Karácsonyi mézeskalács, amit a gyerekkel is könnyen elkészíthetsz

A karácsonyi mézeskalács nemcsak az illata és az íze miatt szerethető, hanem azért is, mert a készítése igazi élmény a kicsikkel.
Ez a recept nem a tökéletességről szól, hanem a közösen eltöltött időről – és arról az illatról, ami egy pillanat alatt karácsonyt varázsol a konyhába. A tészta jól formázható, a fűszerezése klasszikus, nem túl intenzív, így a kisebbek is bátran ehetik.
A mézeskalács hozzávalói (kb. 40–50 darabhoz)
-
40 dkg finomliszt
-
15 dkg porcukor
-
1 csomag mézeskalács fűszerkeverék
-
1 teáskanál őrölt fahéj
-
1 teáskanál szódabikarbóna
-
1 csipet só
-
2 tojás
-
12 dkg vaj
-
20 dkg méz
A díszítéshez (opcionális):
-
porcukor
-
pár csepp citromlé vagy víz
-
színes cukorgyöngyök, dekorációk
A mézeskalács készítése
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a porcukrot, a fűszereket, a szódabikarbónát és a sót. Egy kisebb lábasban, alacsony lángon olvaszd össze a vajat és a mézet, majd hagyd langyosra hűlni. Add hozzá a tojásokat, keverd simára, majd öntsd a száraz hozzávalókhoz.
Az egészet gyúrd össze egynemű tésztává. Ez az a rész, amibe a gyerekek is nyugodtan bekapcsolódhatnak. A kész tészta puha, jól nyújtható állagú legyen. Fóliázd le, és tedd hűtőbe legalább 1 órára, hogy könnyebb legyen vele dolgozni.
A pihentetett tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki körülbelül fél centi vastagra. Szaggasd ki tetszőleges formákkal, majd helyezd a figurákat sütőpapírral bélelt tepsire.
180 fokra előmelegített sütőben süsd a mézeskalácsokat 8–10 percig. Sütés után puhák, kihűlés közben keményednek meg.
A mézeskalács díszítése
A teljesen kihűlt mézeskalácsokat porcukorból és citromléből vagy vízből kevert mázzal díszíthetitek. A kész mézeskalácsokat aztán akár a fára is felakaszthatjátok, vagy ajándékba is adhatjátok.
Babanet, 2025. december 24.













