A legfinomabb almás pite - ahogy a nagyi készítette

Nincs is jobb, mint amikor a konyhát belengi a frissen sült almás pite illata, és a család türelmetlenül várja, hogy végre szeleteljük a még meleg sütit.
A nagyi almás pitéjénél kevés jobb dolog van, főleg egy hűvös, őszi napon!
A legfinomabb almás pite hozzávalói:
A tésztához:
-
40 dkg liszt
-
25 dkg hideg vaj
-
10 dkg cukor
-
1 csipet só
-
1 tojás
-
2–3 evőkanál hideg víz
Az almás töltelékhez:
-
1 kg savanykás alma
-
3–4 evőkanál cukor (ízlés szerint)
-
2 teáskanál őrölt fahéj
-
1 evőkanál citromlé
-
1 csomag vaníliás cukor
-
2 evőkanál búzadara vagy étkezési keményítő (hogy a leve ne áztassa el a tésztát)
A tetejére:
-
Porcukor a szóráshoz
Az almás pite elkészítése
A tésztához a lisztet, a hideg vajat, a cukrot és a csipet sót morzsalékosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojást és a hideg vizet, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Ha túl lágy lenne, tegyük a hűtőbe 30 percre.
A tepsit kivajazzuk, majd a tészta felét kinyújtjuk és a tepsi aljára simítjuk, úgy, hogy a szélekre is jusson. A töltelékhez az almát meghámozzuk, lereszeljük vagy apró kockákra vágjuk, meglocsoljuk citromlével, majd a cukorral, fahéjjal, vaníliás cukorral és a búzadarával összekeverjük.
A tésztára kanalazzuk egyenletesen, majd a maradék tésztát kinyújtjuk és a tetejére borítjuk, széleit finoman lenyomkodjuk.
Előmelegített sütőben, 180 °C-on kb. 40–45 percig sütjük, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz.
Hagyjuk kicsit hűlni, majd porcukorral megszórva kínáljuk.
Babanet, 2025. október 11.













