A baba portál - Babanet.hu

Itt a legfinomabb rácponty receptje!

A rácponty nem véletlenül számít a magyar konyha egyik nagy kedvencének: szaftos, fűszeres étel, aminek karácsonykor ott a helye az ünnepi asztalon!

A jó rácponty titka az arányokon múlik: nem szabad túlzsúfolni, a paprika, a paradicsom és a szalonna pedig csak kísérő - ha ezek rendben vannak, biztos, hogy sikered lesz! Ez a recept klasszikus alapokon nyugszik, nem túlfűszerezett, nem tocsog, a ponty pedig omlós marad.

Hozzávalók (4–5 főre)

  • 80 dkg pontyfilé, szeletekre vágva

  • 1 kg burgonya

  • 2 nagy fej vöröshagyma

  • 3–4 db zöldpaprika

  • 3 db paradicsom

  • 15 dkg füstölt szalonna

  • 2 gerezd fokhagyma

  • 1,5 teáskanál édes pirospaprika

  • frissen őrölt fekete bors

  • 1 teáskanál őrölt kömény

  • 4 dl tejföl

  • 2 evőkanál olaj (ha kell)

A rácponty elkészítése

A burgonyát héjában, sós vízben megfőzzük, majd meghámozzuk és kb. fél centi vastagra szeleteljük. A pontyot megtisztítjuk, leitatjuk róla a vizet, majd besózzuk, enyhén borsozzuk, és félretesszük, amíg elkészül az alap.

A szalonnát apró kockákra vágjuk, serpenyőben kisütjük a zsírját. A pörcöt félretesszük, a zsiradékon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a felszeletelt paprikát és paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk köménnyel, majd lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a pirospaprikát és a zúzott fokhagymát. Nem főzzük szét: ez egy szaftos, lecsós alap legyen.

Egy közepes méretű tepsit vékonyan kikenünk zsiradékkal. Az aljára egy réteg krumpli kerül, erre jön a lecsós keverék fele, majd tejföllel meglocsoljuk. Erre újabb réteg krumpli következik, majd a maradék lecsó és még egy kevés tejföl. A tetejére fektetjük a pontyszeleteket, végül megkenjük a maradék tejföllel, és megszórjuk a félretett szalonnapörccel.

180 fokra előmelegített sütőben kb. 35 percig sütjük.

Babanet, 2025. december 19.

 
X
EZT MÁR OLVASTAD?