Rendelő

A köldökzsinór hossza

Kérdés:
Mikor szokott a baba nyakára tekeredni a köldökzsinór és mikor szokták ezt  észrevenni és mennyire veszélyes?
Válasz:
A köldökzsinór nyakra való tekeredése sokkal gyakoribb, mint azt a kismamák gondolnák. Én magam is tapasztalom, hogy mennyire félnek ettõl a szövõdménytõl a szülõnõk.
Mikor fordulhat elõ? Bármikor, bármely magzattal. Gyakoribb, amikor sok magzatvíz van, mert a babának több helye van forgolódni, (fõleg, ha nem túl nagy a csemete) és beletekeredik a zsinórba.
Kimutatható ultrahang vizsgálattal, de legtöbb esetben nem is szokták említeni, olyan általános dolog. Nagyon sok esetben csak a szülésnél látjuk meg, pedig vannak extrém esetek, amikor pl. háromszor van a nyakon a köldökzsinór.
Mi a megoldása? Ha ultrahangon észlelik, akkor semmit nem lehet tenni ellene, nincsenek házi praktikák, amivel le lehetne tekerni a zsinórt a nyakról, de nem is kell, mert nem gyõzöm hangsúlyozni, hogy legtöbbször semmi problémát nem okoz.
Szülés során akkor okoz gondot, ha a fájások hatására megfeszül a zsinór és eltérést okoz a magzat oxigenizációjában, így a szívhangban, de ez jól észlelhetõ a CTG vizsgálattal.
Ha a köldökzsinór eltérés nem okoz változást a szívhangban, akkor semmiképpen nem kell emiatt császármetszést végezni, már csak azért sem, mert általában ki sem derül.
Tóth Anna

Kérdés:
A 29. terhességi héten járunk. A legutóbbi ultrahang vizsgálatnál az orvos úgy látta, hogy a baba nyakára van tekeredve a köldökzsinór, ráadásul harántfekvésben is van. A kérdésem az lenne, hogy okozhat-e a baba számára bármilyen károsodást a nyakára tekeredõ köldökzsinór? Van-e rá esély, hogy "kitekeredjen " a zsinórból? A medencébe való befordulást mennyire nehezíti a nyakán lévõ köldökzsinór? Lehet-e valamit tenni?
Válasz:
Erre a kérdésre az internetrõl töltöttem le egy jellemzõ választ (fordítás tõlem)
From: D. Ashley Hill, M.D.
(anonymous@obgyn.net)
Sat, 26 Jul 1997 18:31:25 -0500 (CDT)
>6. Would an u/s have been helpful in recognizing a "cord problem"?

>6. Alkalmas-e az ultrahang vizsgálat a "köldökzsinór probléma" felismerésére?
Az ultrahang néhány esetben felismerheti a köldökzsinór problémát, de általában nem. Ehhez még annyit, hogy nem tudjuk, hogy monitorozzuk azt a terhességet, ahol az UH a kzs-t a magzat nyaka körül "látta".  A magzati halál ilyen esetekben valószínûleg gyorsan következik be, és nem gondolom, hogy lenne más útja a probléma megelõzésének, mint a folyamatos kórházi monitorizálás.  Az életben semmi sincs ingyen, beleértve az orvosi kezelést is, így a magzati életnek is ára van. Esetünkben  kb. 1000$-ba kerül egy napi kórházi kezelés, és tekintettel arra, hogy a terhességek 10-15%-ban a köldökzsinór a magzat nyakán van, gyorsan belátható, hogy ez mennyibe kerülne. És a 15%-ból csak nagyon ritka a magzat elhalás. Azaz jobb ellenõrzésre van szükség a helyzetnek a megoldásához.
Dr. Csákány M. György
2004.04.22

Kérdés:

Egy kérdés a szülésem óta nem hagy nyugodni: a lepény megszületése után a szülésznõ mutatta az engedélyemmel jelenlévõ orvostanhallgató lányoknak, hogy milyen szokatlanul rövid a köldökzsinór. Ezek szerint ebben is van valami "standard", és van amelyik hosszabb (és mondjuk könnyebben tekeredik rá a baba nyakára), és van rövidebb? (Az én babámnak minden ultrahangvizsgálaton a lába között volt a köldökzsinór.)

Válasz:
Persze, mindenre van átlagérték, erre is.  Való igaz, hogy a nagyon hosszú köldökzsinór úgy tud viselkedni, mint ama cica gombolyagja - de ez ritka. A nagyon rövid köldökzsinór veszélye, hogy születés közben a magzat a lepényt kénytelen magával húzni: idõelõtti lepényleválás, kivérzés - nem sorolom a borzalmakat. Gratulálok a kisbabához, és fogadja meg: a késõbbiekre ennek semmi jelentõsége nincs.
Dr. Nagy László

2002.05.09

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Legfrissebb kérdések

HELLP újra?

Üdvözlöm!7 hónapja született a kisfiam császárral, 37. hétre toxémia miatt.A műtét után lett HELLP szindrómám, ami miatt még egy napig küzdenem kellett, de szerencsére minden rendben volt. Sajnos egyedül nevelem a gyermekemet... A kérdésem az lenne, hogy ha a későbbiekben terveznék még egy gyereket (ugye másik apukától...) mennyi az esélyem egy újabb toxémiára? Több helyen hallottam, hogy ha más az apa, akkor nagyobb az esély? (nem igazán értem miért :( )Illetve érdemes-e elvégeztetnem a Leiden "tesztet", mert a családban előfordult már, és lehetséges, hogy ettől vagyok...  tovább »

Meddig kell vitamint szedni?

Jo napot. Olyan kerdesem lenne, hogy a 11.het elott egy nappal fog elfogyni a vitaminom, de uj csomaggal nem szeretnek venni. Eleg ha a 13.hetig csak folsavat szedek es magnerotot. Utana persze szedem a 2-es vitamint. Koszonom.

  tovább »

Vércukor 7 fölött

Tisztelt szakértő!A véleményét szeretném kérni a vércukorterhelés eredményemmel kapcsolatban. 75 grammos terhelés után a 2 órás cukorszintem 7.2. Ez alatta van a 7.8-as határnak, ennek ellenére nem minősül ez soknak? A védőnőm szerint, ha nem írták rá a leletre, hogy kontroll szükséges, akkor rendben van az eredmény. Viszont hallottam olyat, ahol 7 feletti értéknél már diétát írnak elő. Igyekszem ezután még jobban odafigyelni majd a szénhidrátra, de érdekelne az Ön véleménye is.Köszönettel:Bakuczné Tóth Csilla

  tovább »

Császár után természetesen

Kedves Doktor!2012 decemberben császármetszéssel született meg kisfiam (akkor 29 éves voltam). Problémamentes terhesség után, a terminus után 3 nappal magzatvízszivárgás gyanújával mentem be a kórházba. CTG-re kötöttek, ami alpján a szülés megindult, de nem éreztem semmit, tágulni sem tágultam. Burkot repesztettek, a magzatvíz mekóniumos volt és mivel még a természetes szüléstől fényévekre voltam, nem akartak kockáztatni, vágtak. 3800 grammal egészséges fiam született (én 50 kiló vagyok, később mondták, hogy a súlya miatt is volt esély a császárra). Műtét közben kiderült, hogy...  tovább »

A fogantatás időpontja

ÜDVÖZLÖM!! MELINDA VAGYOK AZT SZERETNÉM KÉRDEZNI ÖNTÖL HOHY MIKOR FOGANHAT MEG A BABA A CIKLUS SORÁNN VAN A KI AZT MONDJA A MENZESZ UTÁN 6.IK NAP KÖRÜL VAN AKI AZT A MENZESZ UTÁN A 14.IK NAP KÖRÜL NEM TUDOM SAJNOS SEGITSEN NEKEM NAGYON SZERETNÉNK BABÁT NEKEM ILYEN 26-28 MIKOR MILYEN A CIKLUSOM .HOGYAN SZÁMOLJAK A MENZESSZ UTÁN .? ELÖRE IS KÖSZÖNÖM ÜDV: MELINDA

  tovább »

   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 27 37 47 57 67 77 87 97   

X
EZT MÁR OLVASTAD?