Ez az ősz legfinomabb almás palacsinta receptje!

Ez a palacsinta egy kicsit más, mint a klasszikus – itt az alma nem töltelékként kerül a tésztába, hanem bele van sütve. Egy csésze tea mellé, tízóraira, uzsonnára vagy a családnak reggelire is tökéletes.
Az alma az egyik legkedveltebb őszi gyümölcs – és nem véletlenül! Tele van rosttal, vitaminokkal és antioxidánsokkal, így remek választás a hűvösebb hónapokban, amikor a szervezetünknek extra támogatásra van szüksége. A benne található pektin segíti az emésztést, a C-vitamin erősíti az immunrendszert, a gyümölcs természetes cukortartalma pedig energiát ad.
Ha szereted az almás édességeket, ezt a receptet mindenképpen próbáld ki!
Hozzávalók kb. 10 darab almás palacsintához
-
2 közepes alma (reszelve)
-
2 tojás
-
250 ml tej
-
100 ml szóda
-
250 g finomliszt
-
1 evőkanál cukor
-
1 csipet só
-
½ mokkáskanál fahéj
-
1 teáskanál sütőpor
-
1 evőkanál olaj a tésztába
-
Olaj a sütéshez
Az almás palacsinta elkészítése
A tojásokat egy nagy tálban habosra keverjük a cukorral és egy csipet sóval. Hozzáöntjük a tejet, majd fokozatosan belekeverjük a lisztet, a sütőport és a fahéjat. Addig keverjük, amíg sima, csomómentes tésztát kapunk.
Az almákat meghámozzuk, lereszeljük, és enyhén kinyomkodjuk a levüket – épp csak annyira, hogy ne áztassa el a tésztát. Az almát ezután beleforgatjuk a palacsintatésztába, majd hozzáadjuk az olajat.
Egy serpenyőt felforrósítunk, kevés olajat vagy vajat teszünk bele, és egy merőkanálnyi tésztát öntünk a közepére. Kicsit elsimítjuk, hogy szép, kör alakú legyen. Közepes lángon 1-2 percig sütjük az egyik oldalát, amíg aranybarna foltok jelennek meg rajta, majd óvatosan megfordítjuk, és még egy percig sütjük a másik oldalát is.
A palacsintákat melegen, juharsziruppal, mézzel vagy almapürével és porcukorral is tálalhatjuk, és egy marék aprított dióval vagy mandulával is megszórhatjuk.
Babanet, 2025. október 19.











