Itt a legfinomabb rácponty receptje!

A rácponty nem véletlenül számít a magyar konyha egyik nagy kedvencének: szaftos, fűszeres étel, aminek karácsonykor ott a helye az ünnepi asztalon!
A jó rácponty titka az arányokon múlik: nem szabad túlzsúfolni, a paprika, a paradicsom és a szalonna pedig csak kísérő - ha ezek rendben vannak, biztos, hogy sikered lesz! Ez a recept klasszikus alapokon nyugszik, nem túlfűszerezett, nem tocsog, a ponty pedig omlós marad.
Hozzávalók (4–5 főre)
-
80 dkg pontyfilé, szeletekre vágva
-
1 kg burgonya
-
2 nagy fej vöröshagyma
-
3–4 db zöldpaprika
-
3 db paradicsom
-
15 dkg füstölt szalonna
-
2 gerezd fokhagyma
-
1,5 teáskanál édes pirospaprika
-
só
-
frissen őrölt fekete bors
-
1 teáskanál őrölt kömény
-
4 dl tejföl
-
2 evőkanál olaj (ha kell)
A rácponty elkészítése
A burgonyát héjában, sós vízben megfőzzük, majd meghámozzuk és kb. fél centi vastagra szeleteljük. A pontyot megtisztítjuk, leitatjuk róla a vizet, majd besózzuk, enyhén borsozzuk, és félretesszük, amíg elkészül az alap.
A szalonnát apró kockákra vágjuk, serpenyőben kisütjük a zsírját. A pörcöt félretesszük, a zsiradékon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a felszeletelt paprikát és paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk köménnyel, majd lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a pirospaprikát és a zúzott fokhagymát. Nem főzzük szét: ez egy szaftos, lecsós alap legyen.
Egy közepes méretű tepsit vékonyan kikenünk zsiradékkal. Az aljára egy réteg krumpli kerül, erre jön a lecsós keverék fele, majd tejföllel meglocsoljuk. Erre újabb réteg krumpli következik, majd a maradék lecsó és még egy kevés tejföl. A tetejére fektetjük a pontyszeleteket, végül megkenjük a maradék tejföllel, és megszórjuk a félretett szalonnapörccel.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 35 percig sütjük.
Babanet, 2025. december 19.













