A baba portál - Babanet.hu

A legfinomabb almás pite - ahogy a nagyi készítette

Nincs is jobb, mint amikor a konyhát belengi a frissen sült almás pite illata, és a család türelmetlenül várja, hogy végre szeleteljük a még meleg sütit.

A nagyi almás pitéjénél kevés jobb dolog van, főleg egy hűvös, őszi napon!

A legfinomabb almás pite hozzávalói:

A tésztához:

  • 40 dkg liszt

  • 25 dkg hideg vaj

  • 10 dkg cukor

  • 1 csipet só

  • 1 tojás

  • 2–3 evőkanál hideg víz

Az almás töltelékhez:

  • 1 kg savanykás alma

  • 3–4 evőkanál cukor (ízlés szerint)

  • 2 teáskanál őrölt fahéj

  • 1 evőkanál citromlé

  • 1 csomag vaníliás cukor

  • 2 evőkanál búzadara vagy étkezési keményítő (hogy a leve ne áztassa el a tésztát)

A tetejére:

  • Porcukor a szóráshoz

Az almás pite elkészítése

A tésztához a lisztet, a hideg vajat, a cukrot és a csipet sót morzsalékosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojást és a hideg vizet, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Ha túl lágy lenne, tegyük a hűtőbe 30 percre.

A tepsit kivajazzuk, majd a tészta felét kinyújtjuk és a tepsi aljára simítjuk, úgy, hogy a szélekre is jusson. A töltelékhez az almát meghámozzuk, lereszeljük vagy apró kockákra vágjuk, meglocsoljuk citromlével, majd a cukorral, fahéjjal, vaníliás cukorral és a búzadarával összekeverjük.

A tésztára kanalazzuk egyenletesen, majd a maradék tésztát kinyújtjuk és a tetejére borítjuk, széleit finoman lenyomkodjuk.

Előmelegített sütőben, 180 °C-on kb. 40–45 percig sütjük, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz.

Hagyjuk kicsit hűlni, majd porcukorral megszórva kínáljuk.

Babanet, 2025. október 11.

 
Címkék:  

alma

süti

recept

X
EZT MÁR OLVASTAD?