A baba portál - Babanet.hu

Gyors sajtos ropogós zöldfűszeres mártogatóssal

Ez a sajtos ropogós egyszerű, gyors, mégis ellenállhatatlan. Vendégvárónak, filmezős estéhez vagy csak úgy, „mert jól esne” alkalmakra is tökéletes.

Van az a helyzet, amikor hirtelen megkívánunk valami sósat, ropogósat, de sem időnk, sem kedvünk nincs hosszas sütögetéshez. Ilyenkor jön jól egy olyan recept, ami pár alapanyagból, tényleg negyedóra alatt az asztalon van, és még a sütőt sem kell órákig előmelegíteni.

A sajtos ropogós hozzávalói

  • 230 g finomliszt

  • 130 g margarin

  • 1,5 evőkanál tejföl

  • 2 teáskanál só

  • 2 tojás

  • 100 g reszelt füstölt sajt

  • 70 g reszelt gouda sajt

A sajtos ropogós elkészítése

A lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a margarint, a tejfölt és a sót. Az egyik tojást beleütjük, végül hozzákeverjük a reszelt füstölt sajtot. Az egészet alaposan összegyúrjuk, amíg sima, jól kezelhető tésztát nem kapunk.

Ha van időnk, a tésztát fóliába csomagolva legalább egy órára hűtőbe tesszük, hogy könnyebben nyújtható legyen és szebb állagúra süljön. Ha sietünk, akkor neki is állhatunk a nyújtásnak, pihentetés nélkül is működni fog.

A tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk. A másik tojást felverjük, megkenjük vele a tészta tetejét, majd egyenletesen rászórjuk a reszelt gouda sajtot. Derelyevágóval vagy késsel vékony csíkokra vágjuk, sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk.

Előmelegített sütőben 180 °C-on aranybarnára sütjük. Hagyjuk kicsit kihűlni – így lesz igazán ropogós.

Gyors tejfölös–zöldfűszeres mártogatós

Hozzávalók:

  • 2 dl tejföl

  • 1 gerezd fokhagyma (reszelve)

  • 1 evőkanál apróra vágott friss petrezselyem vagy snidling

  • só, bors ízlés szerint

  • pár csepp citromlé

Elkészítés:

A tejfölt egy tálban elkeverjük a fokhagymával, a zöldfűszerrel, sózzuk, borsozzuk, majd pár csepp citromlével felfrissítjük. Hűtőben 10 perc pihentetés után még finomabb, de azonnal is kínálható a sajtos ropogós mellé.

Babanet, 2025. december 15.

 
X
EZT MÁR OLVASTAD?