A baba portál - Babanet.hu

Ez az ősz legfinomabb almás palacsinta receptje!

Ez a palacsinta egy kicsit más, mint a klasszikus – itt az alma nem töltelékként kerül a tésztába, hanem bele van sütve. Egy csésze tea mellé, tízóraira, uzsonnára vagy a családnak reggelire is tökéletes.

Az alma az egyik legkedveltebb őszi gyümölcs – és nem véletlenül! Tele van rosttal, vitaminokkal és antioxidánsokkal, így remek választás a hűvösebb hónapokban, amikor a szervezetünknek extra támogatásra van szüksége. A benne található pektin segíti az emésztést, a C-vitamin erősíti az immunrendszert, a gyümölcs természetes cukortartalma pedig energiát ad.

Ha szereted az almás édességeket, ezt a receptet mindenképpen próbáld ki!

Hozzávalók kb. 10 darab almás palacsintához

  • 2 közepes alma (reszelve)

  • 2 tojás

  • 250 ml tej

  • 100 ml szóda

  • 250 g finomliszt

  • 1 evőkanál cukor

  • 1 csipet só

  • ½ mokkáskanál fahéj

  • 1 teáskanál sütőpor

  • 1 evőkanál olaj a tésztába

  • Olaj a sütéshez

Az almás palacsinta elkészítése

A tojásokat egy nagy tálban habosra keverjük a cukorral és egy csipet sóval. Hozzáöntjük a tejet, majd fokozatosan belekeverjük a lisztet, a sütőport és a fahéjat. Addig keverjük, amíg sima, csomómentes tésztát kapunk.

Az almákat meghámozzuk, lereszeljük, és enyhén kinyomkodjuk a levüket – épp csak annyira, hogy ne áztassa el a tésztát. Az almát ezután beleforgatjuk a palacsintatésztába, majd hozzáadjuk az olajat.

Egy serpenyőt felforrósítunk, kevés olajat vagy vajat teszünk bele, és egy merőkanálnyi tésztát öntünk a közepére. Kicsit elsimítjuk, hogy szép, kör alakú legyen. Közepes lángon 1-2 percig sütjük az egyik oldalát, amíg aranybarna foltok jelennek meg rajta, majd óvatosan megfordítjuk, és még egy percig sütjük a másik oldalát is.

A palacsintákat melegen, juharsziruppal, mézzel vagy almapürével és porcukorral is tálalhatjuk, és egy marék aprított dióval vagy mandulával is megszórhatjuk.

Babanet, 2025. október 19.

 
X
EZT MÁR OLVASTAD?