Egyszerű és nagyon finom sütőtökös pohárkrém

Ez a sütőtökös pohárkrém nemcsak jól mutat, hanem percek alatt elkészül, és a maradék sült tököt is új életre kelti. Krémes, illatos, enyhén fűszeres – pont annyira őszi, amennyire egy kuckózós délután megkívánja.
Az ősz egyik legédesebb ajándéka a sütőtök, amit most egy krémes, poharas desszertben mutatunk meg nektek. Külön jó hír, hogy a receptet könnyen a saját ízlésünkre szabhatjuk: készülhet mascarponéval, joghurttal, a tetejére pedig kerülhet pirított dió, granola vagy egy kevés méz.
Akár vendégvárónak, akár gyors hétköznapi desszertnek szánjuk, ezzel a sütőtökös pohárkrémmel nem lehet mellényúlni.
A sütőtökös pohárkrém hozzávalói (4 adaghoz)
-
300 g sült sütőtök, pürésítve
-
250 g mascarpone vagy natúr görög joghurt
-
2 ek méz vagy juharszirup
-
1 tk vaníliakivonat
-
1 mk őrölt fahéj
-
1 csipet szerecsendió
-
8 db keksz (pl. zabkeksz vagy vajas keksz)
-
2 ek durvára vágott dió vagy granola a tetejére
A sütőtökös pohárkrém elkészítése
A sült, kihűlt sütőtököt pürésítjük, majd összekeverjük a mascarponéval, a mézzel, a vaníliával és a fűszerekkel, amíg sima, krémes állagot kapunk.
A kekszeket összetörjük, és a poharak aljára rétegezzük. Erre kerül egy adag sütőtökös krém, majd ismét egy vékony kekszréteg.
A tetejére még egy réteg krémet kanalazunk, végül megszórjuk a dióval vagy a granolával.
Tálalás előtt érdemes legalább fél órát hűtőben pihentetni, hogy az ízek jól összeérjenek.
Babanet, 2025. október 31.











