kúpot, mire azt válaszolták, hogy ne adjam, mert csak ártok a gyereknek. Másnap este bekerültünk a kórházba  a magas láz, illetve a fulladás miatt. A kórházban viszont kifejezetten javasolták, a kúpot, sõt ott is ezzel kezelték, valamint inhalátorral. Az lenne a kérdésem, hogy befulladás esetén használhatom- e a kúpot? Mivel itthon is rendelkezünk inhalátorral, gõzölés esetén mit ajánlott beletenni? Magas láz esetén alkalmazhatom- e a hûtõfürdõt ennyi idõs gyerekeknél? Nem veszélyes ez rájuk?
Válasz:
Az Ön által említett készítmény steroidot tartalmazó kúp, amelyet azért fejlesztettek ki, és azért ajánlatosak, mert egyszerû módon beadva sürgõsségi esetben jótékony hatású lehet.
Ha jól értem, pseudocroupja lehetett a gyermekének, és ez ilyen sürgõsségi állapot.  Természetesen, mint minden gyógyszer, ezen belül minden steroid tartalmú gyógyszer, ez is rendelkezik mellékhatásokkal. Ennél fogva csak megfontolt esetben szabad alkalmazni.
"Befulladás" és befulladás között vannak különbségek, azonban a steroid minden esetben megfelelõ és hatékony, legalább is nem kártékonyak.
Magyarán és röviden fogalmazva: igen, lehet alkalmazni a gyógyszert. Hogy kell-e, az dönti el, milyen súlyosak a tünetek, tehát milyen fokú a légzési nehezítettség.
Az általánosságban otthon alkalmazott inhalátorok csak nyákoldásra használhatók. A kórházban vélhetõen gyógyszer porlasztottak, és azzal kezelték gyermeküket. A gyógyszert otthon nem tudják adni, mivel gyógyszertári forgalomban nincsenek.
Magas láz esetén korábban szélesebb körben alkalmazták a klasszikus orvoslás módszereit: hûtõfürdõ és törzsborogatás. Ezek fizikai elven hatnak, a testtõl hõt vonnak el, így hûtik azt. Természetesen, általában a gyógyszeres lázcsillapítás kiegészítésére.
Veszélye nincs, ismételhetõ, jelen tudásunk szerint ártalmatlan módszer.
Ugyanakkor mostanában ismét inkább a törzsborogatás ajánlott, mivel kíméletesebb, és nem okoz hirtelen hõvesztést.
E módszernek veszélyével gyakorlatilag nem kell számolnunk, és nem utolsó sorban adott esetben éppen ezek segítségével csökkenthetõ oly mértékben a láz, hogy azután már nem kell annak következményével számolnunk.
Dr. Péter György

Kérdés:
Születése után örökbe fogadtunk egy kisfiút. A Baba a terhesség 40.hetében jött a világra, de fejlettsége csak a 37. hétnek felelt meg. Zárójelentésében a következõ kifejezések szerepeltek: Infectio perinatalis, Hypoglicaemia, Adaptatio difficilis. Azt mondták, hogy légzési nehézség lépett fel, ezért kellett inkubátorban egy napig lélegeztetni, majd további 5 napig megfigyelni a babát. Gyermekünk most múlt egy éves és még nem volt beteg, a kötelezõ védõoltásokat megkapta. Egy vírusfertõzés után krupp lépett fel nála. Kérdésem: a fent említett születési körülménynek van-e szerepe a krupp kialakulásában? A vér szerinti anyai nagymama súlyos asztmás, van-e összefüggés a kettõ között?
Válasz:
Elsõ kérdésére - legjobb tudásom szerint - nemleges a válaszom. A croup igen gyakori betegség, fertõzések kapcsán több, arra hajlamos gyermeknél felléphet. Vannak benne tehát alkati tényezõk, de a születés körüli fertõzés nem tartozik ide.
Az asthma kérdése már számomra nem ilyen egyértelmû, bár konkrét összefüggést nem tudok. Az asthmában a külsõ tényezõk mellett belsõ tényezõk is meghatározó szereppel bírnak, és ugyancsak vannak belsõ tényezõk a croupnál is, bizonyos allergiás készség feltételezhetõ.
Egyébként azt kell tudni a croupról, hogy a kor elõrehaladtával az arra való hajlam csökken, tehát az Önök gyermekénél is van esély arra, hogy azt "kinõje". Az egész kérdés meg akkor válik fontossá, ha a croup ismétlõdik, tehát egyetlen incidens alapján még nem kell ilyenben gondolkodni. Másrészt az is fontos, hogy a gyermek egészségi állapotának, jelen helyzetének
megítélésben, az aktuális betegség gyógyításában nem játszik szerepet az a megfontolás, amit kérdésével felvetett.
Dr. Péter György
2003.12.28


2002.07.15

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Legfrissebb kérdések

HELLP újra?

Üdvözlöm!7 hónapja született a kisfiam császárral, 37. hétre toxémia miatt.A műtét után lett HELLP szindrómám, ami miatt még egy napig küzdenem kellett, de szerencsére minden rendben volt. Sajnos egyedül nevelem a gyermekemet... A kérdésem az lenne, hogy ha a későbbiekben terveznék még egy gyereket (ugye másik apukától...) mennyi az esélyem egy újabb toxémiára? Több helyen hallottam, hogy ha más az apa, akkor nagyobb az esély? (nem igazán értem miért :( )Illetve érdemes-e elvégeztetnem a Leiden "tesztet", mert a családban előfordult már, és lehetséges, hogy ettől vagyok...  tovább »

Meddig kell vitamint szedni?

Jo napot. Olyan kerdesem lenne, hogy a 11.het elott egy nappal fog elfogyni a vitaminom, de uj csomaggal nem szeretnek venni. Eleg ha a 13.hetig csak folsavat szedek es magnerotot. Utana persze szedem a 2-es vitamint. Koszonom.

  tovább »

Vércukor 7 fölött

Tisztelt szakértő!A véleményét szeretném kérni a vércukorterhelés eredményemmel kapcsolatban. 75 grammos terhelés után a 2 órás cukorszintem 7.2. Ez alatta van a 7.8-as határnak, ennek ellenére nem minősül ez soknak? A védőnőm szerint, ha nem írták rá a leletre, hogy kontroll szükséges, akkor rendben van az eredmény. Viszont hallottam olyat, ahol 7 feletti értéknél már diétát írnak elő. Igyekszem ezután még jobban odafigyelni majd a szénhidrátra, de érdekelne az Ön véleménye is.Köszönettel:Bakuczné Tóth Csilla

  tovább »

Császár után természetesen

Kedves Doktor!2012 decemberben császármetszéssel született meg kisfiam (akkor 29 éves voltam). Problémamentes terhesség után, a terminus után 3 nappal magzatvízszivárgás gyanújával mentem be a kórházba. CTG-re kötöttek, ami alpján a szülés megindult, de nem éreztem semmit, tágulni sem tágultam. Burkot repesztettek, a magzatvíz mekóniumos volt és mivel még a természetes szüléstől fényévekre voltam, nem akartak kockáztatni, vágtak. 3800 grammal egészséges fiam született (én 50 kiló vagyok, később mondták, hogy a súlya miatt is volt esély a császárra). Műtét közben kiderült, hogy...  tovább »

A fogantatás időpontja

ÜDVÖZLÖM!! MELINDA VAGYOK AZT SZERETNÉM KÉRDEZNI ÖNTÖL HOHY MIKOR FOGANHAT MEG A BABA A CIKLUS SORÁNN VAN A KI AZT MONDJA A MENZESZ UTÁN 6.IK NAP KÖRÜL VAN AKI AZT A MENZESZ UTÁN A 14.IK NAP KÖRÜL NEM TUDOM SAJNOS SEGITSEN NEKEM NAGYON SZERETNÉNK BABÁT NEKEM ILYEN 26-28 MIKOR MILYEN A CIKLUSOM .HOGYAN SZÁMOLJAK A MENZESSZ UTÁN .? ELÖRE IS KÖSZÖNÖM ÜDV: MELINDA

  tovább »

   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 27 37 47 57 67 77 87 97   

X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Mi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóBabázz lazán! - TeakiadóKamaszmentő - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó