Rendelő

Születés tüdogyulladással


Kérdés:

Kérdésünk az lenne, hogy a babánk 40. hétre született tüdõgyulladással, és az orvosok nem tudtak kielégítõ választ adni.

Válasz:
Az újszülött korban jelentkezõ tüdõgyulladásnak számos oka lehet.  A fertõzés ill. a kórokozók átjuthatnak az anyából a magzatba a méhlepényen keresztül a véráram útján. Történhet a fertõzés a szülés során. Ritkán még zárt burok mellett fertõzõdhet be a magzatvíz, de jóval gyakoribb az  burokrepedés után fõleg ha az korai, tehát az jóval a szülés elõtt történik. A szülés során az újszülött belélegzi az elsõ légzõ mozgásokkal ezt a fertõzött magzatvizet. De ugyanígy vért, magzati székletet is - amely a magzatvízzel keveredik- belélegezhet. Ez utóbbi különösen súlyos gyulladást okozhat. Az újszülött fertõzõdhet a szülõcsatornában , gáton levõ kórokozókkal is. A születés közben ill. után a baba ellátásakor a légutak leszívása, tisztítása közben is történhet fertõzés.    A fenti esetekben történnek az ún korai újszülött kori fertõzések, amelyek általában a szülés után 72 órán belül, de akár a szülés elõtt, vagy közben is okozhatnak tüneteket.  Viszonylag gyakran alakul ki tüdõgyulladás a születés után intenzív osztályon ápolt csecsemõk között, amelyeknek szintén számos oka van. Ezek a babák eleve betegek, sokszor súlyos állapotban élesztés után kerülnek oda, másrészt fertõzõdhetnek az eszközöktõl az ápoló személyzettõl a látogató anyától. A fertõzés kimenetele függ attól hogy az mikor történik, milyen típusú és mennyiségû kórokozóval, függ az újszülött immun állapotától, hogy azt valamilyen társuló betegség, vagy fejlõdési rendellenesség kíséri-e. Különösen veszélyeztetettek a koraszülött és kis súlyú babák. Közöttük több a fiú.

Dr. Gömöri Ágnes2002.05.28

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Legfrissebb kérdések

HELLP újra?

Üdvözlöm!7 hónapja született a kisfiam császárral, 37. hétre toxémia miatt.A műtét után lett HELLP szindrómám, ami miatt még egy napig küzdenem kellett, de szerencsére minden rendben volt. Sajnos egyedül nevelem a gyermekemet... A kérdésem az lenne, hogy ha a későbbiekben terveznék még egy gyereket (ugye másik apukától...) mennyi az esélyem egy újabb toxémiára? Több helyen hallottam, hogy ha más az apa, akkor nagyobb az esély? (nem igazán értem miért :( )Illetve érdemes-e elvégeztetnem a Leiden "tesztet", mert a családban előfordult már, és lehetséges, hogy ettől vagyok...  tovább »

Meddig kell vitamint szedni?

Jo napot. Olyan kerdesem lenne, hogy a 11.het elott egy nappal fog elfogyni a vitaminom, de uj csomaggal nem szeretnek venni. Eleg ha a 13.hetig csak folsavat szedek es magnerotot. Utana persze szedem a 2-es vitamint. Koszonom.

  tovább »

Vércukor 7 fölött

Tisztelt szakértő!A véleményét szeretném kérni a vércukorterhelés eredményemmel kapcsolatban. 75 grammos terhelés után a 2 órás cukorszintem 7.2. Ez alatta van a 7.8-as határnak, ennek ellenére nem minősül ez soknak? A védőnőm szerint, ha nem írták rá a leletre, hogy kontroll szükséges, akkor rendben van az eredmény. Viszont hallottam olyat, ahol 7 feletti értéknél már diétát írnak elő. Igyekszem ezután még jobban odafigyelni majd a szénhidrátra, de érdekelne az Ön véleménye is.Köszönettel:Bakuczné Tóth Csilla

  tovább »

Császár után természetesen

Kedves Doktor!2012 decemberben császármetszéssel született meg kisfiam (akkor 29 éves voltam). Problémamentes terhesség után, a terminus után 3 nappal magzatvízszivárgás gyanújával mentem be a kórházba. CTG-re kötöttek, ami alpján a szülés megindult, de nem éreztem semmit, tágulni sem tágultam. Burkot repesztettek, a magzatvíz mekóniumos volt és mivel még a természetes szüléstől fényévekre voltam, nem akartak kockáztatni, vágtak. 3800 grammal egészséges fiam született (én 50 kiló vagyok, később mondták, hogy a súlya miatt is volt esély a császárra). Műtét közben kiderült, hogy...  tovább »

A fogantatás időpontja

ÜDVÖZLÖM!! MELINDA VAGYOK AZT SZERETNÉM KÉRDEZNI ÖNTÖL HOHY MIKOR FOGANHAT MEG A BABA A CIKLUS SORÁNN VAN A KI AZT MONDJA A MENZESZ UTÁN 6.IK NAP KÖRÜL VAN AKI AZT A MENZESZ UTÁN A 14.IK NAP KÖRÜL NEM TUDOM SAJNOS SEGITSEN NEKEM NAGYON SZERETNÉNK BABÁT NEKEM ILYEN 26-28 MIKOR MILYEN A CIKLUSOM .HOGYAN SZÁMOLJAK A MENZESSZ UTÁN .? ELÖRE IS KÖSZÖNÖM ÜDV: MELINDA

  tovább »

   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 27 37 47 57 67 77 87 97   

X
EZT MÁR OLVASTAD?
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó