Rendelő

Sérv terhesség alatt


Kérdés:
Az elsõ terhességemnél a 33. héten sérvet észleltek, ami meglehetõsen fájdalmas volt és kidudorodott, fõleg állás közben. A szülés után teljesen észrevétlenné vált. Az orvos azt mondta, hogy nem érdemes vele foglalkozni.  Most a 23. terhességi héttõl ismét kezdek némi nyomást érezni azon a helyen ahol a sérvem volt, de egyáltalán nem látni, hogy ott lenne. Lehetséges, hogy ismét ki fog újulni? És ha igen, akkor van e remény arra , hogy a szülés után meg fog szûnni a fájdalom?
Válasz:

Tévedés azt hinni, hogy a szülés után a sérv magától meggyógyul, legfeljebb a hasi nyomás megszûntével a tünetek csökkenek, esetleg szûnnek. De a nyitott sérvkapu, a hasfal gyenge pontja megmarad.
A szülés után, de még az újabb baba vállalása elõtt célszerû lett volna megoperáltatni. Mivel ez nem történt, be kell tartania az elõzõ terhességénél életben volt rendszabályokat és bízni, hogy nem történik semmi baj, pl. nem következik be kizáródás. Aztán a szülés után ne felejtse el rendbe tetetni!

Dr. Nagy László

Kérdés:
27 hetes terhes vagyok és kijött a sérvem. Már gyermekkoromban is voltak problémáim, de mûtétre eddig még nem került sor. Most kb. ujjnyi nagyságú. Kérdésem az lenne, hogy mennyire befolyásolja ez a további terhességemet és a szülést?
Válasz:
Csak azt nem írja meg, hogy hol van a sérve... Általánosságban az a jellemzõ, hogy a hasi nyomás fokozódása nem tesz jót a sérveknek, ugyanakkor a legfélõbb szövõdmény, a sérv kizáródása csak egyes típusokra jellemzõ.
Amit gyermekkora óta ismernek és nem tartottak szükségesnek megoperálni, az vélhetõleg a jobbik fajtába tartozik. Kerülje mindazt, ami nagy hasûri nyomásfokozódáshoz vezet, magánál a szülésnél ez nem szokott központi probléma lenni, ha igen: közel a segítség.
A lényeg: orvosa tudjon róla. A kizáródásra hajlamos sérveknél a szülésvezetés eltérhet a szokásostól, de ez nem feltétlen jelent császármetszést.
Dr. Nagy László

Kérdés:
29 hetes kismama vagyok, nem rég kiderült, hogy (lágyék?) sérvem van. Kérdésem: A terhesség alatt lehet-e ezt mûteni? Ha nem, hogyan tudok majd szülni?
Válasz:
Kérdés, mekkora, milyen fajta, magyarul kell-e tartani a kizáródásától? Ha ez felmerül, célszerû minél elõbb megoperálni, ez ma rutin beavatkozás. Mindenképpen a császáros szülés valószínûsége magasabb az ön esetében.
Dr. Nagy László

Kérdés:
34 hetes terhes vagyok és két hete, szúró, égetõ fájdalmat érzek a köldökömnél. Ma a nõgyógyászom megállapította, hogy köldöksérvem van, ellene nagyon tenni nem lehet, de szülés után lehet, hogy meg kell mûteni. Szeretném megtudni, mi is ez a sérv, milyen kockázatokkal járhat a hátralévõ idõben és a szülésnél. És vajon miért alakult ki?
Válasz:
A sérvek mindig a hasfal gyengeségébõl adódnak, itt is errõl van szó. Valóban a szülés után kell megítélni, hogy szükség van-e mûtétre, addig teendõ nincs. Ha akutan szúró fájdalmat okozna, és komoly rosszullétet, akkor kell orvoshoz fordulni, de ez aligha valószínû.
Dr. Ács Nándor

Kérdés:
Egy hete köldöksérvet diagnosztizáltak nálam, melyet lassan, de biztosan meg kéne mûteni (ezt a sebész mondja). A sérv nem nagy, bár néha, hirtelen mozdulatokra igen-igen fáj. Kérdésem a következõ: vállalhatok -e biztonsággal terhességet, vagy mihamarabb végeztessem el az operációt?
Válasz:
A sérvekkel általában az a helyzet, hogy, ha panaszokat okoznak, akkor meg kell a sérvet operálni. Különösen igaz ez, ha terhességet tervez, mindenképpen azt javasolnám, hogy elõtte oldják meg a sérvet, ne a terhesség során okozzon komoly szövõdményt.
Dr. Ács Nándor
2003.02.13

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Legfrissebb kérdések

HELLP újra?

Üdvözlöm!7 hónapja született a kisfiam császárral, 37. hétre toxémia miatt.A műtét után lett HELLP szindrómám, ami miatt még egy napig küzdenem kellett, de szerencsére minden rendben volt. Sajnos egyedül nevelem a gyermekemet... A kérdésem az lenne, hogy ha a későbbiekben terveznék még egy gyereket (ugye másik apukától...) mennyi az esélyem egy újabb toxémiára? Több helyen hallottam, hogy ha más az apa, akkor nagyobb az esély? (nem igazán értem miért :( )Illetve érdemes-e elvégeztetnem a Leiden "tesztet", mert a családban előfordult már, és lehetséges, hogy ettől vagyok...  tovább »

Meddig kell vitamint szedni?

Jo napot. Olyan kerdesem lenne, hogy a 11.het elott egy nappal fog elfogyni a vitaminom, de uj csomaggal nem szeretnek venni. Eleg ha a 13.hetig csak folsavat szedek es magnerotot. Utana persze szedem a 2-es vitamint. Koszonom.

  tovább »

Vércukor 7 fölött

Tisztelt szakértő!A véleményét szeretném kérni a vércukorterhelés eredményemmel kapcsolatban. 75 grammos terhelés után a 2 órás cukorszintem 7.2. Ez alatta van a 7.8-as határnak, ennek ellenére nem minősül ez soknak? A védőnőm szerint, ha nem írták rá a leletre, hogy kontroll szükséges, akkor rendben van az eredmény. Viszont hallottam olyat, ahol 7 feletti értéknél már diétát írnak elő. Igyekszem ezután még jobban odafigyelni majd a szénhidrátra, de érdekelne az Ön véleménye is.Köszönettel:Bakuczné Tóth Csilla

  tovább »

Császár után természetesen

Kedves Doktor!2012 decemberben császármetszéssel született meg kisfiam (akkor 29 éves voltam). Problémamentes terhesség után, a terminus után 3 nappal magzatvízszivárgás gyanújával mentem be a kórházba. CTG-re kötöttek, ami alpján a szülés megindult, de nem éreztem semmit, tágulni sem tágultam. Burkot repesztettek, a magzatvíz mekóniumos volt és mivel még a természetes szüléstől fényévekre voltam, nem akartak kockáztatni, vágtak. 3800 grammal egészséges fiam született (én 50 kiló vagyok, később mondták, hogy a súlya miatt is volt esély a császárra). Műtét közben kiderült, hogy...  tovább »

A fogantatás időpontja

ÜDVÖZLÖM!! MELINDA VAGYOK AZT SZERETNÉM KÉRDEZNI ÖNTÖL HOHY MIKOR FOGANHAT MEG A BABA A CIKLUS SORÁNN VAN A KI AZT MONDJA A MENZESZ UTÁN 6.IK NAP KÖRÜL VAN AKI AZT A MENZESZ UTÁN A 14.IK NAP KÖRÜL NEM TUDOM SAJNOS SEGITSEN NEKEM NAGYON SZERETNÉNK BABÁT NEKEM ILYEN 26-28 MIKOR MILYEN A CIKLUSOM .HOGYAN SZÁMOLJAK A MENZESSZ UTÁN .? ELÖRE IS KÖSZÖNÖM ÜDV: MELINDA

  tovább »

   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 27 37 47 57 67 77 87 97   

X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Nem születtél anyának! - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóBabázz lazán! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó