| Gyermek életkora - hónap (tápszeres babák) | Gyümölcsök | Zöldségek | Húsfélék | Tej és tejtermékek | Gabonafélék | Egyéb |
| 6 ( 4) | alma, őszibarack, meggy | burgonya, bio-sárgarépa, sütőtök, cékla, gesztenye | Gluténmentesga-bonafélék, rizs- és kukoricapehely, Sinlac | |||
| 7 (6) | banán, körte | cukkini, saláta, brok-koli, fehérrépa, pasz-ternak, zeller, spárga, tök, kelbimbó, paszíro-zott zöldborsó, uborka (sütve vagy főzve) | csirke, pulyka | egy kk étolaj / 1 dl főzelékbe, petrezselyem, zellerlevél, kapor, metélőhagyma | ||
| 8-9 | szilva, ringló, sárgabarack, görögdinnye, sárgadinnye, cseresznye | karalábé, kelkáposzta, karfiol, zöldborsó (héjjal is), csicsóka, vörös- és fokhagyma (sütve vagy főzve) | marha, sertés, csirkemáj (legfeljebb egyszer hetente) | kefír, natúr joghurt, túró, sajt kis mennyiségben* főzelék v. gyümölcs kiegészítéseként | búza, zab, árpa, rozs*, rizs | bazsalikom, kakukkfű, borsikafű, borsmenta, szurokfű, citromfű, lestyán (kis mennyiségben) |
| 10-11 | káposzta, padlizsán, rebarbara, mángold, zöldbab, spenót vagy sóska (heti egyszer), | |||||
| betöltött 12 | citrusfélék | uborka, retek, lencse, sárgaborsó, bab, csicseriborsó, paprika, paradicsom | halak | vaj, tejszín, tejföl, kecsketej, juhtúró, juhsajt, tejpép, tehéntej | teljes kiörlésű gabonák, köles, hajdina, szója | olajos magvak (darálva), gyógynövény teák (men-ta, citromfű, csalán), gyü-mölcsteák, tojás (először főtt sárgája heti 1-2x, később a fehérje is), méz |
| 18 | kiwi, ribiszke, sze-der, egres, áfonya, málna, eper, ana-nász, mangó stb. | |||||
| 2 éves | csonthéjasok egyben (kimagvazva korábban is lehet) | nyers répa | olajos magvak egészben | |||
| 3 éves | földimogyoró | |||||
| *Ha előfordult allergiás megbetegedés a családban, a tejtermékek és gluténtartalmú termékek bevezetését egy éves kor betöltése után lehet megkezdeni. | ||||||